Skip til primært indhold

7,4 mio. kr. skal nedbringe den syddanske ventetid til demensudredning

Regionsrådet har godkendt fordelingen af 7,4 mio. kr. til at styrke demensudredningen i regionen de kommende to år. Pengene kommer fra regeringens finanslov for 2025, og de skal først og fremmest bruges til at nedbringe ventetiden på demensudredning, der har udfordret regionerne på tværs af landet længe.

I regeringens finanslov for 2025 er der samlet afsat 35 mio. kr. i 2025 og 2026 til at nedbringe ventetiden på demensudredning i hele landet. Region Syddanmarks andel af de 35 mio. kr. er 7,4 mio. kr., der vil blive fordelt imellem regionens fire demensklinikker.

Regionernes ventetid på demensudredning har igennem en længere årrække været en udfordring bl.a. på grund af coronapandemien, sygeplejerskestrejken og udfordringer med at rekruttere nok personale. 

I Region Syddanmark er der sat flere tiltag i gang for at nedbringe ventetiden. Der er f.eks. ansat flere neurologer på deltid, og regionen har forsøgt sig med pukkelafviklingsinitiativer i form af en aftale om frivilligt ekstraarbejde med overlæger, sygeplejersker og lægesekretærer. Men det er stadig svært at komme helt i bund med ventetiderne. 

Formand for Sundhedsudvalget Mette With Hagensen (S) siger: 

- Selvom vi har sat mange gode initiativer i gang i vores region, så er vi ikke i mål endnu. Jeg har stor forståelse for den store usikkerhed og frustration, som patienter og deres pårørende oplever, når de skal vente i både uger og måneder på at få hjælp. Derfor er jeg også rigtig glad for, at regionerne får tilført flere midler fra nationalt hold til at nedbringe ventetiden på området. 

Mere personale er en prioritet

Pengene fra finansloven fordeles proportionelt mellem regionens fire demensklinikker i hhv. Svendborg, Fredericia, Aabenraa og Esbjerg. Deres ventetider lå i starten af marts 2025 på mellem 12 og 24 uger.

Mette With Hagensen siger:

- Det er ventetiden, der er den helt store udfordring lige nu. Selvom det vil være op til de enkelte klinikledelser at bruge pengene mest hensigtsmæssigt, så er det mit klare indtryk, at de ekstra midler vil gå til ansættelse af mere personale, som netop kan være med til at nedbringe ventetiden. 

Behov for langsigtede løsninger

I finansloven er det klart understreget, at de midler, der sættes af nu, skal gå til at nedbringe ventetiderne. Men kommende midler til området fra 2027 og frem skal gå til at føre de anbefalinger, Sundhedsstyrelsen har på vej, ud i livet.  

Mette With Hagensen ser frem til, at de kommende anbefalinger lander: 

- Der er behov for, at vi finder nogle mere langsigtede løsninger, ellers vil ventetiden til demensudredning kun vokse sig større, i takt med at antallet af ældre stiger. Jeg mener, vi skal have et større fokus på, at alle patienter ikke nødvendigvis skal omkring vores regionale udredningsenheder. Nogle patienter kan måske i fremtiden få lige så god og passende hjælp i almen praksis. Min forhåbning er, at det vil kunne tage noget af presset, siger hun.  

APPFWU02V