Skip til primært indhold

Elever skal lære at gennemskue skolen

En del unge mangler sociale og kulturelle færdigheder. Det betyder, at de har svært ved at gennemføre en uddannelse. Det vil man lave om på i Vejle.

På Campus Vejle er man klar med et nyt projekt, der skal få flere unge til at blive på skolebænken. Projektet er en del af den tværregionale indsats Hold Fast, der er støttet af Uddannelsespuljen i Region Syddanmark. Det går ud på at klæde elever fra HG-holdene bedre på kulturelt og socialt, så de får nemmere ved at klare sig igennem skolen.

- Forskning har vist, at mange unge falder fra på ungdomsuddannelserne, fordi de mangler kulturel og social kapital. Det betyder, at de har svært ved at afkode strukturen på skolen - og forstå, hvad det for eksempel vil sige at møde til tiden og at have styr på nogle ting, inden man møder op, fortæller uddannelsesleder Per Jensen fra Campus Vejle.

Derfor skal 30 elever i fire måneder arbejde med at blive skoleklar.

Sjove events

De 30 elever skal sammen med deres lærere arrangere sociale og kulturelle events, der ikke blot skal skabe et bedre sammenhold i klassen og sjove oplevelser, men også skal være med til at lære eleverne at tage ansvar og forstå, hvordan man planlægger et projekt og gennemfører det.

- Det er eleverne selv, der skal finde ud af, hvilke events der kan få dem til at blive på skolebænken. Vi forventer, at planlægningen af de forskellige sociale og kulturelle begivenheder vil lære eleverne om rammerne for et projekt, og hvad der skal til for at lykkes med sin opgave, siger Per Jensen.

De 30 elever hører alle til skolens januarhold – et hold, der tidligere har haft et frafald på over 50 procent. Eleverne kommer med meget forskellige baggrunde og har oftest tidligere prøvet at tage en uddannelse. Per Jensen håber, at det nye projekt vil motivere eleverne og gøre dem bedre til at arbejde med de rammer, der er i det danske uddannelsessystem.

Hvad er en skole?

I hovedstadsområdet har fastholdelsesvejleder og lærer Cathrine Axelsen fra CPH West gennemført et studie, der viser, at det er særligt vigtigt at tage højde for, hvad eleverne har med – eller ikke har med – i bagagen, når de begynder en ungdomsuddannelse.

- Eleverne kommer med forskellige baggrunde og forstår verden på helt forskellige måder. Vores skolesystem bygger på en særlig forståelse, der ikke altid harmonerer med den måde, eleverne ser tingene på, forklarer hun og understreger, at der i Danmark er behov for et mere rummeligt uddannelsessystem, hvis man skal have flere unge til at gennemføre en ungdomsuddannelse.

Formand Lasse Krull (K) for Udvalget for Regional Udvikling i Region Syddanmark synes, at projektet i Vejle er interessant.

- Vi er nødt til at tænke nyt for at finde ud af, hvordan vi får flest unge gennem uddannelsessystemet. Jeg håber, projektet i Vejle kan være med til at knække koden for, hvad det er, de unge mangler og efterspørger for at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse, siger han.

Projektet på Campus Vejle er en del af den tværregionale indsats Hold Fast, som er støttet af Region Syddanmarks Uddannelsespulje med fem millioner kroner.

FAKTA:

Hold Fast er et stort projekt, der fokuserer på fastholdelse af unge på ungdomsuddannelserne. Projektet er tværregionalt og kører både i Region Syddanmark og i Region Midtjylland. Projektet bliver støttet af Region Syddanmark, EU’s Socialfond og Region Midtjylland. Læs mere om Hold Fast hér: www.viholderfast.nu

Læs mere om Campus Vejle hér: www.campusvejle.dk 

I Region Syddanmark gennemfører 85,9 pct. af pigerne en ungdomsuddannelse og 81,9 pct. af drengene. Målet er, at 95 pct. af en ungdomsårgang får en ungdomsuddannelse. 

APPFWU02V