Udbuddet af oprensning af Himmark Strand skubbes til 2025
Region Syddanmark har ikke som ventet kunnet sende projektet med oprensning af generationsforureningen på Himmark Strand i udbud. Det skyldes, at der er brug for ekstra tid til at få de nødvendige tilladelser til bl.a. at udlede det rensede vand, som er en forudsætning for, at oprensningen kan finde sted.
Strandområdet ved Himmark Strand på Als, der er stærkt forurenet med oliestoffer, klorerede opløsningsmidler og vinylklorid, skal renses op. Men Region Syddanmark har mod forventning endnu ikke kunnet sende den omfattende opgave, der bl.a. kræver etablering af dæmninger ude i havet og bortgravning af den forurenede jord, i udbud. Det fortæller Poul Erik Jensen (S), som er formand for Miljøudvalget i Region Syddanmark:
- Vi havde håbet at sende oprensningsprojektet i udbud i august, men vi må bare erkende, at sagen har trukket ud. Vi arbejder på højtryk for at få miljøkonsekvensrapporten, som skal danne rammen for arbejdet med at indhente tilladelser til alt fra etablering af byggeplads til udledning af det rensede vand, på plads, og her er vi både afhængige af input og svar fra de ansvarlige myndigheder på området og fra vores rådgivere.
Venter på miljøtilladelse
I alt skal der fjernes ca. 125.000 tons forurenet jord fra stranden og under havbunden. Oprensningen er en kompleks opgave, som kræver miljøtilladelser fra Kystdirektoratet og Sønderborg Kommune, som sammen med Miljøstyrelsen er de ansvarlige myndigheder på området. I begyndelsen af 2025 sender Region Syddanmark den femte udgave af miljøkonsekvensrapporten, der skal ligge til grund for miljøtilladelserne, til kommentering hos Kystdirektoratet, Sønderborg Kommune, Miljøstyrelsen m.fl.
Håbet er, at regionen medio 2025 kan sende opgaven i udbud, siger Poul Erik Jensen:
- Vi håber, at udbuddet kan gå i gang om et halvt års tid. Vi er utålmodige for at komme i gang med at fjerne generationsforureningen ved Himmark Strand, og vi håber, at myndighedsbehandlingen af miljøkonsekvensrapporten nu går hurtigt. Jo før vi får alle miljøtilladelser i hus, jo før kan oprensningen komme i gang, og jo før kan området genetableres med ren jord, så natur og fritidsliv kan normaliseres igen, siger Poul Erik Jensen.
I 2019 blev Himmark Strand udnævnt til Danmarks 10. generationsforurening. Region Syddanmark har ansvaret for at fjerne forureningen fra området, der tilbage i 1950’erne og 1960’erne bl.a. blev brugt til afbrænding af industriaffald og deponering af store mængder kemikalieaffald fra Danfoss.
Region Syddanmark, Sønderborg Kommune og Danfoss indgik i 2021 en partnerskabsaftale, som har været med til at sætte rammerne for arbejdet med selve oprensningen. Entreprenørudgifterne til selve oprensningen forventes at ligge omkring 266 mio. kr., mens de samlede udgifter til hele opgaven forventes at være omkring 350 mio. kr., som staten skal betale hovedparten af.
Region Syddanmark kan ikke sætte et eksakt tidspunkt for, hvornår oprensningen kan sendes i udbud, og hvornår udbuddet er gennemført. Alt efter hvornår miljøkravene falder på plads, håber regionen, at oprensningen af Himmark Strand kan begynde i slutningen af 2025 eller i starten af 2026.