Skip til primært indhold

Fortid og nutid mødes med et brag på Historiecenter Dybbøl Banke

Prins Joachim besøger den 18. april historiecentret for at besigtige de nye digitale kikkerter, der giver et indblik i krigen på slagmarken for 150 år siden. Inden prinsens afgang bliver en stor kanon skudt af.

Fortid og nutid mødes med et brag, når Prins Joachim den 18. april besøger Historiecenter Dybbøl Banke i forbindelse med markeringen af 150-året for Slaget ved Dybbøl.

Prinsen, der deltager i hele det omfattende program den 18. april, er protektor for historiecentret, og han skal se de fire nye digitale kikkerter, som med helt ny 3D-teknologi genskaber skanser og scener fra krigen i 1864. De danske skanser er næsten væk, og flere af de resterende skanser på Dybbøl Banke i dag er rester af prøjsernes Festung Sonderburg-Düppel.

Det er derfor i dag svært at forestille sig, hvordan slagmarken så ud i 1864, men det råder de fire digitale kikkerter bod på. I den ene kikkert kan man se slagmarken ved Dybbøl under bombardement i begyndelsen af april 1864. I en anden kikkert viser den lille 3D-film selve slaget den 18. april.

Inden Prins Joachim forlader historiecentret, skal han overvære afskydning af en kanon. Mens kanonernes larm hærgede i flere timer på Dybbøl Banke den 18. april for 150 år siden, lyder der kun ganske få skud samme dag i 2014. Det sidste kanonskud lyder kl. 17.30 under overværelse af Prins Joachim og forsvarsminister Nicolai Wammen med flere.

Der bliver skudt med en rekonstrueret 12 punds granatkanon. Den blev sidst i marts brugt på Oksbøl Skydeterræn, da de tre museer Historiecenter Dybbøl Banke, Danevirke Museum og Fregatten Jylland prøveskød kanoner med både massive kugler, granater og kardæsker. Prøveskydningen viste, hvor voldsomme ødelæggelser datidens våben kunne forvolde.

I løbet af dagen bliver den store kanon skudt af tre gange for de besøgende i Historiecenter Dybbøl Banke, som har åbent hele dagen den 18. april med højsæsonprogram.

Centerleder og museumsinspektør Bjørn Østergaard viser Prins Joachim og de øvrige gæster rundt.

FAKTA:

Projektet med de fire digitale kikkerter er en del af projektet ”Kampen om Jylland 1864”, som er et grænseoverskridende samarbejde mellem Danevirke Museum, Fregatten Jylland, Dansk Landbrugsmuseum og Historiecenter Dybbøl Banke. Projektet er støttet af Arbejdsmarkedets Feriefond”, ”Nordea-Fonden”, ”A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal” og ”Augustinus Fonden”

Yderligere oplysninger:

Centerleder og museumsinspektør Bjørn Østergaard, Historiecenter Dybbøl Banke, mobil 2142 0091
Vicedirektør Lene Borregaard, Region Syddanmark, mobil 2920 1107

APPFWU02V