Måling af mælkesyre fortæller, om en patient er på vej til at få det dårligere
Et nyt forskningsprojekt betyder, at ambulancebehandlere snart får endnu et redskab til at vurdere tilstanden ved akut syge og tilskadekomne. En laktatmåler, som måler patientens niveau af mælkesyre (laktat), fortæller, hvor skidt en patient har det.
Ubestemmelige brystsmerter, ondt i maven eller kramper. Når ambulancebehandlere rykker ud til akut syge eller tilskadekomne, bruger de vitale målinger af eksempelvis blodtryk og puls til at vurdere patientens tilstand, så den rette behandling hurtigt kan sættes i gang – både i ambulancen og når patienten kommer ind på sygehuset.
Og snart får ambulancebehandlerne endnu et redskab til at vurdere de akutte patienter.
Forskning fører til nyt standardudstyr
Forsker og anæstesilæge Louise Houlberg Walther står bag et nyt forskningsprojekt, som har undersøgt potentialet i at måle patienters mælkesyreniveau allerede ude i ambulancen. Hun fortæller:
- Vi ved fra tidligere forskning, at et højt niveau af mælkesyre i blodet indikerer, at en patient er i øget risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb eller at dø af sin sygdom. Derfor er laktatmålinger (måling af mælkesyre i blodet, red.) en vigtig indikator på, hvor hurtigt der er brug for at sætte ind med behandling.
En laktatmåler er et velkendt redskab på sygehusenes akutmodtagelser, og i løbet af 2025 bliver laktatmålere en fast del af udstyret i alle Region Syddanmarks ambulancer takket være Louises forskningsprojekt.
Lille måler med stor betydning
I Danmark – og ja, faktisk hele verden – er der ikke tradition for tage blodprøver i ambulancerne. En dråbe blod afslører mere, end det blotte øje kan se, og det er noget, som bliver brugt flittigt på sygehusene. Derfor glæder det Louise, at laktatmålinger inden længe også kan tages ude i ambulancerne:
- Laktatmåleren minder om en blodsukkermåler og kræver kun én dråbe blod, som vi i forvejen får tilovers, i forbindelse med at patienten får lagt drop i ambulancen. Med den simple måling af mælkesyre kan vi hurtigt identificere, hvilke patienter der er i risiko for et alvorligt sygdomsforløb, selvom deres vitale værdier som eksempelvis blodtryk og puls ellers ser normale ud.
- Mælkesyreværdien ændrer sig før de andre værdier, som vi måler på i ambulancen. Så ved at kende den kan vi være på forkant og forfine behandlingen. Målingen er brugbar både i behandlingen i ambulancen, men også når de akut syge kommer ind på akutmodtagelsen, hvor sygehuspersonalet skal vurdere og prioritere, hvilke patienter der har brug for hjælp først, og hvem der eventuelt kan vente.
Moderat syg eller alvorligt syg?
I sit forskningsprojekt har Louise Houlberg Walther målt på 11.500 patienter og udarbejdet undervisningsmateriale til alle ambulancebehandlere i Region Syddanmark, så de ved, hvad de skal være opmærksomme på ved målinger af patienters mælkesyre.
- Den her prøve gør en stor forskel i vurderingen af moderat syge patienter, som ser ud til at have det OK, men hvor de i virkeligheden er i gang med at få det dårligt. Der er også et stort potentiale i at bruge målingerne til patienter, hvor lægevagten eller egen læge ringer og bestiller en ambulance, fordi patienten skal ind til en vurdering på sygehuset. En opgave, som fylder mere og mere for ambulancerne, slutter Louise.