Flere akutbiler på vejene
Den 1. september 2009 sendte Region Syddanmark flere lægebiler, akutbiler og ambulancer på vejene. Den såkaldte præhospitale oprustning er en del af Region Syddanmarks nye aftale med Falck om en bedre dækning i regionen.
Det blev i denne uge fejret med indvielser flere steder i Region Syddanmark.
I Fåborg på Fyn og i Skærbæk i Sønderjylland kunne man fejre, at man begge steder nu har fået en akutbil.
Faaborg: Akutbil kørte fra indvielse
På Falck-stationen i Faaborg måtte en ny akutbil gå glip af sin egen indvielse. Netop som regionsrådsformand Carl Holst (V) skulle til at klippe den røde snor til indvielsen, blev den nye neongule akutbil kaldt ud.
- Tillykke med den nye akutbil. Den er her ikke lige nu, fordi den lige er kørt af sted. Det har den allerede gjort otte gange, og det viser, at den har imødekommet et behov. Den nye akutbil skaber tryghed, sagde Carl Holst i sin tale.
Skærbæk: Vi har svært ved at få armene ned
I Skærbæk den 3. september tog regionsrådsformand Carl Holst (V) saksen i hånden og klippede snoren til akutbilen. Inden da fortalte han lidt om baggrunden for den præhospitale indsats:
- Vi er rigtig glade og stolte i regionsrådet over det, der sker i disse dage. Vi har ønsket at fremtidssikre sygehusene ved at samle specialerne på sygehusene. Samtidig har vi været bevidste om, at vi må opretholde trygheden for borgeren: Bevidstheden om at hjælpen er nær, når uheldet er ude. Den skaber vi ved at være ude på stedet, når skaden er sket, sagde Carl Holst.
Det var også en glad og stolt borgmester, der var mødt frem til Skærbæk:
- Vi har meget svært ved at få armene ned. Tryghed er vigtigt for borgerne og med den døgndækkende akutbil må jeg sige: Vi er rigtig godt dækket ind i Tønder Kommune. Det er vi stolte af. Tillykke til os alle sammen, sagde borgmester i Tønder Kommune, Laurids Rudebeck.
Regionsdirektør i Falck, Erik Møberg, kaldte Region Syddanmarks præhospitale plan for en tre-trinsraket og det mente han i bogstaveligste forstand: Det er gået stærkt og planen fungerer fra dag et. Samtidig takkede han Region Syddanmark og øvrige samarbejdspartnere for det gode samarbejde:
- Region Syddanmark har udvist stor forudseenhed ved at tænke, at borgerne kommer i første række og at de skal serviceres. Indsatsen sker der, hvor borgerne mærker det og hvor der er brug for hjælp. Det er en plan, der gør en forskel for borgerne, og det vil kunne mærkes, sagde Erik Møberg.
En akutbil er bemandet med en såkaldt paramediciner, som er en specialuddannet redder.
hanne.kopp@regionsyddanmark.dk