Skip til primært indhold

Philip vil kurere gigtsmerter og træthed

Alt for mange gigtpatienter lever med kroniske smerter og ekstrem træthed. Philip Rask Lage-Hansen vandt Et Sundere Syddanmark 2025 og en million kroner. Han vil finde modgiften, så flere kan få en normal hverdag.

Kvinde og mand med kasketter og jakker på fotograferet med selfie foran Kongeåen.

Charlotte og hendes mand Karsten tog på mange vandreture, før hun fik konstateret leddegigt. Her går de ved Kongeåstien i 2020.

- Jeg vil ikke byde min værste fjende det her. Jeg har haft salmonellaforgiftning – den farlige – hvor de troede, jeg skulle dø. Men det her er endnu værre, siger Charlotte Eriksen.

Hun er 58 år, og for tre år siden oplevede hun det, der senere skulle vise sig at være kronisk leddegigt. Hun havde knoklet i sin urtehave og havde følt sig mere træt og øm, end hun plejede. Henover de næste måneder tog ømheden og trætheden til. Om sommeren var hun på Roskilde Festival og kunne ikke holde sig vågen om aftenen.

Det var en stor omvæltning fra det liv, hun havde levet. Et liv fyldt med lange vandreture og hårdt fysisk arbejde i sin store urtehave. Pludselig en morgen kunne hun ikke komme ud af sengen. Faktisk kunne hun ikke løfte sin arm op i 90 grader.

Charlotte er ikke alene med sygdommen. Man anslår, at 120.000 danskere er ramt af de såkaldte inflammatoriske gigtsygdomme som psoriasis-, ledde- og rygsøjlegigt.

Mere end halvdelen af gigtpatienterne fortæller, at de oplever kroniske smerter og træthed. Mange gigtpatienter opfylder kriterierne for fibromyalgi. Det er et smertesyndrom, som blandt andet medfører generaliserede smerter og træthed. Det er sjældent til stede, den dag gigtdiagnosen stilles, men efter en årrække udvikler op til hver femte tilstanden ved siden af deres gigtsygdom. Men man ved hverken, hvornår eller hvorfor gigtpatienter udvikler fibromyalgi.

En million kroner til at finde en kur mod smerter og træthed

Philip Rask Lage-Hansen har netop vundet forskningskonkurrencen Et Sundere Syddanmark 2025 og førstepræmien på en million kroner. Til daglig er han overlæge på Esbjerg og Grindsted Sygehus. Han håber, at han kan finde løsningen på, hvorfor gigtpatienter udvikler fibromyalgi og dermed komme en kur nærmere i forhold til lindring af kroniske generaliserede smerter og træthed.

- Rådet lige nu er motion og frisk luft. Det øger smertetærsklen og giver bedre søvn og mindre træthed. Men hvis motion har så eklatant en effekt, så gjorde de fleste det nok. Vi ved bare, at folk med leddegigt generelt er meget inaktive i løbet af en dag, ofte på grund af kroniske smerter, siger Philip Rask Lage-Hansen og tilføjer:

- Derfor er jeg på jagt efter et svar på, hvad gigtpatienter kan gøre for at nedsætte smerter og træthed. Finder vi svaret, kan vi også øge arbejdsevnen. Det er til gavn for både den enkelte og fællesskabet, siger Philip Rask Lage-Hansen.

Philip er heller ikke i tvivl om, hvad præmien betyder for hans forskningsprojekt.

- Projektet kommer hurtigere i mål, og vi kan få bedre data. Vi kan eksempelvis få taget flere blodprøver og forhåbentlig også teste bakteriesammensætningen i tarmen for at undersøge, hvilken rolle kosten spiller i det her.

Det giver i sidste ende flere svar, der forhåbentlig gør os klogere på, hvorfor mange gigtpatienter udvikler fibromyalgi, og hvad man kan gøre for at holde det i skak.

Mandlig læge i hvid kittel med en stor check i den ene hånd og en buket blomster i den anden.

Det føles godt, og jeg tager det som en tilkendegivelse af, at borgerne synes, der mangler forskning på området.

Faktaboks: Et Sundere Syddanmark 2025


Et Sundere Syddanmark har været afholdt siden 2019 og er et samarbejde mellem Region Syddanmark, Syddansk Universitet, TV 2 Fyn og TV SYD.

I alt deltager fem forskningsprojekter i konkurrencen – ét fra hvert sygehus i regionen. Formålet er at engagere borgerne i en SMS-afstemning og inddrage dem aktivt i selve forskningen.

Andenpladsen gik til Sygehus Lillebælt, der får 600.000 kroner til forskning i nærsynethed blandt skolebørn, mens tredjepladsen gik til Psykiatrisygehuset, der får 400.000 kroner til forskning i selvskadende patienter.

Forskningskonkurrencen skal bidrage til, at sundhedsforskning er relevant og hurtigt kan omsættes til gavn for den enkelte borger og folkesundheden.

Stort håb forude

Direktøren i Gigtforeningen, Mette Bryde Lind, mener, at forskningsprojektet er vigtigt for de mange danskere, der lever med voldsomme smerter og træthed.

- Alt for mange mennesker med gigt lever med uforklarlige smerter. Det er så afgørende, at vi bliver klogere på sammenhænge mellem gigt og udviklingen af fibromyalgi. Vi ser frem til at følge resultaterne i håb om at finde løsninger. Det særlige fokus på ekstrem træthed, der kan følge med sygdommene, er vitterlig en livsomvæltende tilstand, vi savner mere viden om, siger Mette Bryde Lind.

For Charlotte Eriksen, der har været testperson i et andet af Philips projekter, var der ingen tvivl om, at hun gerne ville deltage i hans forskning.

- Det giver håb for at komme smerten til livs, men jeg tror ikke, det hjælper i forhold til trætheden. Jeg ville deltage i hans forskningsprojekt, fordi jeg vil gøre alt for, at vi kan finde ud af, hvorfor nogen har ondt, uden vi kan måle det.

APPFWU01V