Skip til primært indhold

Region Syddanmark vil tilbyde kvinder HPV-hjemmetests

Syddanske kvinder mellem 23 og 64 år, der ikke møder op til livmoderhalskræftsscreening, vil fra næste år blive tilbudt muligheden for selv at lave en HPV-test derhjemme. Formålet med hjemmetesten er at øge antallet af kvinder, der bliver screenet regelmæssigt for livmoderhalskræft.

85 syddanske kvinder får hvert år konstateret livmoderhalskræft, som er en af de hyppigste kræftformer blandt kvinder. I de seneste år har det nationale screeningsprogram oplevet, at flere og flere kvinder bliver væk fra screeningerne for den udbredte kræftform. 
 
Sundhedsudvalget i Region Syddanmark har derfor netop anbefalet, at syddanske kvinder mellem 23-64 år, der ikke reagerer på de to første invitationer til en screening, får muligheden for at lave en HPV-test derhjemme med et testkit. 

Kvinderne vil modtage en invitation til at bestille testkittet, når de modtager den anden rykker for screening hos lægen. Forslaget, der er et nationalt initiativ, sendes nu videre til godkendelse i regionsrådet.

Poul-Erik Svendsen (S), formand for Sundhedsudvalget, udtaler:

- Vi ved, at en del af de kvinder, der tilbydes en livmoderhalsscreening, desværre ikke møder op. Det handler ofte om kvinder med lav indkomst og etniske minoriteter. Derudover er der en del, der ikke tager imod tilbuddet om screening, fordi de synes, at den gynækologiske undersøgelse er for grænseoverskridende eller ubehagelig. Vi håber, at muligheden for en HPV-hjemmetest kan været med til at øge deltagelsen i screeningprogrammet igen.  

Celleforandringer kan give kræft

De kvinder, der vælger at lave en hjemmetest, skal efterfølgende sende den til analyse, hvor den vil blive undersøgt for kræftfremkaldende HPV–typer.
 
Hvis det viser sig, at der er HPV–typer i prøven, vil kvinderne blive tilbudt yderligere undersøgelser hos deres egen læge. Der vil de blive undersøgt for de celleforandringer, som nogle HPV-typer kan medføre. Det er de celleforandringer, som kan udvikle sig til kræft, hvis de ikke behandles i tide. 
 
Poul-Erik Svendsen håber, at den nye mulighed vil hjælpe på den faldende deltagelse: 

- Danske og internationale studier peger på, at hjemmetest tilbudt som erstatning for et lægebesøg kan øge deltagelsen i de grupper af kvinder, som af den ene eller anden årsag fravælger screeningen. Lige nu ligger vi et godt stykke fra målsætningen om 75% screenede hvert år, så vi håber, hjemmetest kan være med til at gøre en konkret forskel – både for kvinderne selv og for deltagelsesprocenten.  
 
Regionsrådet skal tage endelig stilling til forslaget, der vil koste godt 800.000 kroner årligt, efter sommerferien.

Fakta:


 • I Danmark bliver kvinder mellem 23 og 64 år regelmæssigt tilbudt at deltage i screening for livmoderhalskræft. Formålet med screeningen er at finde og behandle forstadier til livmoderhalskræft, inden de udvikler sig til kræft.
 
• Livmoderhalskræft er en af de hyppigst forekommende kræftformer blandt kvinder. Hvert år får cirka 400 danske kvinder konstateret kræft i livmoderhalsen – af dem er ca. 85 fra Syddanmark. Mange får dog konstateret og behandlet forstadier til sygdommen.
 
• Livmoderhalskræft er en seksuelt overført sygdom, der skyldes en virusinfektion med HPV (human papilloma-virus). Nogle HPV-typer kan medføre celleforandringer på livmoderhalsen. Celleforandringer på livmoderhalsen er ofte forbigående, men kan udvikle sig til kræft, hvis de ikke behandles i tide.
 
• Unge kvinder, der er blevet HPV-vaccineret, tilbydes også HPV-hjemmetest, da HPV-vaccinen ikke dækker alle HPV-typer 100 %. 
 
• Målet er, at 75 % af alle kvinder mellem 23 og 64 år får lavet regelmæssige screeninger for livmoderhalskræft. I Region Syddanmark tager kun 64 % af kvinderne i målgruppen imod tilbuddet om regelmæssige screeninger. 
 
Se kontaktoplysninger på regionsrådets medlemmer her.
 

Yderligere oplysninger

APPFWU01V