Nu kan medicinstuderende i Esbjerg komme helt tæt på livet som praktiserende læge
Ny aftale gør det det muligt for kandidatstuderende på den regionale lægeuddannelse i Esbjerg at blive en del af hverdagen i almen praksis én dag om ugen i de første to år af uddannelsen. Den tætte tilknytning til klinikken skal give de studerende mulighed for at omsætte deres viden til praksis og inspirere og ruste dem til livet som praktiserende læge.
Det kan være overvældende for selv den bedste, når man skal tage hul på arbejdslivet som nyuddannet læge. For at lette overgangen fra skolebænken til dagligdagen som læge tilknyttes kandidatstuderende på den regionale kandidatuddannelse i medicin ved Syddansk Universitet i Esbjerg derfor en såkaldt stamafdeling, hvor de trygt og gradvist introduceres til den kliniske hverdag, som venter dem som læger.
Studerende på den regionale lægeuddannelse har indtil nu haft mulighed for at blive en del af en sygehusafdeling, og med en ny aftale mellem PLO og Region Syddanmark bliver det nu også muligt at blive en del af en almen praksis.
Det glæder regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V), at de studerende nu også har mulighed for at komme helt tæt på almen praksis og prøve kræfter med opgaverne som praktiserende læge. Han fortæller:
- De praktiserende læger har en enormt vigtig rolle i vores sundhedsvæsen, som dem langt de fleste borgere går til, når de har brug for lægefaglig hjælp. Derfor giver det rigtig god mening, at de studerende nu kan få en tæt tilknytning til området på samme måde som til sygehusafdelingerne. Forhåbentlig kan det inspirere endnu flere til at prøve kræfter med almen praksis og til at blive praktiserende læger.
Bliver en del af hverdagen i klinikken
Den regionale kandidatuddannelse i medicin ved Syddansk Universitet i Esbjerg har fra begyndelsen haft fokus på at tilbyde de studerende en kliniknær uddannelse. Ifølge klinisk professor og koordinerende forskningsleder på Esbjerg og Grindsted Sygehus og vicestudieleder i medicin ved Syddansk Universitet Torben Knudsen er den tætte relation til klinikken under uddannelsen i høj grad med til at ruste de studerende til deres kommende arbejde:
- I stamafdelingen får de studerende mulighed for at få fingrene ned i det, de læser om i bøgerne, og møde de uforudsigeligheder, som unægteligt opstår i hverdagen som læge. Her har de, som en fast og aktiv del af den samme afdeling i to år, en unik mulighed for at få en personlig oplæring, hvor opgaverne gradvist kan øges. Med en almen praksis som stamafdeling vil studerende altså kunne komme helt tæt på hverdagen som praktiserende læge og de arbejdsopgaver, det indebærer.
Ligesom på sygehusafdelinger vil studerende i almen praksis varetage konkrete arbejdsopgaver, som i samarbejde med en tutorlæge gradvist kan blive mere komplekse, som uddannelsen skrider frem.
Praktiserende læger byder de studerende velkommen
Studerende på den regionale lægeuddannelse har mulighed for at ønske, hvor de skal hen i stamafdeling, og det forventes, at mindst fem studerende til september 2025 begynder stamafdelingskonceptet i almen praksis. Forhåbningen er, at tallet på længere sigt kan stige til mindst 10 studerende per årgang.
Formand for Praktiserende Lægers Organisation Jørgen Skadborg, der selv driver praksis i Region Syddanmark, er glad for, at de kandidatstuderende i Esbjerg nu kan blive budt indenfor i almen praksis og få en tæt tilknytning til lægeklinikkerne. Han siger:
- Det er skønt, at vi kan åbne dørene for de studerende og give dem et grundigt indblik i almen praksis. Vi ved, at jo tidligere og jo mere, de kommende læger allerede på studiet introduceres til almen praksis, jo større er chancen for, at de vælger almen medicin som speciale. Derfor er jeg rigtig glad for, at de praktiserende læger er parat til at byde de studerende velkommen og tage sig tiden til at oplære og lære fra sig. Det er en fantastisk mulighed for at give medicinstuderende en god start på et måske kommende arbejdsliv i almen praksis.
Fakta om almen praksis som stamafdeling
Studerende på den regionale kandidatuddannelse i medicin tilknyttes en stamafdeling én dag om ugen de første to år af kandidatuddannelsen – undtagen når de er i klinikophold på 2. og 4. semester. Det er muligt at blive tilknyttet somatiske og psykiatriske afdelinger som stamafdeling og nu også en almen praksis.
Fordelingen af studerende på stamafdeling varetages af den lokale studieadministration på Esbjerg Sygehus tilknyttet Syddansk Universitet. Den enkelte almene praksis bliver tilknyttet en koordinerende kliniske lektorer, som fungerer som bindeled mellem Syddansk Universitet og praksis. Denne samarbejder med en lignende koordinerende klinisk lektor, som har ansvaret for stamafdelingskonceptet på Esbjerg Sygehus og på psykiatrisk afdeling.