Skip til primært indhold

Livskvalitet er at kunne selv

En pilleæske, der giver besked, når pillerne skal tages, og som kan sende sms’er til plejepersonalet. Det er ét af de mange hjælpemidler, som Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi viser frem, når de holder åbent hus i Odense den 4. september.

Bevæger man sig indenfor i Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi (CRS) bliver man mødt af et hav af hjælpemidler, der står side om side. Blandt andet en ”tingfinder”, der kan hjælpe med at finde briller og taske, en GPS der kan hjælpe med at finde vej rundt i lokalområdet, og en ”handifon”, der gør opmærksom på daglige gøremål som tandbørstning, indkøb og tid hos frisøren, og som samtidig kan registrere, når gøremålene er udført.

Hjælpemidlerne er beregnet til at lette hverdagen for personer med kognitive vanskeligheder. Det kan fx være personer med hjerneskade, ADHD, langvarig stress eller demens, der alle har det til fælles, at de kan have svært ved at forstå dagligdagen og agere i den.

- For den gruppe mennesker betyder det meget at kunne selv. Det kan være med til at give en større livskvalitet for den enkelte. Samtidig aflaster og beroliger det de pårørende, der ikke længere skal være bekymrede for, om deres mor, søster eller mand glemmer at slukke for komfuret eller ikke kan finde hjem igen efter turen til det lokale supermarked, fortæller afdelingsleder på CRS, Anne Hansen.

Vigtigt med vejledning

Hver tiende dansker har en form for funktionsnedsættelse, der er så alvorlig, at de betegnes som handicappede. Det kan være synet, hørelsen, talen, mobiliteten, den intellektuelle funktion eller en kombination af disse, som det er galt med.

CRS, der hører under Region Syddanmark, tilbyder at hjælpe handicappede borgere, der er bosat i de fynske kommuner, med at finde de rigtige hjælpemidler.

- Vi holder åbent hus for at gøre fynboerne opmærksomme på, at centret findes, at der er hjælpemidler til det meste, og at vi er specialiserede i at rådgive borgerne. Køber man hjælpemidlerne på nettet eller i butikkerne er det ikke sikkert, at man får det helt rigtige med hjem – eller forstår at bruge hjælpemidlet korrekt. Og så risikerer man, at det ender i skuffen. Det er både ærgerligt for borgeren og spild af penge, forklarer Anne Hansen. 

Centret holder åbent hus den 4. september på adressen Heden 11 i Odense – tæt ved Odense Universitetshospital. Alle er velkomne til at kigge forbi i tidsrummet 12.30 – 15.00, hvor der vil være medarbejdere til stede, der kan vise hjælpemidlerne frem og svare på spørgsmål.

Fakta

  • I Danmark lever knap 89.000 mennesker med en demenssygdom og omkring 400.000 danskere er pårørende til en dement.
  • Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi (CRS) holder åbent hus den første torsdag i hver måned mellem kl. 12.30 og 15. I efteråret 2014 og foråret 2015 vil der være et nyt tema hver måned. Den 4. september er temaet hjælpemidler til personer med kognitive forstyrrelser.
  • Borgere bosat i en kommune, der gør brug af centrets tilbud, er velkomne til at besøge centret og prøve nogle af dets mange hjælpemidler, men de skal have en henvisning fra deres kommune for at få en egentlig udredning på centret.

Yderligere information

Afdelingsleder Anne Hansen, Mobilitet & IKT, Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi (CRS), Region Syddanmark, telefon: 2979 5118

APPFWU01V