Skip til primært indhold

Nordens første hjernescanner på operationsstuen

Operationer i hjernen er nogle af de vanskeligste at udføre. For det blotte øje ligner alle punkter på hjernen hinanden, og derfor er det nødvendigt for kirurgerne at have noget andet, de kan sætte deres lid til, når operationen går i gang.

Hjernekirurgi med "gamle" billeder

Indtil nu har kirurgerne på Neurokirurgisk Afdeling på Odense Universitetshospital, OUH, opereret i patienternes hjerner ud fra et dagsgammelt, statisk billede – ligesom man gør alle andre steder i Norden.

Ulempen ved den metode er, at hjernens udseende og placering ændrer sig, så snart kirurgen begynder at operere i den, og så er hjernen på billedet ikke længere den samme som hjernen under kniven.

- Hjernen opfører sig lidt som en skål budding – det er praktisk talt umuligt at sætte pejlemærker i den. Og man kan jo heller ikke flytte rundt på den og løfte den op for at se efter, om man har fået alt det syge væv med, som man kan med for eksempel en tarm, siger Claus Andersen, der er overlæge på Neurokirurgisk Afdeling, OUH.

Hidtil har kirurgerne været henvist til at genoperere hjernesvulstpatienterne efter 1-2 dage, hvis hele svulsten ikke blev fjernet i første forsøg – i lighed med andre steder i Norden.

Øger patientsikkerheden

Den nye MR-scanner, Polestar N30, scanner patientens hjerne under selve operationen, så kirurgen hele tiden har et opdateret billede af den hjerne, han skærer i.

Dermed bliver risikoen for, at noget af svulsten bliver tilbage betydeligt mindre, og patienterne undgår at skulle gennemgå endnu en svær operation med den risiko, det altid indebærer.

- Det er fuldstændig utænkeligt for en ortopæd at banke et søm i et brækket ben uden at have et ordentligt røntgenbillede at gå ud fra. Det samme burde ideelt set gælde for neurokirurgien. Så vi er meget glade for, at vi endelig får mulighed for at foretage vores operationer mere præcist og sikkert, så vi kan give vores patienter den bedste behandling – og et bedre og længere liv, siger Claus Andersen.

En investering i kvalitet

Den nye MR-scanner er den største enkeltstående investering inden for neurokirurgi på OUH nogensinde. 13 millioner kroner har scanneren og ombygningen af den operationsstue, den skal stå på, kostet.

- Dette er en investering i patienternes sikkerhed, og det er ikke noget, man kan gøre op i penge. Vi skal kunne tilbyde vores patienter den absolut bedste behandling, og det opnår vi, når vi udnytter så specialiseret teknologi, som OUHs nye scanner er. Nu kan vi tilbyde noget, som ingen andre i Norden kan, og vi kan videregive vores erfaringer og gå forrest på et komplekst område, siger regionsrådsformand Carl Holst (V).

Det specialtrænede personale på Neurokirurgisk afdeling vil kunne gennemføre cirka en håndfuld operationer om ugen med hjælp fra den nye scanner.

APPFWU02V