Skip til primært indhold

Region Syddanmark står klar til at gribe nye reformopgaver

Den nye sundhedsreform, der netop er blevet præsenteret, medfører en række ændringer af Region Syddanmarks opgaver. Regionsrådsformand Bo Libergren fastslår, at regionen er topmotiveret og klar til at håndtere de nye udfordringer, men begræder samtidig nedlæggelsen af opgaver på området for regional udvikling.

Der skal samles flere sundhedsopgaver i regionerne, og der skal investeres på sundhedsområdet. Det står klart, efter regeringen og en bred forligskreds har præsenteret en ny aftale om en sundhedsreform.

Det får stor betydning i Region Syddanmark, hvor regionsrådsformand Bo Libergren (V) melder regionen klar til at gribe de nye opgaver:

- Der er landet en aftale, der går langt for at skabe sammenhæng i behandlingen, og det vil jeg gerne rose mine kolleger på Christiansborg for. Vi får i regionerne nu ansvaret for sengepladserne uden for vores sygehuse, akutsygeplejen, den patientrettede forebyggelse og dele af rehabiliteringen. Det er et stort skridt i den rigtige retning, som vi glæder os til at tage. Jeg tror, det kan blive rigtig godt.

Foruden den nye ansvarsfordeling, vil den nye aftale blandt andet også betyde flere patientrettigheder og nye kronikerpakker samt en fuld lægeuddannelse i Esbjerg.

Bo Libergren understreger dog, at de mange nye tiltag ikke er et quick fix, og det kommer til at tage tid, før effekterne for alvor kan mærkes.

Nye sundhedsråd skal skabe sammenhæng og stærke løsninger lokalt

Foruden de flere opgaver på sundhedsområdet skal regionerne også oprette og drive 17 nye lokale sundhedsråd, hvor regionale og kommunale politikere skal sætte skub i udviklingen af det nære sundhedsvæsen.

Bo Libergren ser et stort potentiale i de nye råd, der har en vigtig opgave:

- De nye sundhedsråd bliver en spændende tilføjelse til vores politiske organisering, hvor vi og kommunerne får mulighed for at skabe nogle stærke tværgående løsninger. Vi glæder os til at komme i gang med arbejdet sammen med kommunerne.

I Region Syddanmark skal der oprettes fire sundhedsråd, der repræsenterer henholdsvis Fyn, Trekantområdet, Sydvestjylland og Sønderjylland.

Der skal holdes særligt øje med psykiatrien

Region Syddanmark har i processen rejst en bekymring i forhold til udspillet, hvor der blev lagt op til en sammenlægning af psykiatrien og somatikken. I den netop indgåede aftale lyder det, at ledelsen af psykiatrien og somatikken i højere grad skal organiseres sammen, og at der skal indgås en aftale med regionerne om dette.

Regionsrådsformanden understreger, at regionsrådspolitikerne vil gøre alt, hvad de kan for at skabe de bedst mulige rammer, så både medarbejderne og patienterne får størst mulig gavn ud af den nye struktur. Derudover understreger Bo Libergren, at det vigtigt at holde fokus på de initiativer, der er sat i gang med 10-årsplanen på området.

Vigtige opgaver bortfalder fra regionen

Midt i de positive takter er regionsrådsformanden dog trist over, at der ikke er plads til en lang række vigtige områder i regionerne, såsom de regionale klimaløsninger, de regionale kulturindsatser og arbejdet med de regionale udviklingsstrategier:

- Selvom jeg er glad for de mange gode initiativer, der ligger i den nye aftale, så står jeg alligevel med en bittersød smag i munden. Der er en række opgaver, som vi ikke længere skal håndtere i regionen, og hvor dygtige medarbejdere har gjort en kæmpe forskel over de seneste mange år. Og jeg er bange for, at det arbejde ganske enkelt bliver tabt på gulvet. Jeg håber dog, at andre griber de vigtige opgaver med samme omhu, som regionerne.

Regionsrådsformanden noterer sig, at den endelige aftale - i modsætning til udspillet - fortsat giver regionerne mulighed for at deltage i og medfinansiere grænseoverskridende samarbejder såsom Interreg. Og at Region Syddanmark også får mulighed for at deltage i og medfinansiere grænseoverskridende samarbejder på kulturområdet, og at forankringen af Interreg forbliver i regionen.

Bo Libergren pointerer, at Region Syddanmark har arbejdet hårdt på at få Christiansborg i tale, så folketingspolitikerne kender de potentielle konsekvenser af deres beslutning i relation til den regionale udvikling.

Derudover har regionen arbejdet hårdt på at bibeholde flest mulige pladser i regionsrådet, så der fortsat er en bred repræsentation for borgerne i rådet.

APPFWU01V