Skip til primært indhold

Borgere viser vejen til bæredygtigt forbrug

Omkring 60 borgere fra to regioner og tre kommuner mødes i den kommende weekend for at give deres bud på, hvordan en fremtid med et mere klimavenligt forbrug ser ud. Det sker på Borgersamling Bæredygtigt Forbrug, og Region Syddanmark er vært for samlingens tredje møde, der finder sted i Odense.

Borgere sidder klar ved bordene for at diskutere bæredygtigt forbrug

Ca. 60 borgere fra Region Syddanmark, Region Hovedstaden, Rudersdal, Frederiksberg og Vejle Kommune mødes hen over en række weekender for at diskutere bæredygtigt forbrug, og deres anbefalinger lander på politikernes bord til april. Billedet er fra borgersamlingens første samling. I weekenden 14.-15. januar 2023 finder borgersamlingens tredje møde sted i Odense.

Black Friday, juleindkøb og januarudsalg. Der er anledninger nok til at svinge kreditkortet og købe nye lækre produkter til sig selv og sine nærmeste. Men der er også anledninger til at overveje forbrugets klimaaftryk. Vores forbrug belaster nemlig klimaet og kræver enorme ressourcer.

Men hvordan får vi nedsat forbrugets klimaaftryk? Det skal ca. 60 borgere fra Region Syddanmark, Region Hovedstaden, Rudersdal, Frederiksberg og Vejle Kommune diskutere i Odense, når de deltager i den tredje borgersamling om bæredygtigt forbrug.

Denne gang har borgersamlingen bl.a. fokus på, hvordan vaner og normer inden for transport, fødevarer og boligformer påvirker danskernes forbrug, og de ca. 60 borgere skal gennem ekspertoplæg og gruppedebatter blive klogere på, hvordan Danmark omstiller sig til en fremtid, hvor vi forbruger mindre og gør forbruget mere bæredygtigt.

Diskussionerne skal munde ud i en række konkrete forslag og anbefalinger inden for blandt andet fødevarer, transport samt bolig og byggeri, som borgerne forventeligt til april – efter deres sjette og sidste møde – samler i et katalog og giver videre til politikerne i deres respektive kommuner og regioner og til resten af Danmark. Derefter skal politikerne i de tre byråd og to regionsråd arbejde videre med anbefalingerne og igangsætte pilotprojekter, der kan gøre nogle af dem til virkelighed.

Danskerne er eksperter i forbrug

Danskerne er de helt rigtige at spørge, når det kommer til forbrug. Danskerne har nemlig et af verdens højeste klimaaftryk målt pr. borger som følge af deres forbrug af bl.a. fødevare, energi, transport, og materielle goder.

Formanden for Udvalget for Regional Udvikling i Region Syddanmark, Michael Nielsen (K), siger:

- Forbrug er en integreret del af vores hverdag – det ligger f.eks. i måden, vi indretter vores boliger, hvordan vi transporterer os, og hvad vi spiser. For at løse klimaudfordringen er det afgørende, at vi alle ændrer vores forbrugsvaner, men også at vi ændrer på de samfundsmæssige strukturer, så det bliver lettere og mere attraktivt at forbruge bæredygtigt. Danskerne er eksperter i deres egen hverdag, og derfor er jeg spændt på at høre borgersamlingens anbefalinger til en fremtid med bæredygtigt forbrug.

Borgersamlingens anbefalinger giver et stærkt mandat

De knap 60 deltagere i borgersamlingen er udvalgt ud fra parametre som køn, alder, uddannelse og bopæl, og det betyder, at det er anbefalinger fra et repræsentativt udvalg af den danske befolkning, der lander på politikernes bord til april.

- I Region Syddanmark ønsker vi at tænke politik på en ny måde, og vi prioriterer borgerinddragelse højt. Vi er taknemmelige for, at så mange engagerede borgere vil bidrage til denne vigtige dagsorden. Borgersamlingen er blevet det handlingsorienterede fællesskab, vi håbede på, hvor alle de kreative ideer bliver vendt, og der kommer nye perspektiver og løsninger frem. Det er nødvendigt med massiv folkelig forankring, hvis den grønne omstilling skal lykkes, siger Michael Nielsen.

Man kan læse mere om borgersamlingen og følge processen på hjemmesiden: www.baeredygtigtforbrug.borgersamling.dk

Alle kan bidrage

Det er ikke kun de ca. 60 udvalgte borgere, der kan komme med anbefalinger til politikerne. Der afholdes også en åben borgersamling, hvor alle danskere har mulighed for at deltage og byde ind med deres idéer, der kan gøre fremtiden mere bæredygtig.

Det sker på et digitalt åbent borgermøde 25. januar 2023 kl. 18-20.30.

På det åbne, digitale møde kan man høre om borgersamlingens arbejde indtil nu og bidrage til samlingens arbejde med anbefalingerne til politikerne. Læs mere om og tilmeld dig det åbne, digitale borgermøde 

Kort om Borgersamling Bæredygtigt Forbrug

Det er Region Syddanmark, Region Hovedstaden, Rudersdal, Frederiksberg og Vejle Kommune, der har taget initiativ til Borgersamling Bæredygtigt Forbrug.

Region Syddanmark er vært for den tredje borgersamling, der finder sted 14. januar 2023 kl. 11 til søndag 15. januar 2023 kl.16 på Dalum Landbrugsskole i Odense.

Borgersamling Bæredygtigt Forbrug er en del af EU-projektet ”Circular Economy Beyond Waste”, hvor 39 partnere (kommuner, regioner, organisationer og virksomheder) skal finde frem til løsninger inden for bæredygtigt forbrug og cirkulær økonomi. Projektet er delvist finansieret af EU's LIFE IP-program.

En borgersamling er et borgerinddragelsesformat, som blandt andet er blevet brugt til at inddrage borgere i beslutningsprocesser i Københavns Kommune, Albertslund Kommune, Rudersdal Kommune og Greve Kommune.

Borgersamling Bæredygtigt Forbrug er drevet af We Do Democracy, der er en rådgivningsvirksomhed, som har flere års erfaring med at designe og facilitere borgersamlinger.

APPFWU01V