Indkomne høringssvar
Du kan se alle indkomne høringssvar i listen nedenunder. Alle høringssvar bliver publiceret på hjemmesiden.
Høringssvar
Der henvises til vedhæftede brev af 1. september 2021
Bilag: Bilag
Region Midtjylland
Skottenborg 26, 8800 Viborg
Høring, fødeplanen, Region Syddanmark
Tak for muligheden for at afgive høringssvar til den nye fødeplan for Region Syddanmark.
Vi samarbejder som sundhedsplejersker i Billund med fødestederne i både Esbjerg og Kolding og oplever et generelt velfungerende samarbejde. Omkring de enkelte familier og på ledelsesniveau. Derfor vil vi også kvittere for forslaget om, at jordemoderen kan deltage – evt. virtuelt – i sundhedsplejerskens graviditetsbesøg, hvis behov. Dette vil styrke de tværsektorielle overgange for familien.
Vi finder, at der er adskillige andre, gode takter i fødeplanen, herunder også at nuværende gode tiltag videreføres. Bl.a. kendt jordemoderordning, fødsels- og forældreforberedelse, efterfødselssamtale og samarbejde med frivillige aktører.
Et lokalefællesskab mellem sundhedsplejersker og jordemødre på vores nuværende lokation i Billund Kommune er en god idé. Det er vigtigt, at løsningen ikke bliver på bekostning af et aktuelt og værdsat lokalefællesskab med andre relevante samarbejdspartnere: psykologer, tale-hørekonsulenter, fysioterapeut, specialpædagogiske vejledere, socialrådgivere, dagplejepædagoger, pladsanvisningen.
Med venlig hilsen
Maria Sloth Christensen
Leder af PPS
Pædagogisk psykologisk og sundhedsfaglig rådgivning
Billund Kommune
Jorden Rundt 1
Bilag: Bilag
Svendborg Kommune
Svinget 14, 5700 Svendborg
Hermed høringssvar fra Haderslev Kommune.
Se det vedhæftede dokument.
Bilag: Bilag
Haderslev Kommune
Clausensvej 25
Jordemoderfaglig råd takker for muligheden for at afgive høringssvar på den Regionale fødeplan.
Fødeplanen vurderes ambitiøs i de beskrevne indsatser. Fødeplanen bærer præg af, at der har været involvering af relevante klinikere i arbejdsprocessen, hvilket vi gerne vil rose.
Indsatserne vurderes relevante og velbeskrevet. Indsatserne vurderes ligeledes at komme målgrupperne til gavn, når de føres ud i livet.
Bekymringen er, at det kan være vanskeligt at leve op til de beskrevne indsatser, hvori der også ligger en implementering af SSTs anbefalinger for 2021 i den nuværende økonomiske ramme. En bekymring fra Jordemoderfagligt Råd er ligeledes om vi kan rekruttere de jordemødre, der skal til og det er derfor rigtig godt, at der i Fødeplanen bl.a. er fokus på en samlet regional rekrutteringsindsats.
Jordemoderfagligt råd vil gerne rose, at der laves en evaluering af de nuværende Kendt Jordemoder Ordninger, men er ærgelig over, at det kommer til at betyde en forhalelse af implementering af nye ordninger på mere end 3 år. Her vil vi anbefale, at denne proces speedes op, da målgrupperne for Kendt Jordemoder Ordning, når vi taler ulighed i sundhed vil profitere af disse ordninger.
Venlig hilsen
Anette Lund Frederiksen
Chefjordemoder
Gynækologisk obstetrisk afd. D
Mobil: 20 55 40 08
OUH
Jordemoderfaglige råd i Region Syddanmark
Gynækologisk obstetrisk afd. D
DSOG takker for gennemsyn af Region Syddanmarks fødeplan og finder mange gode tanker. Vi undrer os dog over, at Regionen fastholder et fødested med 700 fødsel uden en børneafdeling.
I henhold til perinatal audit så kunne man supplere boks på s 23 med "I forhold til Perinatal Audit kunne man overveje at oprette en gruppe bestående af repræsentanter for pædiatere, alment praktiserende læger, obstetrikere og jordemødre som man har oprette i region Midt. Med det formål at udbrede resultater og erfaringer regelmæssigt til pædiatri, almen medicin og obstetrik for at forbedre perinatal overlevelse og kvalitet i regionen.DSOG
Domus Medica
Bilag: Bilag
Røde Kors
Blegdamsvej 27
FOA afdelingerne i Region Syddanmarks høringssvar til fødeplanen.
Bilag: Bilag
FOA fag og arbejde
Frodesgade 125A
Høringssvar fra Børn- og Ungeforvaltningen er medsendt som vedhæftet fil.
Bilag: Bilag
Børn- og Ungeforvaltningen, Odense Kommune
Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ
Vedhæftet er hermed høringssvaret fra Sydvestjysk Sygehus vedr. Region Syddanmarks nye fødeplan 2021.
Bilag: Bilag
Sydvestjysk Sygehus
Finsensgade 35
Vedhæftet som PDF er Dansk Psykolog Forenings høringssvar vedrørende høringen af Region Syddanmarks nye fødeplan. Dansk Psykolog Forening takker for muligheden for at afgive høringssvar i sagen.
Bilag: Bilag
Dansk Psykolog Forening
Stockholmsgade 27, 2100 København
Bilag: Bilag
Fællekommunalt Sundhedssekretariat
Christian X’s vej 39
Bilag: Bilag
Sygehus Sønderjylland FMU
Kresten Philipsens Vej 15 - 6200 Aabenraa
Bilag: Bilag
Pædiatrisk specialeråd
Sygehusvej 24, 6000 Kolding
Generelt: Der argumenteres for et skærpet fokus på forebyggelse af graviditetsbetinget fravær
Forebyggelse og sundhedsfremme:
Kvinders graviditetsbetingede fravær på arbejdsmarkedet er ikke fokuseret i fødeplanen til trods for, at det er betydeligt med gennemsnitligt 48 fraværsdage i løbet af en graviditet. Dette har omkostninger for den gravide, for den gravides arbejdsgiver og for samfundet generelt. Oplevelsen af at blive fraværsmeldt kan desuden have negative psykiske og sociale konsekvenser, ligesom det på længere sigt kan have indflydelse på den gravides vedligeholdelse og udvikling af kompetencer og i sidste ende fastholdelse på arbejdsmarkedet. Sundhedsstyrelsen har finansieret et projekt i bl.a. Region Syddanmark, hvor jordemødre tager ud på arbejdspladser og understøtter den gravide og arbejdsgiveren i at skabe et arbejdsliv, der kan kombineres med graviditet på en individualiseret og målrettet måde. Der tegner sig allerede nu et behov for denne ydelse, og der ønskes derfor bevågenhed på dette fra regional side, således at der i svangreomsorgen også kan investeres i nedbringelse af graviditetsbetinget fravær.
Forsøgsordning Jordemoder på arbejdspladsen, Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik, OUH
Sdr. Boulevard 29, indgang 138, 5000 Odense C
Bilag: Bilag
Jordemoderforeningens Kredsbestyrelsen i Region Syddanmark
Kogtvedvej 6, 5700 Svendborg
Bilag: Bilag
Region Hovedstaden
Kongens Vænge 2, 3400 Hillerød
Bilag: Bilag
Vejle Kommune
Skolegade 1, 7100 Vejle
Bilag: Bilag
Vejle Kommune
Skolegade 1, 7100 Vejle
Bilag: Bilag
Oversygeplejerske Pia Dybdal, Gynækologisk obstetrisk afd. D, OUH
Kløvervænget 23, 5000 Odense
Vedhæftet er høringssvar fra FMU på OUH. Inkluderet i vedhæftede er også høringssvar fra Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling D og Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling V på Svendborg Sygehus.
Bilag: Bilag
OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus
J. B. Winsløws Vej 4, 5000 Odense
Vi er overordnet positive over for udkastet til den nye regionale fødeplan, som tager udgangspunkt i nuværende udfordringer, samt har fokus på relevante indsatsområder, herunder gode forslag til tiltag og initiativer til den tidlige indsats.
Vi hæfter os ved, at der på side 30 omkring sundhedsprofessionelle i svangre omsorgen, er udeladt faggrupper, som også er en stor del omkring svangre omsorgen. Blandt andet Social-og Sundhedsassistenter og sygeplejersker.
Vi kan være bekymrede for, om der er sammenhæng mellem intentionerne for de enkelte indsatser og de ressourcer, der er til at løse de enkelte opgaver. Fx: intentionerne vedrørende tilstedeværelse under fødselsforløbet, jf. fødeplanens side 42. Dette søges måske løst ved, at der i den kommende planperiode vil blive arbejdet med organiseringen af ”Kendt Jordemoder-ordningen”, med det formål at sikre, at de gravide oplever mest mulig kontinuitet i fødselsforløbet, jf. side 37.
Generelt set savner vi et større fokus på svangre og fødselsforløbet omkring det syge barn og den syge mor, desværre går ikke alle graviditets- og fødselsforløb helt efter planen, det oplever vi mangelfuldt beskrevet i fødeplanen.
Det er afgørende, at der afsættes midler svarende til indsatsområderne, således at de er fuldt finansieret og ikke vil resulterer i besparelser de berørte steder.
En anden betydningsfuld faktor er at have det rette antal medarbejdere samt medarbejdere med de rette kompetencer. Mange af de nævnte tiltag og initiativer vil kræve mere, fra det sundhedspersonale vi i dag oplever mangel på. Der ses derfor positivt på initiativet om, at kigge nærmere på rekruttering og fastholdelse og skabe attraktive arbejdspladser, vi studser lidt over at enkelte faggrupper er særligt fremhævet under punktet med attraktive arbejdspladser. Det bør være en ambition for alle faggrupper på svangre og føde området. Vi mener dog, at udfordringen med at løse rekruttering og fastholdelse af medarbejdere skal placeres i MED regi samt med inddragelse af de faglige organisationer, der dækker de faggrupper, der arbejder inden for området og ikke i de faglige råd som foreslået i planen.
Ligeledes vil vi opfordre til, at der jævnligt gøres status på indsatsområderne, således disse sikres indført i praksis.
Hovedudvalgets medarbejderside
Damhaven 12, 7100 Vejle
Bilag: Bilag
Forældre og Fødsel
Lindegårdsvej 63 st. tv.
Bilag: Bilag
Jordemødrene på OUH
Gynækologisk obstetrisk afd. D, OUH
Bilag: Bilag
Sygehus Lillebælt FMU
Sygehusvej 24, 6000 Kolding
Bilag: Bilag
Sundhedskoordinationsudvalget
Damhaven 12