Skip til primært indhold

Mathias fikser udstyret, så operationen kan fortsætte

Hver dag går tusindvis af mennesker på arbejde på de syddanske sygehuse for at give dig og din familie den bedst mulige behandling. I denne serie sætter vi fokus på de mange medarbejdere, som tilsammen udgør de vigtige tandhjul i det store sygehusmaskineri.

Mathias Birch Schmidt er medicotekniker på OUH. Et job, som patienter og pårørende på et sygehus nok ikke kender meget til. Men medicoteknik er en vigtig del af sygehusets dagligdag, for hvis udstyret ikke virker, så kan en operation f.eks. ikke gå i gang.

Hvorfor valgte du at blive medicotekniker?

Jeg er oprindeligt uddannet personvognsmekaniker, så min interesse for teknik har altid været der, og jeg syntes, at det lød som et interessant job. Min far arbejdede som teamkoordinator, og derigennem vidste jeg, hvad arbejdet gik ud på. Ellers er det ikke et job eller en faglighed, mange normalt kender. Vi er lidt usynlige, og det kan også gøre det svært at rekruttere nye.

Hvordan ser din arbejdsdag ud?

På Odense Universitetshospital (OUH) er medicoteknikerne specialiserede i teams, hvor de på nogle af de andre sygehuse i Region Syddanmark dækker bredere. Jeg arbejder i vores respirationsteam, så min opgave er at sørge for, at udstyret til patienterne, der skal have hjælp til at trække vejret, virker – for eksempel dem, der ligger i narkose under en operation eller i kuvøse.

Jeg møder ind kl. 7, og der har jeg en time til fejlfinding og eventuelt skift af udstyr, inden de planlagte operationer går i gang kl. 8. Indimellem tager opgaverne længere tid, og så må jeg bruge den nødvendige tid eller finde tiden til det senere på dagen, så vi sikrer, at udstyret virker, og der ikke sker unødig udsættelse af operationer.

Derfra ved jeg aldrig, hvad der kommer til at ske, for det afhænger af, hvad der kommer ind i løbet af dagen.

Jeg bruger også meget tid på at vedligeholde udstyr. Jeg kan godt planlægge noget, men så kommer der en masse akut ind i løbet af dagen, for eksempel hvis et anæstesiapparat ikke virker, og så når jeg ikke det planlagte. Derfor skal vi som medicoteknikere kunne prioritere, og med erfaringen ved vi godt, hvad der er vigtigst. Der er mange, der har været her i rigtig mange år, så der er masser af erfaring at trække på.

Hvad er det bedste ved dit job?

Det allerbedste er, at jeg altid føler, jeg gør en forskel. For eksempel når jeg har ’reddet’ en operation, fordi jeg har fikset udstyret. De var ikke kommet videre, hvis jeg ikke var trådt til og havde kunnet løse problemet.

Det et den bedste følelse, og det er et enormt meningsfuldt arbejde. Det kan godt være, at jeg rent bogligt ikke kunne blive kirurg, men til gengæld kan jeg hjælpe dem, der skal operere.

På den måde hjælper vi som medicoteknikere både læger og sygeplejersker til at have de bedste forudsætninger for at løse deres opgaver.

Hvad er det sværeste ved dit job?

Mit job er kun svært de få gange, hvor det ikke lykkes at løse problemet. De gange husker jeg desværre. Men ellers er jeg bare megaglad for mit arbejde, og jeg vågner hver dag og glæder mig til at komme på arbejde.

Hvad er det mest spændende ved at arbejde inden for dit område?

Jeg bliver udfordret på min faglighed, fordi der er så mange forskellige opgaver, og jeg skal hele tiden følge med i den teknologiske udvikling. Udstyret skiftes løbende ud, og vi skal som medicoteknikere, i samarbejde med klinikerne, sørge for, at det er det nyeste og bedste grej, vi har. Vi har masser af robotkollegaer, men der vil altid være brug for nogle som os, for selv robotterne har jo brug for hjælp, hvis de ikke virker.

Kan du give et eksempel på en eller flere situationer, hvor du har oplevet dit job som meningsfuldt?

Det sker stort set hver dag. Når patienten ligger bedøvet, og udstyret ikke virker, er det enormt meningsfuldt at gå fra operationsstuen og vide, at de ikke var kommet videre med operationen, hvis det ikke var for mig.

Jeg oplever en enorm respekt for vores faglighed, og vi får altid tak og anerkendelse. Vi er usynlige, men vi er vigtige.

Medicotekniker

En medicotekniker indkøber, installerer, vedligeholder og reparerer og sikrer dermed det medicinske udstyr på et sygehus. Medicoteknikerne rådgiver og vejleder desuden deres kollegaer på sygehusets kliniske afdelinger i korrekt betjening af udstyret.

Du kan uddanne dig til medicotekniker, hvis du tager elektronik- og svagstrømsuddannelsen, hvor medicotekniker er en specialisering.

Langt de fleste kommer dog ind i faget med en teknisk baggrund som enten ingeniør eller med en erhvervsuddannelse som elektriker, elektronikfagtekniker eller lignende og oplæres i jobbet via sidemandsoplæring. Der er desuden en lang række muligheder for efteruddannelse inden for området.

Medicoteknik i Region Syddanmark har en håndfuld lærlinge, som er fordelt på de fem store sygehuse. Fælles for dem er, at de alle er i gang med elektronikfagteknikeruddannelsen. Medicoteknik har deres egen lærlingeklub, hvor lærlingene sammen dyrker fagligheden og fællesskabet.

 

APPFWU02V