Den fleksible skoledag med eleven i centrum
Mulernes Legatskole vil forsøge at skabe faglig trivsel gennem en større ændring af skoledagen, hvor 20% af undervisningstiden skal omlægges fra klasseundervisning til flexundervisning, hvor tilrettelæggelsen af undervisningen i højere grad tager udgangspunkt i den enkelte elevs behov og kompetencer.
Med omlægningen af skoledagen forventer Mulernes Legatskole at kunne styrke elevernes studiekompetencer og faglige trivsel således, at en større andel af eleverne kommer velforberedte til klasseundervisningen. På den måde forventes alle elever at få et større udbytte af undervisningen.
Projektets indsats og hovedaktiviteter
Mulernes Legatskole har en differentieret elevgruppe, herunder en stor andel elever med gymnasiefremmed baggrund, en relativt stor andel med en anden kulturel baggrund end dansk og en relativt lille andel elever med en stærkere socioøkonomisk baggrund. Ifølge skolens lærere er hverdagen på Mulernes Legatskole præget af udfordringer fra en stor gruppe uforberedte og uengagerede elever, som tager meget tid i undervisningen på bekostning af de elever, som er engagerede og velforberedte.
En intern undersøgelse blandt elever på Mulernes Legatskole viser, at skoledagens længde udfordrer den faglige trivsel hos især gruppen med gymnasiefremmed baggrund på en række parametre, som gensidigt forstærker hinanden.
Derfor ønsker Mulernes Legatskole at øge den faglige trivsel i hele elevgruppen ved at ændre rammerne omkring undervisningen. På den måde bliver der frigivet ressourcer til lærerne og tid til at arbejde med at forbedre den enkelte elevs studiekompetencer. Den fælles skoledag gøres kortere, idet 20% af undervisningstiden omlægges til flexundervisning. Flexundervisningen, der er obligatorisk, tilrettelægges efter den enkelte elevgruppe eller elevs faglige niveau og studiekompetencer. Indholdet af flexundervisningen skal udvikles i projektet, men forventes at dække en række aktiviteter som fx mere kvalificeret lektielæsning og individuel feedback på elevernes mundtlige og skriftlige arbejde.
Flexundervisningen kan foregå i en fysisk studiezone, som er åben før og efter den fælles undervisning og er bemandet af lærere. Deltagelse heri er et tilbud til eleverne, men kan være obligatorisk for elever, som gentagne gange ikke har løst deres flexopgaver.
Projektets hovedaktiviteter er bl.a.
- Udvikling og afprøvning af flexundervisning, herunder metoder til at sikre elevernes deltagelse i og udbytte af denne.
- Udarbejdelse af rammerne for ”Studiezonen”.
- Efteruddannelse af lærerkollegiet til at facilitere studiezonen, udvikle flexundervisning og integrere den nye viden og nye metoder i den daglige undervisning.
Forventede resultater:
- Eleverne oplever en målbar fremgang i den sociale trivsel i den nationale trivselsmåling. Baseline 73 i 2023 forbedres til 80 i 2025 (indeks 1-100).
- Eleverne oplever en målbar fremgang i den faglige trivsel i den nationale trivselsmåling. Baseline 72 i 2023 forbedres til 80 i 2025 (indeks 1-100).
- En markant mindre andel af eleverne ville ønske, de gik på en anden skole som udtrykt i den nationale trivselsmåling. Baseline 72 i 2023 forbedres til 85 i 2025 (indeks 1-100).
- Skolens socioøkonomiske løfteevne forbedres som følge af projektet. Baseline 0,1+ i 2024 forbedres til 0,3+ i 2027.
Parter
Mulernes Legatskole
Periode og tilsagn
Projektet gennemføres i perioden 16. januar 2025 til 31. juni 2027 og fik den 28. april 2025 tilsagn fra regionsrådet om støtte på 1.633.147,20 kr.