33,6 mio. kr. til dansk-tyske projekter
Med sammenlagt 33,6 mio. kr. fra Interreg 4A-programmet skal syv nye og meget forskellige dansk-tyske projekter være med til at sætte skub i udviklingen i Syddanmark og det nordlige Schleswig-Holstein.
Projekterne vil blandt andet se på, hvad det vil betyde for grænseområdet, hvis der kommer en motorvej mellem Esbjerg og Heide, ligesom der er fokus på det dansk-tyske naturområde ved Vestkysten. Andre projekter ser på nanopartikler i fødevarer, forsker i sygdomme, arbejder med videnregnskaber hos virksomheder og vil bidrage til at regionen udvikler sig fra grænseregion til vækstregion.
Følgende projekter har fået tilskud:
Grænseoverskridende naturoplevelser langs vestkysten
Projektet skal skabe og styrke bevidstheden om et dansk-tysk naturområde ved Vestkysten. Til det formål skal der udvikles en modul opbygget udstilling med naturområdet som tema.
Partnere:
Naturcenter Tønnisgård: Bente Krog, tlf. 7475 5257
Naturkundemuseum Niebüll e.V.
Stadt Niebüll
Tysk-Dansk Højteknologi-Platform for Innovativ Sygdomsforskning
Målet for dette projekt er at sammenlægge to parallelt eksisterende infrastrukturer inden for sygdomsforskning til en højteknologisk platform. Dermed skal grundlaget for den næste generation af innovative teknologier skabes, som kan bidrage til at spare millioner inden for sygdomsforskning.
Partnere:
Syddansk Universitet, Institut for Molekylær Medicin, Lundbeckfonden Center for Excellence NanoCAN: Jan Mollenhauer, tlf. 6550 3970
Universitetsklinikum Schleswig-Holstein, Campus Kiel
Bioanalystisk karakterisering af nanopartikler i fødevarer
Dette projekt vil åbne op for bevidstheden i grænseregionen omkring emnet ”nanopartikler i fødevarer”. Desuden vil det medføre en tydelig forbedring af sikkerheden af moderne fødevarer og dermed af livskvaliteten.
Partnere:
Syddansk Universitet, Center NanoSYD, Sønderborg: Horst-Günter Rubahn, tlf. 6011 3517
Syddansk Universitet, Odense
University of Applied Sciences Flensburg
Lebensmittelinstitut KIN e.V.
Infrastruktur og erhvervsudvikling langs vestkysten
Projektet indeholder udarbejdelse og gennemførelse af en undersøgelse af, hvordan en flersporet udvidelse af vejen A 11 i Danmark og B 5 i Tyskland mellem Esbjerg og Heide vil påvirke hele den økonomiske udvikling i det sydlige Jylland og ved Slesvig-Holstens vestkyst.
Partnere:
Tønder Kommune: Alice Damm, tlf. 7492 9406
Esbjerg Kommune: Johnny Søtrup, tlf. 7616 1000.
Wirtschaftsförderungsgesellschaft Nordfriesland mbH
IHK zu Flensburg
Kreis Nordfriesland
Verein Infrastruktur Vestkysten/Westküste
Stadt Niebüll
Søvn og arbejde og konsekvenserne heraf for livsstils sygdomme
En stor andel af de danske og tyske befolkninger lider under metaboliske sygdomme (fedme, diabetes, hjerte-kar-sygdom) og søvnforstyrrelser, herunder problemer fra nat- og skifteholdsarbejde. Disse faktorer medvirker til invaliditet, tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet og høje omkostninger for sundhedsvæsenet, hvorfor forebyggelse heraf er vigtig. Projektet vil studere de helbredsmæssige virkninger af søvn, arbejde, kost og livsstilssygdomme i Syddanmark/Schleswig KERN-regionen.
Partnere:
Syddansk Universitet (SDU), Institut for Regional Sundhedsforskning: Kirsten Ohm Kyvik, tlf. 6550 3046
Christian-Albrechts-Universität zu Kiel (CAU)
Universitätsklinik Schleswig-Holstein (UKSH), Campus Kiel
Viden-udbytte i nord: Win-Vin
Med projektet vil parterne opmuntre til og understøtte virksomheder og organisationer i at præsentere deres viden og udnytte den mere effektivt. For i dagens videnssamfund er en professionel omgang med ressourcen viden i stigende grad afgørende for en organisations succes.
Partnere:
Business Kolding: Bjarke Wolmar, tlf. 2944 8616
Wissenschaftszentrum Kiel GmbH, Wissenschaftspark Kiel
Fachhochschule Kiel, Fachbereich Wirtschaft
Succes – fælles om at udforme fremtiden
Projektet skal bidrage til, at regionen udvikler sig fra en grænseregion til en vækstregion. Formålet med projektet er bl.a., at alle regionale aktører, dvs. kommuner, delstaten Schleswig-Holstein, Region Syddanmark og relevante institutioner/foreninger for alle områder i samfundet, trækker på samme hammel i dette udviklingsarbejde. Et vigtigt element for dette og for projektets målsætning er klart at definere den dansk-tyske regions fælles potentiale og synliggøre det ved hjælp af en målrettet markedsføring.
Partnere:
Region Syddanmark, Kommunikationsafdelingen: Regionsrådsmedlem og formand for INTERREG-Udvalget Kristian Grønbæk Andersen, tlf. 2086 7960
EA Nord GmbH
Wirtschaftsförderungsgesellschaft für die Region Kiel, Rendsburg-Eckernförde und Plön mbH
Fakta
INTERREG 4 A-programmet Syddanmark-Schleswig-K.E.R.N. har i perioden frem til 2013 i alt ca. 330 mio. til rådighed til at støtte grænseoverskridende projekter. Programmet er medfinansieret af Den Europæiske Union, Den Europæiske Fond for Regional Udvikling.