Skip til primært indhold

Regionsrådet blåstempler tre OUH-spareforslag

På regionsrådsmødet i dag den 24. februar 2025 godkendte et stort flertal i rådet tre spareforslag, som skal bidrage til, at budgettet for fødeafdelingen i Odense og Svendborg kommer til at gå op.

Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på OUH, der har afdelinger i både Odense og Svendborg, har udfordringer med at overholde sit budget. I 2025 mangler der 16 mio. kr. i budgettet, og derfor har ledelsen i afdelingen fremlagt over 60 spareforslag.

Fem af de mange forslag berører tidligere politiske beslutninger truffet i det syddanske regionsråd, og derfor har disse været igennem en grundig politisk drøftelse i regionens sundhedsudvalg, forretningsudvalg og til sidst i dag i regionsrådet.

Et stort flertal i regionsrådet blåstemplede tre af de fem forslag. Rådet besluttede følgende:

1.   Et psykologtilbud i Familieambulatoriet til sårbare gravide under deres graviditetsforløb nedlægges. OUH har som det eneste syddanske familieambulatorium haft en psykolog ansat som et ekstra tilbud til de sårbare gravide. Tilbuddet på OUH bringes nu på niveau med tilbuddet i familieambulatorierne på de andre syddanske sygehuse. Sårbare gravide har fortsat mulighed for psykologsamtaler gennem egen læge og deres kommune.

2.   Der flyttes en såkaldt Kendt Jordemoderordning fra Svendborg til Odense. En Kendt Jordemoderordning består af tre jordemødre, så den gravide er sikker på at følges af en jordemoder, man kender, i hele graviditetsforløbet og sandsynligvis ved fødslen. Ordningen tilbydes fødende efter vedtagne kriterier, hvor gravide, der har størst behov for kontinuitet og kendthed under deres graviditet og ved fødslen får denne mulighed. Der er flere fødende i målgruppen for Kendt Jordemoderordning i Odense, og flytningen vil sikre at flest mulige i målgruppen får mulighed for at få gavn af ordningen. Desuden vil flytningen udligne arbejdsbyrden for jordemødre i Svendborg og Odense.

3.    Et jordemoderkonsultationsbesøg i graviditetsuge 21 aftales efter behov frem for at være et standardtilbud til alle gravide. 

SF og Enhedslistens fem medlemmer stemte i mod de nævnte tre spareforslag. Desuden stemte Anne Marie G. Andersen (B) imod at nedlægge psykologtilbuddet i familieambulatoriet og Morten Weiss-Pedersen (K) og løsgænger Sabrina Bech Bartholin stemte imod flytning af kendt jordemoderordning.

De resterende to spareforslag om at lukke det gynækologiske ambulatorium på Ærø og nedlægge socialrådgiverfunktionen i Center for Voldtægtsofre kunne regionsrådet ikke støtte, og de to spareforslag bliver dermed ikke til noget.

En rigtig svær sag

Mette With Hagensen (S), der er formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark, siger:

- Det er en rigtig svær sag. Nu har vi haft en meget grundig drøftelse af spareforslagene i både Sundhedsudvalget, forretningsudvalget og nu her i regionsrådet, og vi er nået frem til, at vi kan give afdelingen lov til at gennemføre de tre ovennævnte forslag, selvom de ligger mere eller mindre tæt på tidligere politiske beslutninger. Forslagene kommer fra afdelingsledelsen og medarbejderne, og vi må have tillid til, at de er de bedste til at vurdere, hvor besparelserne vil gøre mindst ondt.

- Vi forstår godt, at medarbejderne på afdelingen i Odense og Svendborg er frustrerede over, at der sker forandringer i deres arbejdsopgaver. Omvendt er vi overbeviste om, at afdelingen også fremover har et rigtig godt tilbud til de fødende på Fyn.

Sygehusene skal overholde deres budgetter

For regionsrådsformand Bo Libergren er det helt centralt at sygehusene overholder deres budgetter.

Regionsrådsformand Bo Libergren (V) siger:

- Vi har i mange år kunnet undgå store tværgående besparelser på vores sygehuse. Det har vi, fordi de syddanske sygehuse har været gode til at overholde deres budgetter. Man kan sige, at en af grundstenene i Region Syddanmarks solide økonomi netop er sygehusenes dygtige arbejde med at få indtægter og udgifter til at flugte. Når der opstår en ubalance, er det sygehusledelsernes opgave at skride ind. Hvis vi i dag fra politisk niveau havde valgt at sige nej til alle de spareforslag, som afdelingsledelsen har fremlagt, ville afdelingen skulle finde besparelser andre steder.

Samlet set vil de tre spareinitiativer bidrage med tre millioner kroner af de i alt 16 millioner kroner, som afdelingen skal finde. Afdelingen kommer derfor fortsat til at kigge på andre tiltag for at finde de resterende besparelser.

APPFWU02V