Skip til primært indhold

Regionen forsøger stadig at donere værnemidler

Region Syddanmark og Rotary Ukraine indgik for nylig en aftale om regionens overskydende værnemidler, hvorefter de skulle sendes til Ukraine. Desværre har det ikke vist sig muligt for Rotary Ukraine at opbevare de mange værnemidler. Regionen har selv uden held undersøgt alternative donationsmuligheder og vil nu tilbyde værnemidlerne i form af donationer via regionens hjemmeside.

Rotary Ukraine og regionen indgik 30. oktober en aftale om donation af værnemidler til Ukraine. Aftalen blev indgået på baggrund af en godkendelse fra regionsrådet 25. september.
Aftalen omfattede ca. 482 paller med værnemidler som mundbind, masker og engangsdragter.
 
Men 7. november meddelte Rotary Ukraine regionen, at man alligevel ikke kunne modtage den aftalte donation. Den primære årsag var, at man alligevel ikke havde mulighed for at skaffe lagerplads til opbevaringen af de mange paller.

Alternativer undersøgt

Regionen har efterfølgende via Rotary Syddanmark og andre organisationer forsøgt at finde en alternativ løsning i Ukraine, men det er ikke lykkedes.

En alternativ løsning i Ukraine er desuden besværliggjort af, at nye ukrainske regler betyder, at landet ikke længere må modtage værnemidler, der har passeret udløbsdatoen, som er tilfældet for langt størstedelen af regionens overskydende værnemidler.

Regionsrådsformand Bo Libergren (V) siger:

- Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, at det alligevel ikke var muligt for Rotary Ukraine at modtage vores donation. Fra regionens side har der været arbejdet hårdt på at finde alternative aftagere i Ukraine. Vi bliver også ramt af nye regler på området i forhold til udløbsdatoer på værnemidler, og så må vi også erkende, at behovet for at modtage værnemidler i Ukraine ikke er lige så stort som tidligere, da landet løbende har modtaget en stor mængde donationer fra udlandet. Men vi har gjort forsøget, og det er det vigtigste.

Værnemidler gives væk som donationer

Da langt hovedparten af regionens værnemidler til donation har overskredet deres udløbsdato – selvom de er i fin stand og ubrugte – så har regionen besluttet at forfølge et andet spor.

Regionen åbner nu for donation af overskudsværnemidler – masker, mundbind og engangsheldragter – til modtagere i Danmark via sin hjemmeside.

Muligheden for at ansøge om en donation løber til 1. marts 2024 eller så længe lager haves. Derfor vil regionen gerne opfordre humanitære eller almenvelgørende organisationer til at ansøge om at modtage en donation af overskydende værnemidler.

Bo Libergren siger:

- Vi gør nu et sidste forsøg, hvor vi sætter de mange værnemidler til rådighed som donationer her i Danmark via regionens hjemmeside. Vi har tidligere forsøgt at auktionere værnemidlerne væk uden held, men måske kan det lykkes som rene donationer. I sidste ende kan vi være nødsaget til at destruere værnemidlerne ved afbrænding.

APPFWU01V