Bredt flertal står bag robust 2025-budget i Region Syddanmark
Et bredt flertal i det syddanske regionsråd har den 17. september indgået forlig om Region Syddanmarks 2025-budget. Budgettet på 32 mia. kroner er robust og indeholder blandt andet ekstra penge til initiativer, der skal skabe mere nærhed og lighed i det syddanske sundhedsvæsen.
Regeringens udspil til ny struktur på sundhedsområdet er på trapperne. Med budgettet for næste år har aftaleparterne taget de nødvendige skridt for at sikre, at Region Syddanmarks sygehuse og andre opgaver er godt rustet til en fremtid med en ny struktur.
Budgettet for 2025 er solidt og sikrer, at der er ro og forudsigelighed om økonomien på de syddanske sygehuse i 2025. Samtidig er der fundet plads til, at aftaleparterne kan prioritere ekstra penge til blandt andet mere nærhed og lighed i sundhedsvæsenet.
Aftaleparterne er desuden enige om, at det er en vigtig opgave i 2024 at få ventetiden til udredning og behandling tilbage til niveauet før COVID-19.
Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) siger:
- Regeringen kommer snart med et udspil til, hvordan det danske sundhedsvæsen skal indrettes i fremtiden. Vi ved lige nu ikke, hvordan fremtiden ser ud. Men med det her budgetforlig har et stort flertal i regionsrådet sørget for, at vi kan gå en ny struktur i møde med ro i sindet. Vores økonomi er robust, og de syddanske sygehuse er godt rustet til fremtiden. Desuden har vi fundet ekstra penge til nye initiativer til mere nærhed og lighed i det sundhedsvæsen, som skal hjælpe syddanskerne. Vi er også enige om ekstra penge til psykiatrien, og mange af initiativerne her vil også skabe mere lighed i sundhed.
39 medlemmer står bag budgettet
Bag forliget om næste års budget står Venstre, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og løsgænger Karsten Byrgesen. Samlet set bakker 39 ud af regionsrådets 41 medlemmer op om Region Syddanmarks budget for næste år. Dansk Folkepartis Carsten Sørensen og løsgænger Sabrina Bech Bartholin er ikke med i forliget.
Ventetiderne er på vej tilbage til normalen
En af de mest synlige konsekvenser af COVID-19 var lange ventetider for at komme til behandling på de syddanske sygehuse. Regionsrådet har allerede truffet en lang række beslutninger, der giver sygehusene de bedst mulige betingelser for at nedbringe ventetiderne. Det har hjulpet, og aktuelt er billedet, at overholdelsen af udredningsretten er på vej tilbage til niveauet før COVID-19, og at der er sket et væsentligt fald i ventetiderne.
Mere nærhed og lighed
Region Syddanmark har sammen med kommunerne etableret mere end 15 sundhedshuse i hele regionen og et nærhospital i Middelfart. Det gode samarbejde med de syddanske kommuner og en række konkrete lokalaftaler med almen praksis er baggrunden for, at regionen er nået så langt med det nære sundhedsvæsen.
Med denne budgetaftale er aftaleparterne enige om yderligere initiativer, der styrker det nære sundhedsvæsen. Blandt andet har parterne fundet penge til en regional kiropraktorvagt og penge til klinikker for seksuel sundhed, der dermed er gjort varige.
Regionsrådet har tidligere prioriteret en lang række initiativer, som bidrager til, at uligheden ikke forstærkes, når borgerne møder sundhedsvæsenet. Aftaleparterne er derfor enige om at afsætte penge til for eksempel en peer-mentor og Solsikkesnoren.
Fortsat prioritering af psykiatrien
Aftaleparterne er enige om at videreføre den klare prioritering af psykiatrien også i 2025. Psykiatrien er på trods af tidligere prioriteringer presset af flere patienter og udfordringer med at rekruttere personale.
Aftaleparterne er blandt andet enige om at oprette et ekstra ydernummer til en privatpraktiserende psykiater på Sydfyn og penge til at styrke psykiatriforskningen med 10 mio. kr.
Grøn omstilling
Regionsrådet har sat et ambitiøst mål om, at regionens samlede udledning af CO2 skal reduceres med mindst 35 procent frem mod 2030.
Klimaregnskabet for 2023 viser et fald på 12 procent i udledningerne siden 2020, og der er vedtaget delstrategier, der anviser reduktioner på yderligere 25 procent. Region Syddanmark er desuden førende nationalt på udvikling af klimavenlig mad og bæredygtige lægemidler.
Aftaleparterne fastholder den store fokus på reduktion af CO2. I de kommende år skal der være kliniknære indsatser på klimaområdet, der vil forandre den daglige drift på operationsstuer, sengestuer og røntgenafdelinger.
Formel vedtagelse 30. september
Region Syddanmarks budget for 2025 vedtages formelt på regionsrådsmødet mandag den 30. september 2024.
Region Syddanmarks samlede driftsbudget er i 2025 på i alt cirka 32 mia. kr. For de penge leverer cirka 26.500 fuldtidsmedarbejdere sundheds-, psykiatri- og socialydelser til de 1,2 mio. syddanskere og arbejder med at styrke den regionale udvikling.
Læs hele budgetforliget ved at klikke herunder
Link til budgetforlig for 2025
Eksempler på nye initiativer i budget 2025
Styrkelse af det nære sundhedsvæsen, herunder:
- styrke kontrolindsatsen på praksisområdet med 0,7 mio. kr.
- 0,5 mio. kr. årligt til et 2-årigt forsøgsprojekt, hvor den telefoniske åbningstid udvides til 2 timer pr. dag for kiropraktorvagtordningen.
- 1 mio. kr. årligt til peer-mentor, som er en personlig støtteperson, der kan forbedre sårbare patienters behandlingsforløb på tværs af sektorer.
Fremme lighed i sundhed, herunder:
- 0,1 mio. kr. årligt til Solsikkesnoren, som er en enkel måde at vise et usynligt handicap. Solsikkesnoren kan bæres både af patienter og medarbejdere, så det bliver synligt, om der er behov for ekstra støtte, tid eller tålmodighed.
Styrkelse af psykiatrien, herunder:
- 1 mio. kr. årligt til en almenmediciner på Psykiatrisk Afdeling i Odense mhp. opsporing og behandling af somatiske sygdomme hos de psykiatriske patienter.
- 0,65 mio. kr. årligt til opnormering af frivillighedsindsatsen i Psykiatrisygehuset for at styrke aktivitets- og kulturtilbud for patienter og pårørende.
- til at styrke kapaciteten til udredning og behandling i psykiatripraksis afsættes 3,9 mio. kr. årligt til oprettelse af et ekstra ydernummer i psykiatri, som placeres på Sydfyn.
- 0,5 mio. kr. til en socialsygeplejerske på den psykiatriske afdeling i Odense.
Styrkelse af det somatiske område, herunder:
- 2 mio. kr. årligt til højt specialiserede radiologiske undersøgelse
- 4 mio. kr. til intensiv neonatologi (for tidligt fødte børn).
1,5 mio. kr. årligt til licenser til læse- og skriveværktøjer i regionen, for at medarbejder med læse- og skrivevanskeligheder får den hjælp, de har behov for, så de har de bedst mulige forudsætninger for at løse deres opgaver.
3 mio. kr. årligt til at understøtte indsatsen med evalueringsansættelser af udenlandske sygeplejersker.
Modernisering og fremtidssikring af de fysiske rammer på Esbjerg og Grindsted Sygehus, herunder særligt vedr. operationsgangen og laboratoriet.
Regional udvikling:
- 2 mio. kr. til medfinansiering af Klimafolkemødet i 2025.
- For at styrke indsatsen på jordforureningsområdet afsættes der 3,2 mio. kr. til jordforureningssager.
Partiernes reaktioner på budgetaftalen
Mette With Hagensen (S):
- Borgerne og patienterne i Region Syddanmark skal have et godt sundhedsvæsen. Det skabes af vores medarbejdere, så derfor er vi glade for, at vi i budgettet har stor fokus på at skabe gode rammer for vores medarbejdere på regionens sygehuse.
- Indsatserne på klima- og miljøområdet styrkes, så vi kan leve op til vores klimaambitioner og sikre rent drikkevand til alle borgere i regionen.
Michael Nielsen (K):
- I Det Konservative Folkeparti er vi særligt glade for, at der nu kommer øget fokus på unge selvmordstruede inden for psykiatrien.
- Ligeledes er vi glade for, at der nu kommer hurtigere sagsbehandling for råstofgrave.
Annette Blynel (SF):
- Mange taler om en virkelig god økonomiaftale med regeringen, men i SF synes vi, den kunne være langt bedre. I vores budget er det dog lykkedes at finde penge til indsatser til mere lighed i sundhed og i nogen grad til psykiatrien.
- Og så igangsætter vi en udvikling på demensområdet til senfølger efter hjernerystelse og endelig en plan for bedre kollektiv trafik i landdistrikterne.
Lars Mogensen (Ø):
- Selvom budgettet i sig selv ikke retter op på mange års nedskæringer, er det et skridt i den rigtige retning.
- I Enhedslisten er vi især glade for det store fokus på personalets forhold, klimaet, bæredygtighed og kultur.
Anne Skau Styrishave (R):
- For os i Radikale Venstre har det vigtigste i budgettet uden tvivl været at få prioriteret psykiatrien, den grønne omstilling og arbejdet med lighed i sundhed.
- Det er lykkedes – f.eks. med ansættelsen af en speciallæge i almen medicin i psykiatrien, prioritering af en pulje til psykiatrisk forskning, Peer-mentor-indsatsen og en prioritering af både klima-, miljø- og naturområdet.
Karsten Byrgesen (løsgænger):
- På trods af snævre økonomiske rammer leverer Region Syddanmarks enheder og sygehuse en fremragende indsats, som vores borgere kan være trygge ved.
- Med budgetforliget har vi sikret en fortsat tryg og sikker drift af kritiske områder, selv om det er beklageligt, at vi under de givne rammer fortsat må affinde os med ventelister på behandling på både det somatiske og psykiatriske område.