Skip til primært indhold

Region Syddanmark er europamester i viden om sund alderdom

Resten af Europa skal fortsat vende blikket mod Syddanmark, når man er på udkig efter inspiration til, hvordan man sikrer sine borgere en sund og aktiv alderdom. Europakommissionen har i går udnævnt Region Syddanmark til at være fire-stjernet referencested for sund og aktiv aldring. Oven i de fire stjerner er regionen tildelt en særlig udmærkelse.

Alle Europas lande har samme udfordring: Deres befolkninger bliver ældre og ældre. Det er en udfordring for de europæiske landes sundhedsvæsner, da flere ældre uvægerligt giver større efterspørgsel på diverse sundhedsydelser. Sunde og aktive ældre har højere livskvalitet og har mindre brug for at komme på sygehuset. Derfor er viden om sund og aktiv aldring stærkt efterspurgt rundt om i Europa.

Fire stjerner og særlig udmærkelse

Europakommissionen har fokus på dette felt og har i går igennem det europæiske innovationsnetværk for aktiv og sund aldring udnævnt Region Syddanmark til fire-stjernet referencested inden for sund og aktiv aldring. Som en ekstra fjer i hatten er de fire stjerner suppleret med en særlig udmærkelse ”Special recognition for excellence”. Kun fem andre europæiske regioner har fået tildelt fire stjerner suppleret med denne særlige udmærkelse – og Region Syddanmark er den eneste region i Norden.

Det er tredje gang i træk, Europakommissionen tildeler Region Syddanmark den højeste europæiske udmærkelse på dette felt, og den peger på regionen som et sted man med fordel kan lade sig inspirere af, hvis man søger viden om sund og aktiv aldring.

Hæderen som fire-stjernet referencested for sund og aktiv aldring er i høj grad et resultat af det tætte samarbejde, regionen har med de syddanske kommuner, interesseorganisationer, virksomheder og forsknings- og uddannelsesinstitutioner.

Kun gennem en fælles indsats kan det lykkes at skabe rammer for en sund alderdom, og det er netop noget af det, Europakommissionen har bemærket.

Det hænger godt sammen med, at sundhed ligger i toppen af EU’s prioriteter i kommende programmer for forskning og innovation, som Horizon Europe og Digital Europe, med fokus på den aldrende befolkning.

Erfaringer som referencested

Ved innovationsnetværkets konference i går i Aarhus talte Karsten Uno Petersen(S), der er formand for Anlægs- og innovationsudvalget i Region Syddanmark, om Region Syddanmarks erfaringer med at være referencested. Han er glad for den hæder, som regionen har fået med udnævnelsen:

- Når det handler om viden om sund alderdom, er Region Syddanmark europamestre. Den nye udnævnelse viser, at vi tilhører den absolutte europæiske elite. Det er jeg glad og stolt over. Det betyder meget at være referencested. Blandt andet har vi siden 2016 haft flere end 600 besøgende fra udlandet, der kom for at høre om vores viden på dette område. Samtidig giver det Region Syddanmark nogle unikke muligheder for at samarbejde og udveksle viden med andre EU-regioner om, hvordan man skaber rammerne for en sund alderdom.

Tredje gang i træk med højeste udmærkelse

Region Syddanmark har siden 2012 deltaget i det europæiske innovationspartnerskab for aktiv og sund aldring og er gået fra at være et tre-stjernet referencested til nu to gange at opnå de fire stjerner. Og denne gang altså med en særlig udmærkelse, som er givet på baggrund af regionens vedvarende høje niveau på området.

Hæderen forpligter

Som referencested er Region Syddanmark forpligtet til at indgå i både formelle og uformelle partnerskaber med andre regioner i EU, hvilket på den lange bane kan betyde flere arbejdspladser i Region Syddanmark. I løbet af de næste tre år skal Region Syddanmark fremvise såkaldt best-practice inden for området og tilegne sig viden fra andre regioner om, hvordan man for eksempel øger patientens mulighed for at tage medansvar for egen behandling.

Tre eksempler på hvordan Region Syddanmark arbejder med at udvikler løsninger, der sikrer ældre et sundt og aktivt liv:

Projektet SITLESS har fokus på at minimere stillesiddende adfærd blandt ældre gennem blandt andet træningsprogrammer, der skal forebygge kroniske lidelser og funktionsnedsættelser.
I projektet får udvalgte borgere skræddersyede træningsprogrammer ”på recept”.
Projektet er et internationalt samarbejde mellem Syddansk Universitet og universiteter i Spanien, Nordirland og Tyskland.

DISH-projektet undersøger nuværende og fremtidige behov for kompetencer, så digitale løsninger kan implementeres inden for sundhed. Projektet vil udvikle, teste og udbrede forskellige koncepter, som har fokus på at gøre sundhedspersonalet klar til innovation og give dem de digitale kompetencer, de har brug for, så de bedre kan vurdere og anvende de digitale muligheder og løsninger i deres daglige arbejde. Projektet ledes af det Syddanske EU-kontor, og Sygehus Sønderjylland er en af de primære partnere i projektet.

Euriphi-projektet søger på tværs af 25 europæiske partnere at avancere innovative indkøb ved at etablere et vedvarende netværk med fokus på værdibaserede indkøb af innovation og sammenhængende sundhedsløsninger. Eksisterende værktøjer vil blive tilpasset, og der vil blive foretaget en markedskonsultation for at igangsætte et tværnationalt værdibaseret indkøb af bl.a. nye modeller for patient-centrerede sammenhængende sundhedsløsninger. Formålet er også i sidste ende at opbygge et fælles fundament for fremtidige EU-samarbejder om innovative indkøb. Syddansk Sundhedsinnovation deltager på vegne af Region Syddanmark i projektet.

Fakta

Region Syddanmarks aktiviteter som referencested koordineres i et samarbejde mellem Det Syddanske EU-Kontor og Syddansk Sundhedsinnovation, som er Region Syddanmarks stabsenhed for sundhedsinnovation.
Bag Region Syddanmarks ansøgning som referencested står en række samarbejdspartnere, som bl.a. tæller regionens sygehuse, de 22 syddanske kommuner, Syddansk Universitet ved Center for Aktiv og Sund Aldring, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, University College Syd, Odense Universitetshospital ved Center for Innovativ Medicinsk Teknologi, Welfare Tech, Healthcare DENMARK, Enterprise Europe Network, MedCom, Det Syddanske EU-Kontor og Syddansk Sundhedsinnovation.

Foto af Karsten Uno Petersen på konferencen i Aarhus:

Billedtekst: Formand for anlægs- og innovationsudvalget i Region Syddanmark Karsten Uno Petersen(S) holdt tale om erfaringer med at være referencested. Foto: Per Bille www.ry-foto.dk

Billedtekst: Formand for anlægs- og innovationsudvalget i Region Syddanmark Karsten Uno Petersen(S) holdt tale om erfaringer med at være referencested. Foto: Per Bille www.ry-foto.dk

Yderligere oplysninger

Karsten Uno Petersen

Formand for Anlæg- og innovationsudvalget

Regionsrådet


21 63 11 93
APPFWU02V