Skift en reservedel frem for hele motoren
En metode vinder frem, hvor man skifter en mindre del af knæet frem for hele knæet på patienter med slidgigt. Det betyder, at mange af patienterne kan tage hjem allerede på operationsdagen, og at de får et lettere genoptræningsforløb.
- Det er en fantastisk udvikling.
Sådan udtrykker Martin Lindberg-Larsen det. Han er professor og ledende overlæge på Ortopædkirurgisk Afdeling på Odense Universitetshospital og en af de ortopædkirurger, der opererer knæpatienterne.
Hvor en knæoperation tidligere ofte var en bøvlet omgang med lang genoptræning, kan man i dag hos et stigende antal patienter nøjes med at skifte en mindre del af knæet og isætte en såkaldt delprotese. Og fordelene er til at få øje på, forklarer han:
- Patienterne er hurtigere på benene end tidligere, operationen er mindre invasiv og dermed mere skånsom, og alt i alt kan vi se, at resultaterne er rigtig gode.
Metoden har eksisteret i en del år, men nu har kirurgerne så gode erfaringer, at det er den foretrukne metode, hvor det er muligt.
For patientens bedste
Knæleddet kan inddeles i tre ledkamre, og mange har ”kun” slidgigt i et af disse ledkamre, mens brusken og ledbånd i resten af knæet er intakte.
Derfor giver det rigtig god mening kun at skifte lige netop den del, der er i stykker, fortæller Martin Lindberg-Larsen.
- Når man beholder en større del af sit eget knæ, gør det graden af kunstighed mindre, og det giver et nemmere genoptræningsforløb. Du ville jo heller ikke skifte alle reservedelene på en bil, hvis det kun er den højre forbremse, der er slidt, pointerer han.
Der er naturligvis stadig patientgrupper, der skal have skiftet hele knæet. Det kan ske, hvis der eksempelvis er tale om følger efter større traumer, hvis man mangler et korsbånd, eller hvis flere dele i knæet er slidt ned.
Operation af knæ med delprotese
I hele Region Syddanmark laves operationerne med delproteser, men den største andel udføres på Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus og Sygehus Lillebælt, Vejle. Alene i Svendborg opererer Martin Lindberg-Larsen og hans kollegaer omkring 220 patienter om året med delprotese.
Patienterne er på benene få timer efter operationen, og set over tid er resultaterne mindst lige så gode som for patienter, der får skiftet hele knæet.
En stor fordel for patienterne med delprotese er, at de har et mindre kompliceret genoptræningsforløb, og at de typisk oplever færre gener ved det nye knæ.
Delprotesen er et førstevalg
En stigende brug af operationen med delproteser er et stort gennembrud inden for knækirurgien, og ifølge Martin Lindberg-Larsen er resultaterne efter disse operationer blevet bedre, i takt med at man har fået større rutine i at udvælge de rette patienter og i at udføre operationerne:
- Vi laver rigtig mange knæ, og vi er meget specialiserede herhjemme. Det betyder, at vi får en tilstrækkelig rutine og bliver dygtigere og dygtigere til at lave de her mere tekniske indgreb.
Samtidig har det været vigtigt kontinuerligt at kunne dokumentere, at patienterne med delproteser har en mindst lige så god prognose som patienter, der får skiftet hele knæet. Men nu er man der, hvor delprotesen ifølge Martin Lindberg-Larsen er førstevalget, når det er muligt – netop fordi operationen er langt mere skånsom for patienten, og resultaterne er gode.
- Mange patienter med delproteser glemmer næsten, de har et kunstigt knæ, fordi mængden af kunstigt materiale er mindre, og fordi de oplever at være hurtigere på benene og at kunne genoptage deres daglige liv. Og vores data viser også, at de patientrapporterede resultater er bedre for patienter, der opereres med delproteser.