Skip til primært indhold

Frivillighedsprisen 2022: Hundeførerne vinder både publikumspris og hovedpris

Det blev Hundeførerne i TrygFonden Besøgshundeordning i Vejle, Esbjerg og Odense, som vandt både den nyindstiftede publikumspris og hovedprisen ved uddelingen af årets frivillighedspris. B3 Hjertemedicinsk Afdeling, OUH, samt de mange frivillige på afdelingen og Helteakademiet på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital i Odense vandt de to sidepriser.

Der bliver nok lidt ekstra godbidder til de firbenede deltagere i dagens uddeling af Frivillighedsprisen 2022. For det blev Hundeførerne i TrygFonden Besøgshundeordning i Vejle, Esbjerg og Odense, der løb med både Frivillighedsprisens hovedpris og den nye publikumspris. Det blev afsløret ved uddelingen af Region Syddanmarks Frivillighedspris 2022, som fandt sted på Volkerts Fylke i Kolding den 10. maj.

Der var et rekordstort deltagerantal på over 170 deltagere bestående af frivillige, medlemmer af regionsrådet og medarbejdere.

En hund kan åbne for det svære

Det var regionsrådsformand Stephanie Lose (V), formand for dommerkomitéen, som overrakte hovedprisen på 50.000 kroner og publikumsprisen på 10.000 kr. til Hundeførerne fra TrygFonden Besøgshundeordning i Vejle, Esbjerg og Odense.

- Når man er patient på en af regionens psykiatriske afdelinger, kan der været noget, som er svært at snakke om. Her oplever hundeførerne ofte, at en varm hundesnude kan løsne op for meget af det, som kan være svært for os andre at nå ind til, sagde Stephanie Lose bl.a., da hun afslørede vinderne af de to priser.

Jul og nytår på sygehuset

Regionsrådsmedlem Bente Gertz (S), medlem af dommerkomitéen, overrakte de to øvrige priser på hver 10.000 kroner til B3 Hjertemedicinsk Afdeling og de frivillige og til Helteakademiet på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital i Odense.

I begrundelsen for prisen til B3 Hjertemedicinsk Afdeling på OUH ved afdelingssygeplejerske Mette Marie Nordestgaard og de mange frivillige understregede Bente Gertz bl.a. betydningen af, at der er nogen til at spille et slag kort eller til at være der jule- og nytårsaften, hvor man måske ikke har mulighed for at få besøg af sin familie.

- Det kan være med til at jage tankerne om sygdommen på flugt. Men det kræver en afdeling, som forstår at inddrage de frivillige, ellers vil sådanne indsatser ikke komme til at fungere. Derfor giver vi prisen i fællesskab til afdelingen og de mange frivillige – blandt andet Ældresagen, Røde Kors og Hjerteforeningen samt de frivillige, der stiller op til kortklub og jule- og nytårsaftensarrangementer, sagde Bente Gertz.

Helteakademiet giver børnene et frirum

Til de frivillige i Helteakademiet var der også stor anerkendelse for at give børnene en pause i hverdagen fra deres sygdom.

- Helteakademiet er et tilbud til kronisk- og langtidssyge børn i alderen 5-14 år, som her kan få fodboldtræning, boldleg og et frirum fra sygdommen en gang om ugen samtidig med, at de får rørt sig og får styrket deres livskvalitet. Trænerne er frivillige ildsjæle, og Helteakademiet drives af Børneulykkesfonden, sagde Bente Gertz ved præmieoverrækkelsen.

Parkinsonkoret underholdt

Inden selve prisuddelingen fortalte livsstilsekspert Christine Feldthaus om, hvad frivillighed betyder for os i dag og om egne oplevelser. Og hun interviewede tre frivillige, som hver især fortalte om deres indsatser.

Koret ”Syng med Parkinson” underholdt med sange. Christian D. Reventlow har udviklet koret for parkinsonpatienter i samarbejde med Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi i Region Syddanmark og var nomineret til Frivillighedsprisen i 2020. I dag er initiativet ved at blive udbredt som et landsdækkende frivilligheds-initiativ.

Desuden kunne gæsterne besøge 12 stande, som informerede om mange af de forskellige frivillige indsatser i regionen. 

Hyldest til alle frivillige

Det er sjette gang, Frivillighedsprisen uddeles for at påskønne alle frivilliges indsats på regionens sygehuse og institutioner, i psykiatrien, på hospices og i den præhospitale indsats. Påskønnelsen gælder også den indsats, som personale eller afdelinger yder for at inddrage frivillige.

Pengene, som følger med Frivillighedsprisen, gives til at styrke og udvikle samarbejdet mellem de frivillige, som modtager prisen, og den afdeling i regionen, som den frivillige indsats er tilknyttet.

Fotos fra prisuddelingen

Alle vindere af Frivillighedsprisen 2022

Vinderne af hovedprisen og Publikumsprisen - Hundeførerne i TrygFonden Besøgshundeordning i Vejle, Esbjerg og Odense

Vinder af sidepris - B3 Hjertemedicinsk afdeling, OUH, v. afdelingssygeplejerske Mette Marie Nordestgaard samt de mange frivillige på afdelingen.

Vinder af sidepris - Helteakademiet, H. C. Andersen Børne- og Ungehospital, Odense.

Christine Feldthaus interviewer Doris Boysen, frivillig på Sygehus Sønderjylland.

Koret "Syng med Parkinson" stiftet af frivillig Christian Reventlow underholdt med et par sange. 

Stemningsbillede fra salen

Stemningsbillede fra salen 2

Fotos: Maria Tuxen Hedegaard. 

Du kan se video med vinderne og læse mere om dem på www.rsyd.dk/frivillighedsprisen

Kort om vinderne af Frivillighedsprisen 2022

Vinder af hovedpris og publikumspris:

Hundeførerne i TrygFonden Besøgshundeordning i Vejle, Esbjerg og Odense. Besøgshundene kommer typisk hver eller hver anden uge på besøg på det psykiatriske afsnit, de er tilknyttet.

Vindere af de to sidepriser:

B3 Hjertemedicinsk afdeling, OUH, v. afdelingssygeplejerske Mette Marie Nordestgaard samt de mange frivillige på afdelingen. Afdelingen samarbejder med stort engagement med flere frivillige foreninger, blandt andet Ældresagen, Røde Kors og Hjerteforeningen, og de har flere frivillige indsatser som kortklub og jule- og nytårsaftensarrangementer.

Helteakademiet, H. C. Andersen Børne- og Ungehospital, Odense. Helteakademiet er et tilbud til kronisk- og langtidssyge børn i alderen 5-14 år, som her kan få fodboldtræning og boldleg og et frirum fra sygdom en gang om ugen. Trænerne er frivillige ildsjæle, og Helteakademiet drives af Børneulykkesfonden.

APPFWU01V