Skip til primært indhold

Ny aftale skal give mennesker med stomi større tryghed

Region Syddanmark har indgået et samarbejde med Region Midtjylland og 31 kommuner om fælles indkøb af stomi-produkter. Det betyder, at stomi-opererede kan være sikre på at få det samme produkt hjemme som dét, de er blevet oplært i på sygehuset. Det var ikke en selvfølge tidligere, hvor kommunerne og regionerne havde forskellige aftaler med leverandørerne.

Det er en stor omvæltning at vågne op efter en stomioperation og vide, at en stomi er blevet en ny fast livspartner, som man skal lære at leve med – måske i en kort periode eller måske resten af livet.  

Tidligere har kommunerne og regionerne ikke samarbejdet om indkøb af stomiprodukter, og det har betydet, at stomi-opererede i nogle tilfælde ikke kunne få samme stomi- og tilbehørsprodukter derhjemme som på sygehuset. Det har ført til mange frustrationer og bekymringer, fordi stomi-opererede eksempelvis kan opleve lækager, hvis produkterne ikke sidder rigtigt. 

- Formålet med den fælles indkøbsaftale er at sørge for, at stomi-opererede kan få et produkt, som passer godt til dem, og at de kan få den støtte og hjælp, de har brug for både på sygehuset og i eget hjem via kommunen, forklarer Jette Kundal.

Hun er stomisygeplejerske på Odense Universitetshospital og har været med til at stille krav og specifikationer til de stomi-produkter, der indgår i den fælles indkøbsaftale mellem kommuner og regioner.

Tryghed er alfa omega  

I Region Syddanmark er 14 kommuner med i aftalen ind til videre, og Jette Kundal er ikke i tvivl om, at det tættere samarbejde på tværs af sektorer har gjort en positiv forskel for stomi-opererede.

- Der findes et bredt udbud af stomi-produkter, og vi prøver altid at matche produktet ud fra, hvad der passer patienten bedst. På sygehuset bliver patienterne trænet i at bruge de stomi- og tilbehørsprodukter, som er blevet valgt til dem. Derfor er jeg glad for, at vi med den nye aftale kan sende dem hjem og vide, at det produkt, vi har valgt, og som de har lært at kende og er oplært i, også findes i kommunernes produktsortiment. Dermed risikerer borgerne ikke at skulle skifte til en helt anden type stomibandage eller stomiprodukt derhjemme.

Hun uddyber:

- Borgere med stomi er meget konservative forstået på den måde, at når de først har fundet et produkt, som de er glade for og trygge ved, så er de ikke meget for at skifte til noget nyt. Der skal ikke mange uheld til, før de isolerer sig og bliver utrygge. Derfor er det helt afgørende for borgernes livskvalitet, at vi hjælper dem med at finde den stomibandage eller det stomiprodukt, som passer godt til dem.

Aftalen mellem kommuner og regioner har været i gang et års tid og har også resulteret i et fælles servicecenter, bestillingssystem og lager, hvorfra sygehusene og kommunerne har adgang til samme produktsortiment.

APPFWU01V