Velfærdsteknologien fået et løft i Region Syddanmark
Udviklingen af sundheds- og velfærdsteknologi er med til at sikre et sundhedsvæsen i verdensklasse og giver samtidig rig mulighed for vækst i erhvervslivet. Når Syddansk Sundhedsinnov@tion ved årsskiftet begynder arbejdet, bliver det med udvikling og udbredelse af de gode eksempler og de nye idéer for øje.
Sammen om fremtidens løsninger
Når Region Syddanmarks initiativer og ressourcer inden for innovation, velfærds- og sundhedsteknologi pr. 1. januar 2012 slås sammen til Syddansk Sundhedsinnov@tion i Forskerparken i Odense, betyder det bedre levevilkår for de idéer og projekter, der skal indarbejdes i fremtidens sundhedsvæsen.
Fremtidens udfordringer som for eksempel flere patienter til færre senge skaber et behov for at tænke i velfærdsteknologiske og brugervenlige løsninger, så patienter i et vist omfang kan monitorere, behandle og genoptræne sig selv derhjemme. I dag har Region Syddanmark allerede flere eksempler på det – blandt andet KOL-kufferten.
Samling på tropperne
Syddansk Sundhedsinnov@tion kommer til at bestå af G10 – Center for brugerfokuseret innovation, der blandt andet rummer et testcenter til at udvikle og teste idéer, produkter og modeller i 1:1 skala i forbindelse med de nye sygehusbyggerier, INVIA, der er regionens enhed for velfærdsinnovation samt OPI Lab, der beskæftiger sig med Offentlig-Privat Innovation og velfærdsteknologi.
Også medarbejdere fra regionshusets sundhedsstab, der blandt andet arbejder med udbredelsen af velfærdsteknologi og telemedicin, flytter med til Odense.
Fra god idé til færdigt produkt
På den måde samler regionen al viden og alle indgange til området og skaber en sammenhæng fra idé over udvikling til implementering og udbredelse, og det er ifølge regionsrådsformand Carl Holst (V) den eneste rigtige måde at gå fremtidens efterspørgsel af velfærds- og sundhedsteknologi i møde på.
- Vi ser allerede nu, at de velfærdsteknologiske løsninger er blevet integreret i dele af behandlingssystemet, og det er den vej, det fortsat vil gå. Selvfølgelig skal Region Syddanmark gå med forrest i den udvikling. Vi skal blive ved med at øge vores kompetencer på området og ikke mindst sørge for at få dem bredt ud både i og uden for regionen, og det giver den nye fælles indgang de bedste muligheder for, siger Carl Holst (V).
Bedre samarbejdsmuligheder
Ved at samle kræfterne i Odense giver Syddansk Sundhedsinnov@tion desuden regionens samarbejdsparter, fx Syddansk Universitet og Welfare Tech Region, én samlet indgang til hele området.
- Det er et meget spændende samarbejde, vi skyder i gang i det nye år. Mulighederne på det velfærdsteknologiske område inden for sundhed bliver markant større af, at vi står sammen og styrer mod de nye mål i flok, og vi vil opleve, at flere gode projekter rent faktisk bliver til noget, siger Peter Simonsen, der bliver direktør for den nye stab i Odense næste år.
Syddansk Sundhedsinnov@tion kommer til at tælle 35 medarbejdere og bliver organisatorisk en stabsfunktion under direktionen i Region Syddanmark.