Skip til primært indhold

Japansk interesse for Region Syddanmark

Japanerne holder af dansk litteratur, dansk kunst og danske forlystelsesparker. Men nu er det ikke kun H.C. Andersen, Tivoli og Legoland, der vækker opsigt i Japan.

Den japanske tv-station NHK har taget den lange tur fra Tokyo til Vejle for at høre, hvordan Region Syddanmark arbejder med borgerinddragelse. Besøget finder sted i forbindelse med verdens første globale borgertopmøde, der fandt sted i København lørdag den 26. september.

Japansk besøg Den japanske tv-station NHK har taget den lange tur fra Tokyo  til Vejle for at høre, hvordan Region Syddanmark arbejder med  borgerinddragelse. Fotos: Jakob Fynsk.

Japansk besøg Den japanske tv-station NHK har taget den lange tur fra Tokyo til Vejle for at høre, hvordan Region Syddanmark arbejder med borgerinddragelse. Fotos: Jakob Fynsk.

Borgerinddragelse – en by i Rusland

Borgerinddragelse er ikke særlig brugt i Japan, et land hvor demokratiet efter sigende har svære vilkår. Derfor vil tv-stationen vise de japanske seere, hvordan man rent faktisk arbejder med inddragelse i et land som Danmark.

- I Japan er alting meget topstyret og politikerne fortæller, hvordan tingene skal være. Folk kan være bange for at sige deres mening, fortæller Shigeo Taguchi, der er freelance oversætter og bosiddende i Danmark. Han koordinerer besøget for den japanske tv-station, mens de er her i landet.

Hvordan bruger I borgerne og hvorfor?

I går, mandag den 28. september, var han sammen med en journalist og fotograf fra den japanske tv-station NHK i regionshuset i Vejle, hvor de skulle snakke med regionsrådsformand Carl Holst (V) om borgerinddragelse samt interviewe en borger, der deltog i Region Syddanmarks borgertopmøde for to år siden.

I dag arbejder Region Syddanmark videre med principperne bag borgerinddragelse i form af bl.a. en borgerstol i regionsrådssalen, hvor borgerne kan henvende sig med spørgsmål til politikerne. En åbenhedspris, der hvert år gives til den institution eller afdeling, der er god til at arbejde med borgerinddragelse. Weblogs, hvor borgerne kan henvende sig direkte til politikerne. Borgerinddragelse og –involvering generelt i form af samarbejdet med patienter og pårørende osv. 

 

Den japanske tv-station interviewer Carl Holst Regionsrådsformand Carl Holst fortæller om borgertopmødet,  som Region Syddanmark holdt for to år siden.

Den japanske tv-station interviewer Carl Holst Regionsrådsformand Carl Holst fortæller om borgertopmødet, som Region Syddanmark holdt for to år siden.

FAKTA

Det skal japanerne se:

Efter at have været i regionshuset i Vejle, skal tv-holdet besøge stråleafdelingen på Vejle Sygehus mandag eftermiddag. Tirsdag besøger de Brørup, hvor de vil filme et af de sygehuse i Region Syddanmark, der er lukket – en konsekvens af den øgede specialisering, der sker i regionen i disse år. Her vil de besøge Veneklinikken. Bygningen fortsætter ikke som sygehus, men der er dog fortsat liv i huset, da Region Syddanmark og Vejen Kommune i fællesskab har opbygget et nyt sundhedscenter, der bliver fælles hjemsted for regionale og kommunale sundhedsopgaver.
På vejen hjem besøger filmholdet den nye vagtcentral i Odense, hvorfra alle ambulancer i regionen koordineres.

Borgertopmøde i Region Syddanmark for to år siden

For to år siden var Region Syddanmark sammen med Teknologirådet vært for et borgertopmøde, hvor man inviterede borgere i regionen til at komme og tale med regionspolitikerne om, hvordan de mente, at fremtidens sygehusvæsen skulle se ud.
Borgertopmødet var en øjenåbner for flere af politikerne og fik direkte nogle af politikerne til at ændre holdning. Topmødet har været med til at danne grundlaget for den politiske beslutning og for selve planlægningen og realiseringen af fremtidens sygehuse, der netop finder sted i disse år.

Det første globale borgertopmøde

Lørdag den 26. september 2009 blev verdens første globale borgertopmøde holdt. Her blev borgere fra 38 lande inviteret til at debattere klimaforandringer, miljø og CO2-udslip. Mere end 4500 borgere deltog i diskussionen om, hvad vi gør ved verdens klimaproblemer. Borgernes holdning til klimaet vil blive samlet sammen og sendt til ministre og præsidenter forud for klimatopmødet i december.
- I Danmark har vi en lang tradition for at inddrage hinanden i beslutninger, der vedrører hinanden. Det er indbygget i hele vores demokratiopfattelse, siger Lars Klüver fra Teknologirådet, som var initiativtager til borgertopmødet.

I Japan er alting meget topstyret og politikerne fortæller,  hvordan tingene skal være. Folk kan være bange for at sige  deres mening, fortæller Shigeo Taguchi, der er freelance  oversætter og bosiddende i Danmark (på billedet i midten).

I Japan er alting meget topstyret og politikerne fortæller, hvordan tingene skal være. Folk kan være bange for at sige deres mening, fortæller Shigeo Taguchi, der er freelance oversætter og bosiddende i Danmark (på billedet i midten).

APPFWU01V