Projekt MasterClass i STEM
Projektet MasterClass i STEM har til formål at styrke grundskoleelevernes læring gennem praksisnær undervisning, kobling mellem skole og fremtidige uddannelsesmuligheder samt øget vejledning og brobygning.
Gennem tre undervisningsforløb: ”Energi og vedvarende energikilder”, ”Teknologi med fokus på robotter og droner” og ”Regenerativt og plantebaseret landbrug” – får eleverne mulighed for at arbejde med konkrete og virkelighedsnære problemstillinger, der kobler teori med praksis og fremmer forståelsen for skolefagenes relevans.
Projektets indsats og hovedaktiviteter
Projektet ønsker at etablere et frivilligt undervisningstilbud til 8. og 9. klasseelever i grundskolerne i Sønderborg Kommune rettet mod at synliggøre naturvidenskabelige og tekniske gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser. Undervisningstilbuddet kaldes ”MasterClass i STEM” og har et omfang på tre timer ugentligt. Undervisningen afholdes onsdage kl. 12.30 til 15.30 på EUC Syd.
Projektet vil med undervisningstilbuddet aktivt at engagere eleverne i deres læringsproces, hvor de i samarbejde selv udvikler strategier for løsning af konkrete og virkelighedsnære problemstillinger. Dette vil bidrage til, at eleverne får en oplevelse af, hvordan skolefagene kan anvendes til at løse komplekse og reelle problemstillinger fx inden for klima og teknologi.
Forventede resultater:
- Mindst 75% af de deltagende elever angiver, at de har fået større indsigt i bæredygtige udfordringer og løsninger, og at de føler sig mere motiverede til at bidrage til den grønne omstilling.
- Mindst 20% af de deltagende elever angiver en øget interesse for STEM-fag og relaterede uddannelser som HTX og tekniske erhvervsuddannelser sammenlignet med før projektet.
- Mindst 80% af de deltagende elever har valgt en ungdomsuddannelse ud fra et perspektiv på en mulig fremtid karrierevej.
Parter
- Alssundgymnasiet (STX)
- EUC Syd (HTX)
- Partnerskabet House of Science
- Syddansk Universitet (SDU) i Sønderborg
- Odense Robotics
- Sønderborg Kommune
Periode og tilsagn
Projektet gennemføres i perioden 1.maj 2025 til 31. december 2027 og fik den 28. april 2025 tilsagn fra regionsrådet om støtte på 441.992,70 kr.