Skip til primært indhold

Hæmodialyseafdelingen i Fredericia fik årets Åbenhedspris

Region Syddanmark havde sat en kvart million på højkant til det sted i regionen, der bedst formår at inddrage borgere og patienter i deres daglige arbejde. Regionen vil nemlig gerne anerkende de steder, der formår at praktisere åbenhed, dialog og borgerinddragelse i hverdagen.

Spændte tilhørere i Kulturøens Panoramabiograf i Middelfart, hvor  årets overrækkelse af Åbenhedsprisen 2009 fandt sted.  Foto: Jørgen Diswal

Spændte tilhørere i Kulturøens Panoramabiograf i Middelfart, hvor årets overrækkelse af Åbenhedsprisen 2009 fandt sted. Foto: Jørgen Diswal

Og det sted, der bedst formår at omsætte de tre begreber til virkelighed, blev i dag kåret ved et arrangement på Kulturøen i Middelfart.

Åbenhedsprisen: Fokus på det gode vi gør
Regionsrådsformand Carl Holst (V) talte indledningsvist, og pointerede hvor glad han var for at se, at der så mange steder bliver arbejdet med åbenhed, dialog og borgerinddragelse, hvilket han også bliver bekræftet i, når han til dagligt kommer rundt i regionen.

Samtidig pointerede han vigtigheden af at rose hinanden for det, man gør:

”Det er også vigtigt, at vi med Åbenhedsprisen roser og anerkender dem, der arbejder med åbenhed, dialog og borgerinddragelse. At vi giver high five i stedet for at pege fingre. For det er vigtigt, at vi holder fokus på det gode, vi går rundt og gør, sagde regionsrådsformanden.

Åbenhed om tabu-emner

Dommerkomiteen havde i år valgt at dele Åbenhedsprisen mellem tre nominerede. Vinderen fik 150.000 kr. til fri afbenyttelse. To afdelinger blev hædret med en delt andenplads og fik hver især 50.000 kr.

Hæmodialyseafdelingen vandt førsteprisen. De har lavet to film om patienter med en nyresygdom. Filmen skildrer, hvordan sygdommen har forvandlet deres tilværelse.

”Tusinde tak for prisen. Vi er utrolig beærede. Vi bruger de film, vi har lavet rigtig meget. Vi ved som fagfolk måske nok noget, men vi ved ikke, hvordan det er at stå med problemet. Derfor har vi ønsket at fortælle patienternes historie. Håber at vi på den måde kan give andre et håb for fremtiden, sagde en af projektets kontaktpersoner

Glade vindere med checken i hånden.  Fra Hæmodialyseafdelingen i Fredericia  fra venstre: Ulla Vinge Jørgensen og  Anette Sørensen.

Glade vindere med checken i hånden. Fra Hæmodialyseafdelingen i Fredericia fra venstre: Ulla Vinge Jørgensen og Anette Sørensen.

Projektet skaber åbenhed omkring sygdommen og dens følger- noget der måske ellers kan være tabulagt og svært at fortælle andre om.

Ud fra dommerkomiteens vurderinger blev netop dette projekt en vinder, fordi ”afdelingen er med til at formidle værdifulde erfaringer og oplevelser, som andre i samme situation kan få glæde af”.

Den delte andenplads gik til:
Børneafsnittet, Sygehus Sønderjylland, Sønderborg: Kvalitetsudviklingsprojekt for børn og unge efter forsøg på selvmord
Afdelingen arbejder målrettet gennem samtaler med den unge og de pårørende med at forhindre at de unge forsøger at begå selvmord igen. Selvmord er ofte et taburiseret emne, men afdelingen har bl.a. gennem TV2 udsendelsen ”Panodil-pigerne” været med til at åbne op for debatten omkring et stadig stigende problem.

Delt andenplads: Børneafsnittet,  Sygehus Sønderjylland i Sønderborg:  Ann Heuschkel og Doris Lykke.

Delt andenplads: Børneafsnittet, Sygehus Sønderjylland i Sønderborg: Ann Heuschkel og Doris Lykke.

Voksenpsykiatrisk afdeling, afsnit H3 i Kolding, psykiatrien i Region Syddanmark: Åbne samtaler
Projektet med åbne samtaler er inspireret af den finske professor og psykolog Seikkula og tager udgangspunkt i patientens og netværkets vilkår, behov og virkelighed. Åbne samtaler har medført, at patienter og pårørende føler sig set, hørt og inddraget og projektet er med til at skabe større åbenhed omkring det at være psykisk syg.

Delt andenplads: Voksenpsykiatrisk  afdeling i Kolding, Psykiatrien i Region  Syddanmark: Karin Viuf og Lissy Hansen.

Delt andenplads: Voksenpsykiatrisk afdeling i Kolding, Psykiatrien i Region Syddanmark: Karin Viuf og Lissy Hansen.

Lone Hertz: Mangel på kendskab giver angst og afsky

Medlem af dommerkomiteen, skuespiller og foredragsholder Lone Hertz fortalte inden overrækkelsen om sine personlige oplevelser med den danske institutionsverden. Lone Hertz har i mange år kæmpet for de handicappedes vilkår. Hun fik selv en søn for 43 år siden, som fik en hjerneskade i forbindelse med en kighostevaccination.

 

Skuespiller og foredragsholder Lone Hertz og regionsrådsformand  Carl Holst. Begge var de en del af dommerkomiteen og med til at  beslutte, hvem der skulle have prisen.

Skuespiller og foredragsholder Lone Hertz og regionsrådsformand Carl Holst. Begge var de en del af dommerkomiteen og med til at beslutte, hvem der skulle have prisen.

Hendes forhåbning er at al kassetænkning hører op og at man i stedet ser det enkelte individ og får en mere medmenneskelig holdning til de handicappede – mennesker som hun mener, bliver marginaliserede og udstødt af det normale samfund.

”Vi føler angst og afsky for disse mennesker, fordi vi ikke kender dem. De er opgivet som mennesker. Men giv dem i stedet oplevelser, ligeværd, selvværd og synlighed og en forvandling kan ske. Når nogle interesserer sig for en, får man lyst til at vokse, sagde en tydelig berørt Lone Hertz.

Hun brugte eksempler fra sin egen verden og sin erfaring og sluttede til sidst af med et digt med titlen ”håb”.

Kastanielys forstander Bente Madsen kom og fortalte, hvad  Åbenhedsprisen havde betydet for dem. De vandt prisen sidste år.  "Den er værd at arbejde for, og jeg gjorde det gerne igen",  sagde hun afslutningsvist.

Kastanielys forstander Bente Madsen kom og fortalte, hvad Åbenhedsprisen havde betydet for dem. De vandt prisen sidste år. "Den er værd at arbejde for, og jeg gjorde det gerne igen", sagde hun afslutningsvist.

Fakta om Åbenhedsprisen

Prisen er indstiftet af regionsrådet i Region Syddanmark og uddeles en gang om året. Det var anden gang i år.

Åbenhedsprisen gives til den afdeling eller institution i regionen, der praktiserer de tre begreber åbenhed, dialog og borgerinddragelse.

Dommerkomiteen bestod af:

Foredragsholder og skuespiller Lone Hertz, chefredaktør Per Westergård, Fyens Stiftstidende, regionsrådsformand Carl Holst, Region Syddanmark, regionsrådsmedlem Lisbeth Poulsen, Region Syddanmark, Peter Boysen, Sundhedsbrugerrådet, Ole Lennart Hansen, Kontaktforum for handicap, Lillian B. Thomsen, Psy. dialogforum

I år var der i alt 13 ansøgere til årets Åbenhedspris.

Læs mere om de enkelte projekter og om Åbenhedsprisen på regionsyddanmark.dk/åbenhed 

APPFWU01V