Skip til primært indhold

Medtech-partnerskab forener forskning og teknologi og skaber fremtidens patientbehandlinger

Et nyt strategisk partnerskab mellem Syddansk Universitet (SDU), Region Syddanmark og Odense Kommune skal danne rammen om fremtidens teknologiske sundhedsløsninger for patienter i hele Danmark.

MedTech Denmark skal være et knudepunkt for forskning, udvikling og implementering af nye sundhedsteknologier. Ved at samle forskere fra SDU, sundhedsprofessionelle fra Odense Universitetshospital (OUH) og virksomheder fra medtech-sektoren skabes der et helt unikt miljø, hvor idéer kan udveksles, og teknologier kan udvikles og testes i tæt samarbejde med blandt andet Odense Kommune. Formålet er at sikre, at nye, velafprøvede sundhedsteknologiske løsninger hurtigt kan implementeres og skaleres bredt i hele sundhedsvæsenet, hvilket både vil forbedre patientbehandlingen og frigøre arbejdskraft til de vigtigste opgaver.

Syddansk Universitets robotforskning er allerede på højeste internationale niveau, og universitetet har længe leveret ny forskningsbaseret viden inden for medtech. Desuden har OUH og SDU et fast etableret samarbejde i flere centre, som går på tværs af de to institutioner, og som bl.a. udvikler kliniske robotter og arbejder med kunstig intelligens på sundhedsområdet.

Hjælp fra robotter

Flere af projekterne er målrettet kommercialisering. Fx har forskere fra SDU og OUH udviklet verdens første fuldautomatiske gigtscanningsrobot, som medfører kortere ventetid og større fleksibilitet for patienterne. En robottransporteret pakkeboks gør det let for patienter og pårørende at hente medicinsk udstyr på OUH. 30 minutter er i dag reduceret til under 10, fordi patienter ikke længere skal bevæge sig til ambulatoriet; de henter det i pakkeboksen i forhallen, når som helst i løbet af døgnet. En træningsrobot er et tredje eksempel. Den udfører træningsøvelser for benmusklerne, mens patienten ligger i sengen. Derudover fokuserer samarbejdet mellem SDU og OUH på kunstig intelligens til klinisk praksis, fx diagnosticering. Helt konkret bruges det til at analysere røntgenbilleder, MR- og CT-scanninger samt til at forudsige sygdomsforløb og diagnosticere sygdomme tidligt.

Innovative sundhedsløsninger

MedTech Denmark bliver et kraftcenter for banebrydende forskning, hvor formålet er at omsætte videnskabelige opdagelser til konkrete løsninger, der kan implementeres direkte i klinikken. Det klare formål er at styrke udvikling og udbredelse af innovative sundhedsløsninger, så patienter i hele Danmark får glæde af den nyeste teknologi så hurtigt som muligt. Dette samarbejde markerer en milepæl i vores bestræbelser på at skabe bedre sundhedsteknologiske løsninger. Ved at bringe eksperter fra både universitet, klinik og private virksomheder sammen i en fælles indsats sikrer vi, at de teknologier, vi udvikler, er skræddersyet til både patienters og sundhedssystemets behov, siger rektor på SDU, Jens Ringsmose.

– Region Syddanmark har en stærk tradition for at være på forkant med sundhedsinnovation. Med MedTech Denmark tager vi sammen med SDU og Odense Kommune det næste store skridt mod at sikre, at vores patienter får adgang til de nyeste og mest effektive behandlinger. Derfor har Region Syddanmark også i budgetaftalen for 2025 afsat 10 mio. kr. til medfinansiering af forsknings- og udviklingsindsatser inden for dette vigtige område, siger Bo Libergren, regionsrådsformand i Region Syddanmark.

Fremtidens behandlinger

MedTech Denmark vil fokusere på at udvikle løsninger inden for alt fra avanceret robotkirurgi og telemedicinske systemer til kunstig intelligens i diagnostik og behandling. Ved at udnytte OUH’s styrker inden for højt specialiseret behandling, SDU’s førende position inden for teknologisk forskning samt Odenses position som internationalt anerkendt centrum for robotteknologi og innovation er målet at gøre regionen til et epicenter for medtech-innovation i Europa.

– SDU og Odense Universitetshospital kommer under ét tag om nogle år. Det har inspireret os til at tænke i langt tættere relationer, også med andre samfundsinstitutioner og virksomheder. Medtech-samarbejdet er det hidtil mest ambitiøse eksempel på den form for udvidet samarbejde, som skal styrke folkesundheden og føre til både bedre og helt nye behandlingsmuligheder, siger Anja Lund, formand for Digitaliserings- og Innovationsudvalget, Region Syddanmark.

Syddanmark og Odense i centrum for innovation

Medtech-satsningen åbner for enorme muligheder, også når det gælder innovation inden for sundhed og pleje på det kommunale område.

– Ved at integrere robotteknologi og teknologiske hjælpemidler i borgernes eget hjem og på plejehjem kan vi skabe bedre løsninger, der understøtter både livskvalitet og effektiv pleje. Dette samarbejde vil ikke kun styrke Odenses position som et centrum for teknologi og innovation, men også give vores borgere adgang til de nyeste sundhedsteknologier, som kan forbedre hverdagen markant, siger borgmester i Odense Kommune, Peter Rahbæk Juel.

Samarbejde med virksomheder

Et centralt element i MedTech Denmark er etableringen af MedTech Innovation House, som skal huse MedTech Denmarks aktiviteter samt virksomheder fra medtech-sektoren. Disse virksomheder vil spille en nøglerolle i at bringe forskningsresultater fra laboratoriet til markedet, hvilket vil sikre, at nye teknologier hurtigt og effektivt kan komme patienterne til gavn. Det handler også om at skabe vækstmuligheder for virksomheder på alle niveauer, fra små spinoffs fra egne miljøer til store, etablerede aktører.

MedTech Innovation House skal danne ramme om et dynamisk og innovativt miljø, hvor både nye og erfarne virksomheder kan bidrage til og drage fordel af udviklingen inden for sundhedsteknologi. Dette fokus på erhvervslivets potentiale skal sikre, at huset bliver et centrum for banebrydende innovation og teknologisk udvikling.

Fakta

Søren E. Frandsen, som også er chef for SDU RIO (SDU Research and Innovation Organisation), er udpeget som chef for MedTech Denmark. Han indgår i en delt ledelse med en vicechef i form af Thomas Kristensen, som også er innovationschef på OUH. Den nye ledelse har tre hovedansvarsområder:

Drift af den administrative infrastruktur og arbejdet med realisering af MedTech Innovation House.

Økonomistyring: Ledelsen skal sikre en solid økonomisk styring og udvikle en strategi for finansiering.

Koordinering og dialog: Ledelsen skal samarbejde med både interne og eksterne partnere om det faglige indhold i MedTech Denmark.

APPFWU02V