Region vil importere hjerner fra udlandet
Mangel på veluddannet arbejdskraft er et problem – ikke kun i Region Syddanmark men i hele Danmark. En analyse fra Alliancen for Grøn Offshore Energi i Danmark viser eksempelvis, at landet kommer til at mangle ca. 20.000 ingeniører i de kommende år.
Det faktum får nu regionsrådsformand og formand for Syddansk Vækstforum, Carl Holst (V), til at reagere. Regionen skal aktivt rekruttere de veluddannede fra eksempelvis Kiev, Athen, Madrid eller Budapest.
- Vi er i en global konkurrence om de bedste hjerner. Nationalt stjæler Aarhus og København fra os, og internationalt stjæler byer som Berlin, New York, London og Paris fra hele Danmark. Derfor er vi nødt til at vågne op af Tornerose-søvnen nu. Vi konkurrerer om viden, og taber vi den kamp, er der ingen til at betale regningen, siger Carl Holst.
Den udenlandske arbejdskraft skal ikke tage arbejde fra danske hænder, men i stedet skabe flere nye arbejdspladser. Erfaringerne har for eksempel vist, at en udenlandsk ingeniør vil skabe mellem to og to-et-halvt nye arbejdspladser omkring sig. Hvis regionen kan skaffe og integrere højtuddannet arbejdskraft nok, vil rekrutteringen gavne hele Syddanmark i form af mere arbejde.
Intelligent rekruttering
Region Syddanmark skal finde arbejdskraften ved aktivt at opsøge studerende og færdiguddannede og fortælle om mulighederne i Danmark. Dermed kan regionen aktivt screene de potentielle emner, finde de mest velegnede og bidrage til, at virksomhederne i Danmark kan matche konkurrencen fra udlandet.
- Det er en offentlig opgave at sørge for, at der er nok uddannet arbejdskraft til rådighed, og derfor skal det offentlige blive bedre til at opkvalificere og ny- og efteruddanne de ledige. Det er bare ikke nok til at løse vores aktuelle problemer. Vi bliver nødt til at rekruttere den nødvendige specialiserede arbejdskraft udefra, så vi kan få gang i væksten, siger Carl Holst.
Tanken om en intelligent rekruttering er ikke ukendt i Region Syddanmark.
Østrigske erfaringer
For få år siden manglede regionen både læger og sygeplejersker, og det var umuligt at fylde de ledige stillinger med dansk arbejdskraft.
Derfor indledte Region Syddanmark et program med de tyske og østrigske sundhedsmyndigheder og hentede i alt 45 basislæger og 70 speciallæger – og nu er problemet med lægemangel løst. Lægerne og sygeplejerskerne har vist, at de kan begå sig i det danske sundhedsvæsen, og tilbagemeldingerne er positive fra personale såvel som patienter.
Region Syddanmark går nu i dialog med andre interessenter for at finde ud af, hvordan den konkrete udformning skal se ud.