Skip til primært indhold

Værd at vide om rygsmerter

De fleste danskere vil på et tidspunkt i livet få rygsmerter. I langt de fleste tilfælde forsvinder smerterne igen efter få dage eller uger. Mange oplever dog, at rygsmerterne kommer igen med jævne mellemrum. Det betyder sjældent, at der er noget alvorligt galt med ryggen.

Hvad kan du selv gøre for din ryg?

  • Tag det roligt den første dag eller to, efter smerten er opstået, hvis det er nødvendigt. Kom i gang med dine normale daglige aktiviteter så hurtigt som muligt.
  • Undgå at være i den samme stilling i længere tid.
  • Hold dig aktiv, selvom ryggen gør ondt. Du kan for eksempel gå, cykle, svømme eller dyrke yoga. Bevægelse skader ikke din ryg, men holder dig smidig og stærk.
  • Forsøg at gøre de ting, du gerne vil, og som giver dit liv værdi. Følelser som stress, vrede og bekymring er naturlige, når man har ondt, men de kan forværre smerterne.
  • Gør dit bedste for at leve sundt. Undgå rygning, få din søvn og dyrk motion.

De fleste rygsmerter er ikke farlige

Rygsmerter er som udgangspunkt ikke tegn på alvorlig sygdom, men rygsmerter er i sig selv en smertefuld sygdom, der kan være svær at leve med.

Langt de fleste rygsmerter starter som en irritation eller overbelastning. Der kan være tale om en akut overbelastning eller en langvarig belastning fra tunge løft og ensformige arbejdsstillinger.

Hos mange opstår rygsmerterne dog, uden at man kan pege på en specifik årsag.

Mindre end 10 procent af alle rygsmerter skyldes, at noget er i stykker i ryggen, som for eksempel en diskusprolaps, og der er god mulighed for at komme sig.

Mindre end 1 procent af alle rygsmerter skyldes et brud eller en alvorlig sygdom som for eksempel infektion eller kræft. I de tilfælde vil en samtale og en klinisk undersøgelse hos læge, kiropraktor eller fysioterapeut vække mistanke, og patienten vil blive henvist til udredning.

Du er ikke alene - mange har rygproblemer

Rygproblemer er den hyppigste årsag til, at danskere forlader arbejdsmarkedet før tid.

40 procent af alle førtidspensioner skyldes rygproblemer, ligesom det er den hyppigste årsag til lang tids fravær fra arbejdsmarkedet.

Hvem får ondt i ryggen?

Næsten alle oplever på et eller andet tidspunkt at få ondt i ryggen. Rygsmerter er særligt udbredte hos folk, der bruger deres ryg meget i deres arbejde. Det er fortrinsvis folk med en kortere uddannelse og fysisk belastende arbejde. Det kan være håndværkere eller mennesker, der arbejder inden for landbrug eller plejesektoren.

Forskning viser, at mennesker med stillesiddende erhverv har mindst risiko for at få rygproblemer.

Der er en sammenhæng mellem alder og ondt i ryggen. Vores krop bliver gradvist svagere og mere slidt, og det øger risikoen for at få ondt i ryggen. Samtidig ændrer oplevelsen af smerter sig med alderen – særligt kvinder oplever flere smerter, jo ældre de bliver.

APPFWU01V