Ny ansøgningsrunde for EU's Socialfond Plus
Find information om, hvordan du søger støtte til projekter gennem EU's Social Fond Plus.
Region Syddanmark indkalder til ny ansøgningsrunde for EU's Socialfond Plus i programperioden 2021-2027
Region Syddanmark indkalder nu ansøgninger til tredje ansøgningsrunde for EU’s Socialfond Plus. Ansøgningsrunden har fokus på social- og sundhedsfaglige kompetencer. Ansøgningsrunden har en samlet ramme for støtteberettigede udgifter på 9.212.394,15 kr.
Ansøgningsfristen til de regionale socialfondsmidler er den 15. september 2025 kl. 12.00.
Regionerne har indstillingsret til 20 procent af de samlede midler fra EU´s Socialfond Plus i programperioden 2021-2027. Region Syddanmarks andel udgør i alt for hele perioden 24,3 mio. kr.
Midlerne skal anvendes til at styrke regionernes nuværende opgaver på uddannelsesområdet, og skal supplere og understøtte det arbejde, som regionerne i forvejen støtter.
Søg socialfondsmidler til projekter med fokus på social- og sundhedsfaglige kompetencer
Målgruppen for midlerne er primært elever på ungdomsuddannelser og forberedende grunduddannelser (FGU).
Socialfondsstøtten må maksimalt udgøre 40 procent af de støtteberettigede udgifter. Derfor har regionsrådet besluttet, at projekter, der søger socialfondsstøtte, også kan søge medfinansiering fra regionens Uddannelsespulje på maksimalt 40 procent, hvis de opfylder krav og kriterier hertil.
Den regionale del af socialfonden er beskrevet i programmet for EU´s Socialfond Plus ”Et stærkt Danmark gennem uddannelse og kompetencer” som prioritet 2 ”Regional indsats – kompetencer til fremtiden og uddannelse til alle, se bl.a. side 43-55 i socialfondsprogrammet.
Stærke social- og sundhedsfaglige kompetencer i en reformtid
Ældreplejen og sundhedssektoren står midt i en omstilling som følge af befolkningsudviklingen, hvor der bliver flere ældre med behov for pleje og behandling, men samtidig færre borgere i den arbejdsdygtige alder. Der er derfor ikke kun behov for flere social- og sundhedsfaglige medarbejdere, men også nye kompetencer i alle dele af sektorerne. Regionsrådet har derfor besluttet, at tredje ansøgningsrunde til de regionale socialfondsmidler skal gå til projekter, der styrker unge og voksnes social- og sundhedsfaglige kompetencer.
Nye kompetencebehov i en reformtid
Med ældrereformen (april 2024) stilles nye og mere komplekse krav til medarbejdere i ældreplejen, der bl.a. forventes at kunne forvalte en større frihed i opgaveløsningen, sikre borgernære og fleksible forløb med større inddragelse af pårørende og at introducere til nye velfærdsteknologier. Medarbejderne skal derfor i endnu højere grad kunne reflektere over egen praksis, kommunikere og i samarbejde med andre faggrupper tænke hele vejen rundt om den enkelte borger (helhedspleje). Med sundhedsreformen (november 2024) ændres i opgavefordelingen mellem region og kommune, så der stilles nye krav til medarbejdernes faglige kompetencer.
Region Syddanmark ønsker på den baggrund at støtte indsatser, der har til formål at styrke interessen for social- og sundhedsuddannelser og/ eller at udvikle uddannelserne, så de fortsat klæder eleverne på til det arbejdsmarked, de møder efter deres uddannelse.
Teknologiske og digitale færdigheder
I ældreplejen og sundhedssektoren efterspørges medarbejdere, der kan anvende, introducere og forholde sig kritisk til forskellige former for velfærdsteknologi og kunstig intelligens. Den stigende mangel på social- og sundhedsfaglige medarbejdere fordrer, at borgerne bliver mere selvhjulpne, og at medarbejderne får frigivet tid fra fx dokumentation og støvsugning. Teknologier kan også bidrage til at sikre borgerne en bedre og mere sikker behandling og et større socialt liv.
Region Syddanmark ønsker at støtte indsatser, der har til formål at udvikle undervisningen og oplæringen inden for social- og sundhedsuddannelser eller uddannelser der forbereder hertil, så eleverne opnår stærke teknologiske og digitale færdigheder. Det kan også være indsatser, hvor nye teknologiske og digitale løsninger, der fx kan simulere forskellige situationer eller oversætte/ forklare fagtermer, udvikles og afprøves med henblik på at styrke elevernes social- og sundhedsfaglige kompetencer.
Praksisfaglighed
Region Syddanmark ønsker at støtte indsatser, der styrker praksisfagligheden i social- og sundhedsuddannelserne. Det er vigtigt, at uddannelsesinstitutioner og oplæringssteder samarbejder tæt om at gøre uddannelserne praksisnære og sammenhængende, så eleverne kan håndtere skiftene mellem skole og oplæring og er fagligt klædt på til mødet med borgeren. Scenariebaseret undervisning kan være en måde at arbejde med praksisfaglighed, da eleverne her træner at omsætte viden til praksis. Derudover er det væsentligt, at uddannelsernes struktur (fx forløbsrækkefølge og –længde) og underviser- og vejlederkompetencer understøtter praksisfaglighed.
Vi forventer, at ansøgerne til midlerne fra EU´s Socialfond Plus er ungdomsuddannelser, forberedende grunduddannelser, samt VUC’ere i Region Syddanmark, men andre juridiske aktører kan også ansøge.
Hvis man ønsker at søge om medfinansiering fra både socialfondsmidler og regionale udviklingsmidler (uddannelsespuljen) skal ansøger være en ungdomsuddannelse, forberedende grunduddannelse eller VUC.
Ansøger skal have tilstrækkelig administrativ og økonomisk kapacitet til at kunne drive et socialfondsprojekt.
Projektansøgninger skal opfylde nedenstående krav for at opnå støtte.
- Alle projekter skal bidrage til socialfondens effektmål. Det er ”Antal deltagere, der har gennemført forløb, der styrker deres social- og sundhedsfaglige kompetencer” eller ”Nye værktøjer, strukturer eller metoder, som anvendes seks måneder efter projektafslutning”.
- Alle projekter skal kunne opstille en klar og logisk effektkæde, som beskriver og forklarer de vigtigste årsags-virkningssammenhænge i projektet. Effektkæden skal vise, hvordan de støttede aktiviteter konkret vil bidrage til at skabe de ønskede resultater/effekter.
- Alle projekter skal gennemføres henhold til socialfondens gældende regler og retningslinjer.
Projektansøgninger bliver vurderet ud fra disse udvælgelseskriterier, der også er gældende for Region Syddanmarks Uddannelsespulje - delpulje for større projekter:
- Projektet bidrager til indsatsområderne inden for uddannelse i den regionale udviklingsstrategi. Se side 31.
- Der er sammenhæng mellem projektets aktiviteter, målgruppe og budget.
- Projektet sandsynliggør, at indsatsen vil føre til den forventede forandring.
- Projektet samler flere og relevante parter om at gennemføre projektets aktiviteter og opnå de forventede resultater.
- Projektets indsats forankres bredt i organisationen og kan videreføres hos parterne.
Der foretages en kvalitativ vurdering af hvordan og i hvor høj grad, den enkelte ansøgning opfylder det enkelte kriterie.
Region Syddanmark ønsker projektansøgninger til den tredje ansøgningsrunde, der:
- Styrker unge og voksnes social- og sundhedsfaglige kompetencer.
- Er ambitiøse med deltagelse af mange undervisere og elever og gerne flere partnere.
- Primært involverer ungdomsuddannelser dvs. enten erhvervsuddannelser, gymnasiale uddannelser eller FGU. Men det er også muligt at have indsatser i projektet, der retter sig mod grundskolen eller mod videregående social- og sundhedsuddannelser.
- Primært retter sig mod at styrke kvaliteten i undervisningen og/ eller oplæringen på social- og sundhedsuddannelser med henblik på, at eleverne tilegner sig kompetencer til omstillingen af ældre- og sundhedssektoren. Det kan også være projekter, der retter sig mod at styrke undervisningen og vejledningen på ungdomsuddannelser og FGU’er, så flere får interesse for social- og sundhedsuddannelser.
Projektansøgningerne må også gerne:
- Involvere kompetenceudvikling af undervisere med henblik på at styrke undervisernes kompetencer til omstillingen af ældre- og sundhedssektoren.
- Arbejde med at udbrede og implementere eksisterende succesfulde undervisningsforløb og metoder, herunder teknologiske og digitale løsninger, der styrker elevernes social- og sundhedsfaglige kompetencer.
Projektansøgningerne skal ligge inden for socialfondsprogrammet 2021-2027: Et stærkt Danmark gennem uddannelse og kompetencer, prioritet 2.2.1 (s. 43-49), og skal rettes mod indsatsområde 3. Flere faglærte, og indsatsområde 4. Fleksible uddannelses- og læringsformer, udvikling af uddannelsesformater, didaktik, fag og nye fagkombinationer m.v.
Den økonomiske ramme for denne ansøgningsrunde er 9.212.394,15 kr.
Projekterne bliver finansieret med op til 3.684.957,66 kr. fra EU's Socialfond (maksimalt 40 procent støtte) og op til 3.684.957,66 kr. fra Region Syddanmarks Uddannelsespulje (maksimalt 40 procent støtte). Egenfinansieringen skal således som minimum udgøre 20 procent af de samlede, støtteberettigede udgifter.
Det er muligt at søge socialfondsmidler, uden at der samtidig søges om midler fra Region Syddanmarks Uddannelsespulje.
Vi forventer, at den øvrige finansiering til projekterne (minimum 1.842.478,83 kr.) er egenfinansiering fra de ansøgende parter. Finansieringen kan også komme fra stat, kommuner, organisationer, fonde m.v. Medfinansieringen kan være et kontant beløb, men kan og-så afregnes som medgået (støtteberettiget) tid.
Bemærk, at der skal afsættes 200.000 kr. i budgettet til midtvejsevaluering og revision. Jævnfør dokumenterne ”evalueringsmuligheder og priser” og ”PwC’s priser for 1. november 2024 – 31. oktober 2025”, der fremgår af startpakken, kan der tilkøbes ekstra evaluerings- og revisionsydelser. Afhængig af den valgte kontoplan, vil udgifterne til evaluering og revision i nogle tilfælde skulle dækkes af et udokumenteret tillæg, som beregnes på baggrund af andre dokumenterede udgifter. Det gælder fx i 40 procent kontoplanen.
Region Syddanmark tager forbehold for, at EU-tilskuddet i annonceringen kan reduceres. Den endelige størrelse af det annoncerede beløb er afhængig af udbetalingen og fordelingen af et særligt fleksibilitetsbeløb, som er foreløbig allokeret i Socialfonden Plus. Dette har sin baggrund i de særlige EU-regler for EU-fonde, jf. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 2021/1060, artikel 18, hvorefter tildelingen af fleksibilitetsbeløbet afhænger af Kommissionens godkendelse. Afklaring forventes i løbet af 2025.
Vi opfordrer til, at kommende ansøgere orienterer sig grundigt i Socialfondsprogrammet, Socialfondsprogrammets indikatorvejledning samt ”Støtteberettigelsesregler 2021-2027”, inden ansøgningen udarbejdes.
Det anbefales, at potentielle ansøgere tager en indledende dialog med uddannelsesteamet i Region Syddanmark, inden ansøgningen udarbejdes.
Der vil være mulighed for løbende dialog med uddannelsesteamet i ansøgningsprocessen. Kontakt uddannelsesteamets medarbejdere.
Kontakter
Der afholdes informationsmøde den 12. juni 2025 på Milling Hotel Vejle for potentielle ansøgere til midlerne fra EU´s Socialfond Plus.
Ansøger skal oprette en profil i Erhvervsstyrelsens digitale ansøgningsportal og indsende ansøgningen herigennem. Vejledning til ansøgningsskemaet findes nederst på siden.
På Erhversstyrelsens hjemmeside udviklingidanmark.dk kan du finde tips og materiale til, hvordan du laver en god projektansøgning om tilskud til EU's Socialfond Plus 2021-2027.
Derudover har Erhvervsstyrelsen udarbejdet en samlet startpakke, hvor ansøger kan finde relevant materiale samt alle vigtige dokumenter og vejledninger til projekter med støtte fra Socialfonden Plus.
Se Erhvervsstyrelsens startpakke om EU's Socialfond Plus
Ved ansøgning skal ansøger bekræfte og acceptere reglerne om behandling af persondata. Læs mere om persondataunderretning til annonceringsmateriale nedenfor.
Gå til Erhvervsstyrelsens digitale ansøgningsportal
Region Syddanmark anbefaler at ansøgere benytter kontoplan 40 pct. Se vejledning til ansøgningsskemaet.
Hvis ansøger er berettiget til at søge medfinansiering fra Region Syddanmarks Uddannelsespulje og ønsker at søge denne, skal ansøger sende en kopi af socialfondsansøgningen til mail: uddannelse.regionaludvikling@rsyd.dk.
Ansøgningsfristen til at søge Region Syddanmarks Uddannelsespulje om medfinansiering er den 15. september 2025 kl. 12.00 samtidig med fristen for at søge EU’s Socialfond Plus.
Når regionsrådet har taget stilling til de indkomne ansøgninger, overdrages ansøgningerne til Erhvervsstyrelsen for legalitetskontrol og udstedelse af tilsagn eller afslag. Svar fra Erhvervsstyrelsen kan forventes i første halvår 2026.
De ansøgninger, som regionsrådet indstiller til tilsagn, vil efter regionsrådsmødet få et betinget tilsagn på den regionale medfinansiering, under forudsætning af medfinansiering fra EU’s Socialfond Plus