Skip til primært indhold

Lavere pris på døgntilbud til unge med svære spiseforstyrrelser

Med det nye Pomonahus sænker Region Syddanmark prisen på en døgnplads til unge med svære spiseforstyrrelser med over 20.000 kroner pr. måned. Det sker blandt andet for sikre så mange som muligt den fornødne behandling og rehabilitering.

Lækre værelser og et stort køkken/alrum, hvor der er plads til at lære og leve.

I det nyopførte Pomonahus i Børkop, der blev indviet mandag, er det kunsten at mestre sit eget liv, der er i fokus – og at det er maden, der er den største udfordring for de fire, der bor her, træder også tydeligt frem, når man kigger ind.

I Pomonahuset er det køkkenområdet, der er husets hjerte. Det er især her, de unge brugere, der typisk er mellem 18 og 25 år, arbejder på at få et normalt forhold til mad

-En af de ting, vi arbejder meget med, er at eksternalisere spiseforstyrrelsen – altså at adskille spiseforstyrrelsen fra personen. Det er jo ikke den enkelte, der er der er problemet. Det er anoreksien, der er problemet, siger Hans Bjerregaard, der er afdelingsleder.

Fra Vejle til Børkop

Pomonahuset er ikke et nyt tilbud, men et tilbud i nye rammer. Hidtil har Pomonahuset ligget på en villavej i Vejle – deraf navnet - men er nu flyttet til det helt nye hus i Syrenparken i Børkop. Rammer, der på alle måder lever op til de ambitioner, Region Syddanmark har for de sociale tilbud

- Vi har over de seneste år nybygget og opgraderet en række af vores sociale bo-tilbud, så de lever op til den standard, vi ønsker i Region Syddanmark. Det gør Pomonahuset nu. Det skal være trygt og rart at være her, for her skal der arbejdes med hverdagsting som at lave mad, spise og være sammen med andre, sagde Carl Holst (V), formand for Region Syddanmark ved indvielsen.

Det nye hus har kostet ca. 5,6 mio. kroner, og ved at placere huset i Syrenparken kan Region Syddanmark sænke prisen på døgnplads fra 3.552 kr. i døgnet til 2.874 kr. pr. døgn.

Det sker blandt andet ved, at Pomonahuset nu kan dele fx nattevagt med Region Syddanmarks øvrige botilbud i Syrenparken.

Flytningen betyder med andre ord, at den pris, som kommunerne skal betale for en plads, falder med falder med godt 20.000 kr. pr. måned. Og det kan være med til at sikre, at der ikke er tomme pladser i Pomonahuset.

En kompleks sygdom

Hans Bjerregaard fortæller, at stort set alle, der bor i Pomonahuset, har været ramt af spiseforstyrrelser længe.

Som regel har de også været indlagt på ungdomspsykiatrisk afdeling og i forskellige behandlingstilbud i nogle omgange, men er alligevel røget tilbage i deres gamle vaner, fordi behandlingen og den sociale rehabilitering ikke har været tilstrækkelig.

Når de flytter ind i Pomonahuset, bruger de ofte meget tid og energi på at føle sig forkerte, og på at fastholde den form for selvkontrol, der ligger i at lade være med at spise. Derfor går en meget stor del af dagen med at planlægge måltider og motivere den unge til at lave mad og spise den.

- En spiseforstyrrelse er en meget kompleks sygdom, som det ofte tager flere år at komme til livs eller få minimeret. Det kræver en højt specialiseret behandling ligesom andre tunge, psykiske lidelser, siger Susanne Peyk, der er centerleder på Center for Misbrug og Socialpsykiatri i Region Syddanmark.

I Region Syddanmark og Danske Regioner er svære spiseforstyrrelser et fokusområde, og regionerne udarbejdede i december 2012 et udspil, "Et liv til forskel - bedre social rehabilitering af mennesker med svær spiseforstyrrelse", som skal sikre, at flere personer med svær spiseforstyrrelse kommer hurtigt tilbage til et normalt liv.

- Stadig flere børn og unge rammes af svære spiseforstyrrelser, men det er ikke alle, der får den hjælp, de har brug for. Derfor er vi glade for, at vi nu har mulighed for at sænke prisen på en døgnplads, og dermed forhåbentligt fastholde et højt specialiseret behandlingstilbud, siger Bente Gertz (S), der er formand for socialudvalget i Region Syddanmark.

Yderligere information:

Regionsrådsformand Carl Holst (V), Region Syddanmark, mobil 4032 5210
Socialudvalgsformand Bente Gertz (S), Region Syddanmark, mobil 2172 7102
Centerleder Susanne Peyk, Centerleder på Center for Misbrug og Socialpsykiatri, Region Syddanmark, mobil 2055 3945 

APPFWU02V