Skip til primært indhold

Region Syddanmark er klar med høringssvar til Sundhedsstruktur-kommissionens anbefalinger

Region Syddanmark ønsker fortsat at have en direkte folkevalgt ledelse, at beholde psykiatriområdet adskilt fra det somatiske område og at beholde ansvaret for områder som klima, transport, uddannelse, miljø og det specialiserede socialområde. Det fremgår af det høringssvar, regionen nu vil sende til Indenrigs- og Sundhedsministeriet som en reaktion på Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger.

5. august 2024 godkendte et stort flertal i regionsrådet Region Syddanmarks høringssvar til de anbefalinger og de forslag til organisering af fremtidens sundhedsvæsen, som Sundhedsstrukturkommissionen offentliggjorde 11. juni 2024.

Først og fremmest kvitterer regionen for kommissionens grundige arbejde. Regionrådsformand Bo Libergren (V) siger:

- Der er ingen tvivl om, at sundhedsvæsenet i de kommende år vil opleve en række udfordringer på sundhedsområdet. Primært, fordi antallet af ældre kommer til at stige rigtig meget samtidig med, at der bliver færre hænder til behandling og pleje. Vi er glade for, at Sundhedsstrukturkommissionen har arbejdet solidt og grundigt med at finde forslag til løsninger. Også selvom vi ikke er enige i alle forslagene.

Der er brug for lokale folkevalgte politikere

Region Syddanmark tilslutter sig Danske Regioners høringssvar, men har en række uddybende pointer.

Helt overordnet mener Region Syddanmark, at det er vanskeligt at forestille sig en drift af sundhedsvæsenet, som ikke har en regional folkevalgt ledelse. Et scenarie, som indgår i kommissionens model 2.  

- Det er vigtigt, at vi har lokale folkevalgte politikere i front, så borgerne har et sted at gå hen. Politikerne er helt afgørende for at sikre borgernes stemme i det store system, som sundhedsvæsenet udgør. Samtidig er politikerne en garant for, at der bliver taget lokale hensyn – hensyn, som ikke nødvendigvis vil blive bragt op i en administrativ ledelse, siger Bo Libergren.

Psykiatrien skal fortsat have sin egen selvstændige ledelse

Regionen mener, at der er sat rigtig mange gode initiativer i gang i den for nyligt vedtagne 10-årsplan for psykiatrien, der er under et stort pres i disse år. Initiativer, som regionen frygter bliver sat i stå, hvis kommissionens forslag om at integrere psykiatrien med det somatiske område bliver til virkelighed.

- Efter at have været underfinansieret i flere år er psykiatrien blevet tilført en masse penge i forbindelse med 10-årsplanen. Det har betydet, at vi nu er i gang med en rigtig positiv udvikling af området. Den udvikling, er vi bange for, drukner, hvis de mindre psykiatriske enheder bliver en del af de store somatiske sygehuse, siger Bo Libergren.

Vi skal være mere end sundheds- og omsorgsregioner

Sidst, men ikke mindst, ønsker regionen også fremover at varetage opgaver som for eksempel klima, transport, uddannelse, miljø og det specialiserede socialområde. Noget som Sundhedsstrukturkommissionen anbefaler at placere andetsteds end hos regionerne.

- Opgaver som for eksempel oprensning af de store generationsforureninger går på tværs af kommunerne, og der er brug for fagligt stærke miljøer, som kan koordinere på tværs – ligesom det er tilfældet i dag. På samme vis er et samarbejde på tværs af kommunerne nødvendigt, hvis de sociale institutioner skal bevare deres højtspecialiserede tilbud, lyder det fra Bo Libergren.

- Der ligger ingen analyser bag eller argumenter for kommissionens anbefalinger om at flytte områderne ud af regionerne. Det finder vi uforståeligt og bekymrende, fortsætter han.

Sabrina Bech Bartholin (løsgænger) og Carsten Sørensen (DF) stemte imod høringssvaret.  

Region Syddanmark sender nu sit høringssvar til Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Se Region Syddanmarks høringssvar.

APPFWU01V