Skip til primært indhold

En region på jagt efter bedre balance mellem arbejde og fritid

- Det der skaber balance for mig, virker måske ikke for jer. Men sammen kan vi måske finde nogle løsninger, der skaber bedre balance.

Sådan åbnede regionsrådsformand Carl Holst (V) konferencen om balancen mellem arbejdsliv og fritid overfor en tætpakket sal i Torvehallerne i Vejle tirsdag morgen.

Regionsrådsformand Carl Holst åbnede tirsdag konference om, hvordan man skaber bedre balance mellem arbejdsliv og fritid.   Foto: Jakob Fynsk.

Regionsrådsformand Carl Holst åbnede tirsdag konference om, hvordan man skaber bedre balance mellem arbejdsliv og fritid. Foto: Jakob Fynsk.

Derefter kom han med et konkret eksempel fra hans egen hverdag.

- Hvis jeg skal ud til et møde om aftenen efter arbejdet, betyder det meget for min balance, hvis jeg indimellem mødet og arbejdet lige når hjem til Rødding og er en halv time sammen med familien. For andre vil det måske virke stressende, men for mig skaber det balance.

Over 300 deltagere havde tilmeldt sig konferencen, men mange flere ville gerne have deltaget. Trods en udvidelse af deltagerantallet var der næsten 200 på venteliste.

Blandt deltagerne var læger, socialpædagoger, sekretærer, konsulenter, servicemedarbejdere, sygeplejersker og SOSU-assistenter. Geografisk spredte deltagerne sig fra Esbjerg i vest, Nyborg i øst, Sønderborg i syd og Vejle i nord.

Carl Holst var glad for at sætte balancen mellem arbejdsliv og privatliv på dagsordenen i Region Syddanmark.

- Vi gør det ikke for sjov. Vi gør det, fordi vi ved, at balance betyder meget for vores medarbejderes trivsel og for borgernes oplevelse af regionens ydelser.

At der er stor interesse for at få arbejde og fritid til at hænge sammen blev også bekræftet i den undersøgelse som omkring 2000 udvalgte medarbejdere er blevet inviteret til at deltage i.

Balance handler om at trives og om at have energi. Hvis man har ubalance, kan man ikke være produktiv, forklarede Camilla Kring, der har forsket i balance.

Balance handler om at trives og om at have energi. Hvis man har ubalance, kan man ikke være produktiv, forklarede Camilla Kring, der har forsket i balance.

Næste indslag på scenen var forfatteren Camilla Kring, der satte ord på, hvorfor det er så vigtigt med balance mellem arbejde og fritid. Hun har forsket i balance og bl.a. skrevet bogen "Livsnavigatøren".

- Balance handler om at trives og om at have energi. Hvis man har ubalance, kan man ikke være produktiv, forklarede hun og kom med et eksempel fra en kvindelig medarbejder i regionens undersøgelse:

- Ved at have en god balance mellem privatliv og arbejde får arbejdsgiveren en bedre medarbejder og mine børn en bedre mor. Hvis den ene del hiver for meget, går det ud over den anden del.

- En arbejdsplads har derfor stor interesse i at skabe en balancevenlig arbejdsplads med medarbejdere i balance, forklarede hun.

Undersøgelsen afslører nemlig, at hele ni ud af ti medarbejdere føler, at balancen mellem arbejdsliv og privatliv i høj grad er vigtigt for dem.tredje føler i høj grad en god balance, mens lidt over halvdelen i nogen grad føler balance.

 

Servicepersonalet er den medarbejdergruppe, der oplever den bedste balance, mens lægerne oplever den værste balance. Jo ældre medarbejderne er, jo bedre balance oplever de.

Til illustrere situationer i ubalance, havde regionen hyret en skuespiller, der bl.a. spillede chefsekretæren, der aldrig kunne sige nej til opgaver og derfor var fuldstændig umattet, når arbejdsdagen var omme.   Foto: Jakob Fynsk.

Til illustrere situationer i ubalance, havde regionen hyret en skuespiller, der bl.a. spillede chefsekretæren, der aldrig kunne sige nej til opgaver og derfor var fuldstændig umattet, når arbejdsdagen var omme. Foto: Jakob Fynsk.

Fakta om undersøgelsen

2000 tilfældigt udvalgte medarbejdere er blevet opfordret til at besvare et spørgeskema om deres balance. Ud af dem har 855 svaret.

APPFWU02V