Skip til primært indhold

Studerende og ingeniører skal forkæles i Sønderborg

På et møde onsdag blev det offentlig-private samarbejde om at skaffe flere ingeniører til Sønderborg-området for alvor styrket. Konkrete tiltag skal gøre livet lettere for både studerende og kandidater.

Alene inden for området energi-effektivisering anslås det, at der kommer til at mangle 500 ingeniører i Sønderborg-området i 2020.

Manglen vil spænde ben for vækst og udvikling i området, og derfor havde regionsrådsformand Carl Holst (V), Region Syddanmark, onsdag inviteret rektor Henrik Øregaard Dam, SDU, og administrerende direktør Bent Jensen, LINAK, til et indledende møde om, hvordan der kan sættes turbo på samarbejdet mellem det offentlige og private.

 - Vi har haft et utrolig godt møde og er blevet enige om at indgå i et helt unikt offentlig-privat partnerskab, der skal gøre det særdeles attraktivt at studere og arbejde i Sønderborg-området. Vi sætter fokus på den studerende, og vi tror, at det er vejen frem i en global verden, hvor det gælder om at få de bedste talenter på banen, siger Carl Holst.

Stor tilfredshed med mødet

Målet for partnerskabet er et vist antal studerende og færdiguddannede på udvalgte ingeniøruddannelser i 2020. Ud over SDU, LINAK og regionen inviteres andre virksomheder og innovationsnetværket CLEAN til at være en del af partnerskabet. Og Carl Holst glæder sig over, at også Sønderborg Kommune har sagt ja til at blive inviteret med i partnerskabet.

Selv om administrerende direktør i LINAK, Bent Jensen, med sin globale virksomhed med 1.600 medarbejdere er en travl mand, tog han sig tid til at deltage i mødet.

- Jeg er enormt positiv omkring mødet og ser virkelig frem til at komme i gang. Jeg tror, at vi kommer frem til et unikt koncept, som vil tiltrække mange nye ingeniørstuderende til området. Jeg er sikker på, at konceptet vil få bred opbakning fra områdets øvrige ingeniørtunge virksomheder, siger Bent Jensen efter mødet.

LINAK vil gerne være med til at garantere praktikpladser og efterfølgende garantere job til de relevante ingeniører og stiller sig til rådighed i den fremadrettede proces.

Også rektor Henrik Øregaard Dam havde prioriteret at deltage i mødet.

- Det er afgørende for SDU, at den løbende udvikling af vores ingeniøruddannelser sker i tæt samarbejde med det regionale erhvervsliv. For det handler ikke kun om at uddanne flere ingeniører, men i høj grad også om at uddanne dem, der er behov for, pointerer Henrik Dam.

Allerede fra studiestart efter sommerferien tilbyder SDU en ny overbygning og en opdateret ingeniøruddannelse i Sønderborg.

Det sker nu

Konkret ansættes der en projektleder, og konceptet for partnerskabet gøres færdigt. Der følges så op med en stor markedsføringskampagne, som skal tiltrække ingeniører til Sønderborg-området. Midlerne hertil vil regionen forsøge at finde via Vækstforum.

De ingeniørtunge virksomheder i Sønderborg indkaldes til et nyt møde i august, så det afklares, præcis hvilken type ingeniører, der er brug for. På den måde får SDU et billede af hvilke studerende, universitetet skal rekruttere. 

- Det tyder på, at der skal satses mere på specialiserede ingeniøruddannelser frem for kombinationsuddannelserne, men alt det får vi afklaret, siger regionsrådsformanden.

Det nye partnerskab vil også arbejde på, at der kan ske en indfasning af de ingeniører, der er behov for, så hurtigt som muligt.

- Med mødet onsdag fik vi trådt en smule hårdere på speederen. I første omgang gælder det om at få alle aktører med i Sønderborg, og når det er på plads, breder vi konceptet ud til resten af det Sønderjyske område, slår en tilfreds Carl Holst fast.

For yderligere information:

Regionsrådsformand Carl Holst (V), Region Syddanmark, telefon 4032 5210.

Rektor Henrik Øregaard Dam, SDU, telefon 6550 1030.

Adm.dir. Bent Jensen, LINAK, telefon 51 56 57 34.

APPFWU01V