Skip til primært indhold

Første spadestik til nyt tappecenter for bloddonorer i Kolding

Mandag den 5. maj 2025 tog tre regionspolitikere det første spadestik til et nyt tappecenter i Kolding, der skal bidrage til, at Danmark bliver selvforsynende med blodplasma.

Tre glade regionspolitikere tog 1. spadestik til det nye tappecenter i Kolding. Fra venstre: Karsten Uno Petersen, Mette With Hagensen og Bo Libergren. Foto: Heidi Lundsgaard.

Tre glade regionspolitikere tog 1. spadestik til det nye tappecenter i Kolding. Fra venstre: Karsten Uno Petersen, Mette With Hagensen og Bo Libergren. Foto: Heidi Lundsgaard.

I Danmark er der en national målsætning om, at vi skal være selvforsynende med blodplasma. Den målsætning skal det nye kombinerede plasmaferese- og fuldblodstappecenter i Kolding medvirke til at føre ud i livet. 

Det nye tappecenter forventes at kunne tages i brug i april 2026, og centret skal overtage al den tapning af bloddonorer, der i dag foregår på Kolding Sygehus – det vil sige både plasmatapninger og fuldblodstapninger. 

På vej mod selvforsyning

Mandag den 5. maj 2025 havde Region Syddanmark inviteret til første spadestik på det nye tappecenter, som bliver placeret på adressen Esbjergvej 34-36 i det vestlige Kolding. Før regionspolitikerne Bo Libergren, Mette With Hagensen og Karsten Uno Petersen satte spaden i jorden, var der taler fra de tre politikere.

Regionsrådsformand Bo Libergren (V) sagde blandt andet:

- Med det nye tappecenter vil flere syddanskere få markant lettere adgang til at donere plasma. På de syddanske sygehuse kan vi aktuelt ikke tappe alt det plasma, der er behov for. Med centret skaber vi et sted, hvor borgere i Trekantområdet får let adgang til at donere blodplasma. Målsætningen er, at vi med dette center kan blive 100 procent selvforsynende.

Sådan kommer det nye tappecenter for bloddonorer til at se ud. Illustration: Region Syddanmark

Sådan kommer det nye tappecenter for bloddonorer til at se ud. Illustration: Region Syddanmark

Øget kapacitet og central placering i Kolding

Det nye tappecenter i Kolding får 20 lejer til donortapninger, hvoraf de fleste vil blive anvendt til plasmatapninger. Aktuelt er der fire lejer til plasmatapninger på Kolding Sygehus. Den kraftigt øgede kapacitet skal sammen med udvidet åbningstid og en central placering i Kolding gøre det nemt for borgerne i Trekantområdet at donere blodplasma. 

Blodplasma bruges til fremstilling af medicin, som er livsvigtig for en lang række patienter – blandt andet patienter med nedsat immunforsvar, herunder kræftpatienter og patienter med autoimmune sygdomme.

I dag er der en verdensomspændende mangel på blodplasma. Formand for regionens sundhedsudvalg Mette With Hagensen (S) satte i sin tale ord på vigtigheden af at blive selvforsynende: 

- Som situationen er lige nu, er vi afhængige af at kunne købe plasma på verdensmarkedet. Etableringen af det nye center vil være medvirkende til, at landets patienter også fremover er sikret de plasmabaserede lægemidler, deres behandling kræver. Med etableringen af det nye tappecenter sætter vi plasmaproduktionen op i gear, og vi skaber rammerne til at sikre borgere og patienter den bedst mulige behandling.

God oplevelse at være bloddonor

Det nye tappecenter i Kolding kommer til at koste omkring 55 mio. kr. og bliver på cirka 1000 m2. Det er Egil Rasmussen Fredericia A/S, der skal opføre centret i en totalentreprise. 

Karsten Uno Petersen (S), der er formand for Region Syddanmarks udvalg for byggeri, indkøb og grøn omstilling, ser frem til, at det nye center kan tages i brug: 

- Centret bliver udformet, så det bliver en god oplevelse for vores livsvigtige bloddonorer at opholde sig i vente- og tappeområdet. Vi har gjort meget ud af at indrette de nye lokaler. Det vil forhåbentlig både være med til at tiltrække nye donorer, men også være med til at fastholde de donorer, vi allerede har, og som vi er taknemmelige for. 

Udover det nye tappecenter i Kolding er der mulighed for plasmatapning i Odense og i Svendborg. 

APPFWU01V