Video ved 1-1-2-opkald gav Ebbe stor tryghed
Da Ebbe Wind var nærmeste vidne til en meget alvorlig ulykke i vinter og ringede 1-1-2, benyttede AMK-vagtcentralen sig af muligheden for at bruge video. Det gav Ebbe en stor tryghed og tog presset fra ham, at den sundhedsfaglige visitator selv kunne se, hvor alvorligt det var, og støtte ham i, at det, han gjorde, var rigtigt.
- Jeg ringer 1-1-2. Det hele er meget hektisk, men jeg får fortalt, hvad der er sket, og den sundhedsfaglige hos vagtcentralen spørger efter den tilskadekomnes cpr-nummer. Vi kan slet ikke komme i kontakt med den tilskadekomne. Den sundhedsfaglige siger, at hun vil sende mig et link til min telefon, så hun kan følge med via video, fortæller Ebbe Wind, som er maskinmester på en maskinstation syd for Vejen.
Ebbe Wind lægger ikke skjul på, at det har været en meget voldsom oplevelse, og han har efterfølgende modtaget krisehjælp fra en psykolog.
Men midt i den alvorlige ulykke havde Ebbe Wind ro nok til at finde sin telefon og trykke på det link, som vagtcentralen havde sendt ham i en SMS, så den sundhedsfaglige visitator kunne følge med via video.
- Jeg tænkte ”det er godt, det her, så hun kan hjælpe os og se, hvad der sker”. Jeg kunne høre alvoren i hendes stemme, da hun så, hvad der var sket, fortæller Ebbe Wind.
Føltes som 100 år
Selvom der kun gik 10 minutter, inden ambulancen kom, så husker Ebbe Wind, at det føltes som meget lang tid.
- Det føltes som 100 år, men da den sundhedsfaglige var med os via video, gav det en kæmpe tryghed, og det tog presset fra mig. Det føltes næsten, som om hun var der sammen med os, siger Ebbe Wind. Han understreger, hvor godt det var at have den sundhedsfaglige med i ryggen, som støttede dem i, at det, de gjorde, var det helt rigtige.
Alarmcentralens ”øjne” på stedet
Region Syddanmark har haft mulighed for at bruge SMS til video ved 1-1-2-opkald siden juni 2020.
- Brug af video er en god idé og et værdifuldt supplement hos os i AMK-vagtcentralen, fordi de sundhedsfaglige visitatorer kan ”se” patienten og bedre kan vurdere, hvor alvorligt en patient er kommet til skade, forklarer Ole Laulund, funktionsleder på AMK-vagtcentralen.
Muligheden for at bruge video bliver typisk brugt ved sår, blødning, tegn på brud, forbrænding og ofte også til at vurdere syge børn.
Video bliver også brugt ved alvorlige ulykker og livstruende situationer, som ved den Ebbe Wind var involveret i.
I livstruende situationer bruger AMK-vagtcentralen video til at vurdere, om en patient er bevidstløs og måske har hjertestop. Ved hjertestop bruger de video til bedre at kunne vejlede de pårørende eller de førstehjælpere, som er på stedet – om de trykker det rigtige sted på brystet og med den rigtige frekvens.
AMK-vagtcentralen har endnu ikke statistik, der viser, hvor ofte de bruger video. Men som en stikprøve en tilfældig dag i januar viste, så blev der brugt video i 22 ud af 274 samtaler i det døgn.