Skip til primært indhold

Lena giver børn og unge et trygt sygehusophold med masser af sang og leg

Hver dag går tusindvis af mennesker på arbejde på de syddanske sygehuse for at give dig og din familie den bedst mulige behandling. I denne serie sætter vi fokus på de mange medarbejdere, som tilsammen udgør de vigtige tandhjul i det store sygehusmaskineri.

Her kan du møde Lena Steenholdt, som er social- og sundhedsassistent på Afdelingen for Børn og Unge på Sygehus Sønderjylland.

Hvorfor valgte du at blive social- og sundhedsassistent?

Jeg er uddannet i 2013 og har altid vidst, at jeg gerne ville arbejde med mennesker. Tidligere har jeg arbejdet på et plejecenter med ældre mennesker og i et lægehus, og nu er jeg på en afdeling med børn og unge. Dét at møde patienterne, lige der hvor de er, synes jeg er spændende og meget givende. Man skal bruge sig selv i kommunikationen, og det giver så meget igen at gøre en forskel for andre.

Hvordan ser din arbejdsdag ud?

Jeg har både dag- og aftenvagter, hvor jeg møder kl. 07.00 eller kl. 15.00. Min arbejdsdag starter altid med vagtoverlevering, hvor vi fordeler de indlagte børn og unge mellem os i plejegruppen. I forlængelse af det går jeg ind og læser op på ”mine” patienter og finder ud af, om der er noget særligt, jeg skal være opmærksom på. Det kan fx være medicin, eller om patienten skal til kontrol eller røntgen.

Herefter går jeg ind og siger hej på stuen og vurderer, om der er noget, jeg eller lægen skal følge op på til stuegang, så vi kan lave en plan for dagen og evt. udskrivelse.

En stor del af mit arbejde er at gøre børnene og de unge trygge i at være på sygehuset og sørge for, at de – sammen med deres forældre –  får en god oplevelse. Det sker ofte gennem leg, og jeg er altid klar på at synge ”Mariehønen Evigglad” eller udfordre i et spil UNO.  

Jeg er også oplæringsvejleder for social- og sundhedsassistentelever, hvor jeg er mentor og støtter eleverne i deres praktikophold på afdelingen. Det er dejligt at lære fra sig og være med til at udvikle andre. Samtidig kan jeg blive udfordret af eleverne – jeg får eksempelvis meget ny god viden fra eleverne. Jeg synes, at det er vigtigt at kunne være med til at præge kommende social- og sundhedsassistenter.

Hvad er det bedste ved dit job?

Det bedste er, når tingene lykkes. Vi ser børn og unge i alle aldre og med alle mulige problemstillinger, så det lykkes kun i et samspil mellem faggrupper og andre afdelinger på sygehuset. Jeg skal være fleksibel og i stand til at kommunikere med både toårige og 17-årige. Det bliver aldrig kedeligt.   

Mange børn og unge mestrer rigtig flot at være på sygehuset, og de giver så meget igen. Jeg elsker, når jeg får skabt en god relation og kan se, at jeg er med til at give dem en god og tryg oplevelse. 

Det næstbedste ved mit job er mine kolleger, og vi er rigtig gode til at lytte, hjælpe og rose hinanden. Der er flest sygeplejersker i vores afdeling, men forskellen mellem de to faggrupper er ikke stor, og vi social- og sundhedsassistenter må udføre stort set samme opgaver som sygeplejerskerne i afdelingen.

Hvad er det sværeste i dit job?

Det sværeste for mig er, når tingene ikke lykkes. Det kan for eksempel være en misforståelse i kommunikationen med barnet og forældrene, eller hvis planerne ændrer sig, eksempelvis hvis en operation bliver aflyst eller flyttet til en anden dag. Forældrene har måske taget en fridag, hvis operationen er planlagt. Det kan godt give frustration hos forældrene, som kan smitte af på barnet.

Heldigvis har jeg rigtig gode kolleger. Vi bruger hinanden i de svære situationer og det er altid tilladt at sige ”i går havde jeg bare en dårlig dag”. Det er dejligt med den rummelighed, for vi er mennesker og der vil ske fejl – men dem lærer vi også af.

Hvad er mest spændende ved at arbejde inden for dit område?

Alt er spændende, for der er ikke ét barn eller ét forældrepar, som er ens. Jeg elsker at møde nye mennesker, og jeg skal være omstillingsparat hele tiden. Hvis jeg opnår tillid og en god relation til barnet, så har jeg også forældrene med.

Kan du give et eksempel på en eller flere situationer, hvor du har oplevet dit job som meningsfuldt?

Som eksempel husker jeg en fireårig dreng, der var indlagt og meget utryg ved hele situationen. Et par måneder efter sin indlæggelse kom han til sygehusets åbent hus-arrangement ”Bamsesygehus”, hvor han og forældrene kom hen til mig og sagde tusind tak. De var meget taknemmelige for den hjælp, de havde fået, og det havde været en god oplevelse. Det gør mig bare så glad at høre.

APPFWU02V