Skip til primært indhold

Daglige indsatser sænker klimaaftrykket i Region Syddanmark

Region Syddanmark fortsætter med at skære i klimabelastningen fra den daglige drift. Sammen med effekterne af nationale investeringer i grøn omstilling på energiområdet har målrettede regionale klimaindsatser bl.a. resulteret i et lavere energiforbrug og et lavere klimaaftryk fra regionens transport og forbrug af fødevarer i 2024.

Region Syddanmarks ambitiøse klimamål er blevet omsat til handling – og resultaterne følger med. Det viser del 1 af regionens grønne regnskab, der gør status over regionens klimaaftryk inden for områderne energi, transport, direkte udledning af klimagasser, fødevarer og affald. Regnskabet blev præsenteret for regionens politikere 25. august, og særligt inden for energi, affald og fødevarer har regionen opnået mærkbare reduktioner i 2024.

Bo Libergren (V), der er regionsrådsformand i Region Syddanmark, fremhæver medarbejdernes indsats som afgørende:

– Jeg er glad for at se, at klimaindsatserne virker, og at de er blevet en naturlig del af driften på sygehusene. Det ser vi f.eks. i regionens langsigtede investeringer i tekniske løsninger som varmepumper og energioptimeringssystemer på sygehusene og i de krav, vi stiller til leverandører i indkøbsaftaler. Der er fremgang på tværs af mange områder. Medarbejderne løfter i flok, og vi ser fx køkkenpersonale, teknikere og portører, der tænker klima ind i alt fra madplaner og affaldssortering til at spare på strømmen i det daglige.

Reduktioner på tre nøgleområder

Del 1 af regionens grønne regnskab for 2024 viser, at klimaaftrykket fra Region Syddanmarks energiforbrug er faldet med 14 pct. siden 2020. Udover at den el og varme, regionen får udefra, er blevet grønnere siden 2020, så bidrager regionens egne målrettede energibesparelser og elproduktion fra egne solceller også væsentligt til det mindre klimaaftryk.  

På affaldsområdet blev der i 2024 sorteret 30 pct. til genanvendelse, og den samlede affaldsmængde er blevet 9,8 pct. mindre sammenlignet med 2018. Det oprindelige mål var en 10 pct. reduktion i 2030, men de gode resultater betyder, at regionen har opjusteret målet til 15 pct. reduktion i 2030.

På fødevareområdet er det i 2024 lykkedes regionen at reducere klimaaftrykket fra fødevarer med 13,5 pct. til 7.830 ton CO₂ i forhold til 2024. Den primære årsag til et lavere klimaaftryk er, at sygehuskøkkenerne er lykkedes med at reducere madspild og omstille til fødevarer med en lavere klimabelastning. I den grønne omstilling på fødevareområdet er det en afgørende og grundlæggende forudsætning at sikre patienterne sund og nærende kost.

Flere indsatser på vej

Regionen vil i de kommende år sætte yderligere fart på den grønne omstilling, fortæller Karsten Uno Petersen (S), der er formand for Udvalget for Byggeri, Indkøb og Grøn Omstilling i Region Syddanmark:

– Vi er langt fra mål endnu, og der er fortsat meget at gøre for at sænke klimabelastningen fra forbrug af kliniske forbrugsvarer, medicoteknisk udstyr, IT-udstyr og medicin, som i stort omfang er produkter, som anvendes af det sundhedsfaglige personale og i direkte behandling af patienterne. Det er betydeligt sværere, og vi har derfor politisk vedtaget en række delmål og indsatser, så vi kan tage det i mindre bider ad gangen.  

Med endnu flere klimaindsatser i fremtiden er regionen godt på vej mod målet om at reducere CO₂-udledningen med mindst 35 pct. inden 2030.

Fakta om målsætning, indsatsområder og status på klimaaftrykket

For at nå klimamålsætningen har regionen kortlagt, hvor potentialet for at reducere klimaaftrykket er størst, og regionen arbejder med målrettede klimaindsatser inden for følgende områder:

  • Klimaoptimeret energiforbrug
  • Energieffektiv og fossilfri kørsel og transport
  • Bæredygtigt byggeri
  • Kliniske og øvrige forbrugsvarer
  • Lægemidler og medicinske gasser
  • Medicoteknik og IT
  • Fødevarer
  • Affald

Hvert år gør regionen status over arbejdet med den grønne omstilling af det syddanske sundhedsvæsen. I år er afrapporteringen delt i to. Del 1 præsenterer resultaterne for regionens klimaaftryk for energi, transport, direkte udledning af klimagasser, fødevarer og affald, der alt sammen bygger på et datagrundlag baseret på fysiske enheder, altså kWh, km og kg.

Status på klimaaftrykket inden for byggeri, lægemidler, kliniske og øvrige forbrugsvarer samt medicoteknik og IT vil blive præsenteret i del 2, der forventes klar i oktober 2025.

Se resultaterne i Region Syddanmarks grønne regnskab 2024 del 1 

APPFWU02V