Ligkister af papir sikrer arbejdspladser på Langeland
Syddansk Vækstforum gav på sit møde i går tilsagn om 3,46 mio. kr. til virksomheden DanCof, der har sikret sig verdenspatent på letvægtskister af papir.
Endelig er der lidt godt nyt for Langeland på jobfronten. I går blev der nemlig skabt grobund for mindst ti nye arbejdspladser på øen, da Syddansk Vækstforum valgte at vende tommelfingeren op ad til en ansøgning om støtte til udvikling af en helt ny type ligkister.
Kisterne er lavet af et langfibret papirmateriale, som indehaveren af ligkisteprojektet DanCof, Bendt Skov, har sikret sig verdenspatent på.
- Ideen til letvægtsligkisterne fik jeg en dag, jeg sad på min hjemmearbejdsplads på min kones fødegård på Langeland og spiste frokost. Da hun kom tilbage med en bakke landæg, var jeg lige bladret om på dødsannoncerne i avisen, og så slog det mig: At man burde kunne lave ligkister af et letvægtsmateriale, siger Bendt Skov, der på sigt forventer sig lidt af et verdensomspændende eksporteventyr.
Stærkere fibre
Modsat de velkendte æggebakker, der er lavet af korte, bløde fibre, og som ikke kan holde til vand ret længe ad gangen, var det nødvendigt at finde et mere robust papirmateriale. Og det fandt Bendt Skov altså i det langfibrede papirmateriale PULP, som han har eneretten til at anvende.
Det er nu fire år siden, ideen blev født. Med støtten fra Syddansk Vækstforum er DanCof nu klar til at transformere ide til virkelighed.
- Jeg har allerede fundet en dansk fabrik, der kan lave støbeformene til produktionen. Til januar går jeg så i gang med at lave selve produktionsanlægget på Langeland, siger den langelandske opfinder.
Kisterne bliver lavet af fire dele og kan prydes med ornamenter efter ønske, ligesom de kan helt eller delvis indfarves – noget især tyske bedemænd efterspørger. Samtidig skal kisterne laves i mange forskellige udformninger for at dække forskellige verdensdeles behov. Eksempelvis begraves man typisk i en trapezformet kiste syd for Alperne.
Kan det virkelig passe?
Man kan med rette spørge sig selv, hvordan i alverden et papirmateriale er stærkt nok til at kunne holde til dels et voksent menneske, dels regnskyl. Men det kan det altså takket være fibermaterialet, som tilsat et økologisk stivelsesprodukt nemt kan klare, at en voksen mand stiller sig på kisten, uden at den deformerer.
Når Syddansk Vækstforum vælger at støtte projektet, skyldes det, at kisten kun får en vægt på omtrent syv kilo. Det kan afhjælpe en masse tunge løft for ansatte i sygehuskapellerne. Bendt Skov stiller selv med godt 8 mio. kr. til projektet.
DanCof-kisterne er biologisk nedbrydelige og forgår i gennemsnit over ca. 15 år, afhængig af de lokale jordbundsforhold.