Danskernes sundhed og trivsel skal under lup
Sover du godt om natten? Føler du dig sund og rask? Er du ensom af og til? Det er nogle af de spørgsmål, 64.000 tilfældigt udvalgte syddanskere bliver spurgt om i den landsdækkende spørgeskemaundersøgelse ”Hvordan har du det?”.
Fra i dag og i de kommende uger modtager flere end 300.000 tilfældigt udvalgte danskere en invitation i deres digitale postkasse. De inviteres til at deltage i undersøgelsen ”Hvordan har du det?”, som er en af Danmarks største, når det gælder sundhed, trivsel og sygdom.
Cirka 64.000 af de danskere, der modtager spørgeskemaet, bor i Region Syddanmark, og man skal være 16 år eller derover for at få en invitation.
Formålet med undersøgelsen er at skabe et samlet billede af danskernes sundhedstilstand og trivsel – både hvor udviklingen går den rigtige vej, og hvor der er udfordringer. Men resultaterne kan også vise, om der er forskel på sundheden og trivslen i for eksempel Tønder, Kerteminde eller på Langeland.
Helt overordnet skal resultaterne danne grundlag for bedre forebyggelse og indsatser dér, hvor behovet er størst.
Resultater bruges til at målrette forebyggelsesindsatser
Det er femte gang siden 2010, at undersøgelsen gennemføres i et samarbejde mellem landets fem regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed.
Regionsrådsformand Bo Libergren (V) håber på stor opbakning til spørgeskemaundersøgelsen:
- Vi har brug for alle de svar, vi kan få. Jo flere, jo bedre. For undersøgelsen gør os hele tiden klogere på, hvilke problemer der er mest fremtrædende inden for sundhed og trivsel. I 2010 var det i høj grad livsstilssygdomme, der plagede syddanskerne, mens det de seneste år også har været de unges mentale trivsel og deres stigende forbrug af nikotinprodukter som vapes og snus, der udfordrer sundheden. Med resultaterne i hånden ved vi, hvor vi skal sætte ind med forebyggelsesinitiativer, hvis vi skal ramme dem, der har størst behov.
Resultater har ført til øget fokus på unges trivsel og nikotinforbrug
Resultaterne fra 2021 har været afgørende for udviklingen af forebyggelsesinitiativer og har blandt andet skabt øget fokus på unges trivsel – hvad der påvirker trivslen negativt, og hvad der kan gøres for at forbedre den.
Vejen Kommune har for eksempel sat en række initiativer i gang for at forbedre den mentale trivsel hos de unge. Kommunen har blandt andet fået en række unge til at lave aktiviteter og fællesskaber for andre unge – aktiviteter, som er støttet af en ny kommunal ungepulje på 50.000 kr. om året.
I Haderslev Kommune har de reageret på det stigende forbrug af nikotinprodukter blandt unge, som resultaterne fra undersøgelsen i 2021 viste, og lavet en aftale med DGI om, at idrætsmiljøerne i kommunen skal være nikotinfrie.
I Region Syddanmark har resultaterne fra tidligere spørgeskemaundersøgelser ført til succesfulde indsatser, der har haft til formål at skabe røgfri ungdomsuddannelser og at styrke trivslen hos de unge ved at udbrede metoden ”ABC for mental sundhed” på ungdomsuddannelserne.
Resultatet af undersøgelsen i 2025 offentliggøres i marts 2026. På hjemmesiden www.danskernessundhed.dk, findes resultaterne fra tidligere undersøgelser.
Om undersøgelsen "Hvordan har du det?"
- Tjek, om du er med: Spørgeskemaet ”Hvordan har du det?” sendes til flere end 300.000 tilfældigt udvalgte danskere – heraf 64.000 bosat i Region Syddanmark – som er 16 år eller derover. Skemaet får du i din digitale postkasse (e-Boks) eller som fysisk brev i postkassen, hvis du ikke har en digital postkasse. Spørgeskemaet sendes enten fra Region Syddanmark eller fra Statens Institut for Folkesundhed.
- Frivillig deltagelse: Det er frivilligt, om du vil deltage, men din besvarelse er vigtig og bidrager til at skabe et billede af danskernes sundhed og trivsel. Jo flere besvarelser, desto mere retvisende billede kan tegnes af danskernes aktuelle sundhedstilstand. Alle besvarelser behandles fortroligt.
- Mulighed for præmier: Hvis du besvarer spørgeskemaet, deltager du i lodtrækningen om 1 x 15.000 kr., 3 x 5.000 kr. og 10 x 1.000 kr.
- Få hjælp med spørgeskemaet. Har du spørgsmål til spørgeskemaet, er du velkommen til at ringe til regionens hotline på telefonnummer 76 63 15 20 eller sende en mail til sundhedsprofil@rsyd.dk.
- Aftale bag undersøgelsen: Undersøgelsen gennemføres på baggrund af en aftale mellem Danske Regioner, KL, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Finansministeriet.
- Læs mere om undersøgelsen på Region Syddanmarks hjemmeside: www.rsyd.dk/hvordanhardudet