Kan en god nats søvn lindre kroniske rygsmerter?
Det er ikke kun frustrerende ikke at kunne sove. Det kan også forværre kroniske smerter. Derfor skal et nyt forskningsprojekt undersøge, om medicin mod søvnbesvær kan have en smertelindrende effekt på kroniske rygsmerter.
Søvnbesvær og kroniske rygsmerter er to af de mest almindelige helbredsproblemer i Danmark, og desværre har de to tilstande en negativ effekt på hinanden, fortæller læge og ph.d.-studerende ved Smertecenter Syd Kubra Kilic:
- Patienter, som har ondt i ryggen, har ofte også et problem med at kunne sove. Og dårlig søvn og kroniske smerter forstærker hinanden, for smerterne gør det svært at sove, og søvnmangel kan faktisk gøre smerteoplevelsen værre.
Derfor skal et nyt forskningsprojekt undersøge, om sovemidlet melatonin kan være kæppen i hjulet, som lindrer smerterne ved at forbedre søvnen. Kubra Kilic forklarer:
- Der er noget forskning, der tyder på, at melatonin kan have en gavnlig effekt på smertetilstande, men der er behov for mere solid forskning, der kan give os bedre indsigt i, om det har en smertelindrende effekt. Derfor vil vi undersøge, hvordan behandlingen virker. Er det, fordi medicinen forbedrer søvnen, så kroppen bedre kan restituere? Eller er det, fordi medicinen ændrer den måde, vi oplever smerter på?
Flere behandlingsmuligheder med færre bivirkninger
Forhåbningen er, at projektet kan gøre det muligt at tilbyde de mange patienter, som rammes af kroniske rygsmerter og søvnbesvær, flere og bedre muligheder for behandling. For det er der brug for, forklarer Kubra Kilic:
- Selvom der er mange, som har ondt i ryggen og søvnproblemer, så mangler der stadig en effektiv behandling med mindst mulige bivirkninger. Det, der findes på markedet, er forbundet med en del bivirkninger, såsom afhængighed og toleranceudvikling. Det er ikke noget, man kan give til alle samfundsgrupper. Derfor undersøger vi, om vi kan bruge noget, som vi i forvejen kender.
Mulighed for at deltage i projektet
I alt 220 forsøgsdeltagere skal deltage i forskningsprojektet, hvor deltagerne i seks uger skal tage to tabletter inden sengetid hver dag. Deltagerne skal undervejs svare på en række spørgsmål om deres søvn, smerter og livskvalitet, ligesom deres smertetærskel testes før og efter.
Projektet er godt i gang, men der er stadig plads til flere forsøgsdeltagere.
Du har mulighed for at deltage, hvis du er mellem 18 og 64 år og har rygsmerter, som påvirker dit liv og din hverdag. Du skal have lidt af rygsmerterne i mindst tre måneder, og smerterne skal den seneste uges tid have været på mindst 4 på en smerteskala fra 0 til 10.
Er du interesseret i at deltage, kan du kontakte Kubra Kilic på mailadressen Kubra.kilic@rsyd.dk.
Forskningsprojektet er støttet af Sygeforsikringen "danmark" og Region Syddanmarks Pulje for Fri og Strategisk Forskning, og resultaterne forventes at være klar i 2027.