De større byer i Syddanmark er magneter for tilflyttere
De større byer i Region Syddanmark vokser. Det fremgår af den nye publikation ”KONTUR 2020 Syddanmark”, som viser udviklingen i Region Syddanmark i tørre tal. Her kan man også læse, hvad borgerne tjener, hvor lang tid de lever, hvordan det går med udviklingen af arbejdspladser og meget, meget mere.
Der var 1.223.000 indbyggere i Syddanmark i tredje kvartal 2020, og regionen har haft en positiv befolkningstilvækst på 1,5 procent fra 1. kvartal 2015 til 2. kvartal 2020.
Det viser publikationen ”KONTUR 2020 Syddanmark”, som regionen netop har offentliggjort.
Her kan man bl.a. læse, at det især er de større byer som Odense, Vejle, Kolding og Fredericia, der vokser mest. Det viser sig også, at mindre byer, der ligger i nærheden af større byer, er attraktive at flytte til. Det er fx byer som Bellinge ved Odense, Brejning ved Vejle og Strib ved Fredericia.
Styrker skal højne attraktivitet
Analysen viser, at de fleste tilflyttere kommer fra Aarhus, København og Hedensted kommuner.
Formand Søren Rasmussen (DF), Udvalget for regional udvikling i Region Syddanmark, konstaterer, at nogle byer i regionen også er udfordret af negativ befolkningstilvækst og siger:
- Den aktuelle viden, vi får i den årlige KONTUR, er med til at understøtte de beslutninger, vi tager om den regionale udvikling. I vores nye strategi for regional udvikling vil vi fx udnytte de mange syddanske styrker til at højne regionens attraktivitet. Og i de kommende år vil vi nytænke kulturindsatsen fx som drivkraft i forhold til at øge bosætningen i regionen.
Ud over KONTUR 2020 Syddanmark – som tegner en profil af hele Region Syddanmark og de godt 1,2 mio. indbyggere – udgiver regionen konturer for alle 22 kommuner i regionen.
Fakta om syddanskerne og Syddanmark
- Gennemsnitsindkomsten i Syddanmark er 315.500 kr., og regionen har, ligesom de fire øvrige regioner, oplevet en stigning i den gennemsnitlige indkomst siden 2014.
- I Syddanmark er middellevetiden 81 år og på niveau med Midtjylland og Hovedstaden (hhv. 81,3 og 81,1 år).
- Halvdelen af indbyggerne i regionen er i aldersgruppen 25-64 år.
- I Syddanmark er den gennemsnitlige kvadratmeterpris 10.184 kr. for handlede parcel- og rækkehuse i perioden 3. kvartal 2019 til 2. kvartal 2020. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris i regionen er steget med 10 procent i perioden 2016 til 2019.
- De højeste huspriser i Syddanmark findes i Odense, Esbjerg og Kolding kommuner.
- 15 procent af indbyggerne i Syddanmark mener, at de i høj grad gør noget for klimaet i deres hverdag, mens 54 procent af indbyggerne mener, at de i nogen grad gør noget for klimaet i deres hverdag.
- I perioden fra 2016 til 2018 er antallet af arbejdspladser i Syddanmark steget med 2,7 procent. I 2018 var der 95 arbejdspladser pr. 100 indbyggere, og 66 af dem var i den private sektor.
Læs hele publikationen af KONTUR 2020 Syddanmark og KONTUR for de 22 kommuner.