Skip til primært indhold

Gulerødder mod tarmkræft?

I et nyt forskningsforsøg skal 200 patienter indtage gulerødder i flydende form. Nyeste forskning peger nemlig på, at en specialfremstillet gulerodsjuice kan forebygge tarmkræft.

Guleroden er kendt af alle. Den bruges ofte som en sund snack i madpakken, i salater eller som tilbehør til aftensmaden. Men det er de færreste, der ved, at visse gulerodssorter indeholder en høj koncentration af falcarinol og falcarindiol. Det er to stoffer, der virker mod inflammation, dvs. betændelse, og forskere mener, at stofferne kan forhindre, at der opstår kræftceller i tarmen.

En af de forskere er Alexandra Agache. Hun er speciallæge med en ph.d. og postdoc ved Kirurgisk Afdeling på Odense Universitetshospital – Svendborg Sygehus, og sammen med sine kolleger forsker hun i, om gulerodsjuice kan forebygge kræft i tarmen.

- Vi er i gang med et internationalt forskningsforsøg, hvor 200 patienter fra Odense Universitetshospital – Svendborg Sygehus og 200 patienter fra tre svenske hospitaler skal drikke 100 ml af vores specialfremstillede gulerodsjuice eller en placebojuice om dagen i et år. De 200 patienter, der får placebojuice, skal fungere som en kontrolgruppe, så vi kan sammenligne resultaterne mellem de to patientgrupper, fortæller Alexandra Agache.

Håb om færre og mindre polypper i tarmen


I forskningsforsøget deltager patienter, der har en høj risiko for at udvikle kræft i tyktarmen, fordi de tidligere har fået fjernet højrisiko-polypper fra tarmen:

- Forstadier til kræft i tarmen kaldes i folkemunde polypper, men der er mange slags, og det er kun polypper, der har celleforandringer, der har risiko for at udvikle sig til kræft. Dem holder vi øje med. Vi ser på, om gulerodsjuicen mindsker risikoen for, at polypperne vender tilbage, eller at der dannes nye hos patienter, der tidligere har fået fjernet polypper fra tarmen, siger Alexandra Agache.

Forskerne vil efter et år undersøge patienterne – både dem, der har drukket gulerodsjuicen, og dem, der har drukket placebojuicen. Nydannede polypper vil blive nøje registreret, og forskerne vil sammenligne antallet og størrelsen af polypperne med den gruppe patienter, der ikke får gulerodsjuicen.

- Vores håb er, at patienter, der har drukket gulerodsjuice, vil have færre højrisiko-polypper og generelt færre og mindre polypper efter et år. Hvis vi kan se det, kan vi konkludere, at falcarinol og falcarindiol har en effekt på tarmkræft. Så kan vi med sikkerhed sige, at gulerodsjuice har en effektiv forebyggende effekt mod sygdommen og måske kræft i det hele taget, siger Alexandra Agache.

Ingen bivirkninger

Hun er især begejstret for forsøget, fordi gulerodsjuice er enkelt og uden bivirkninger:

- Forskningsprojektet er simpelt, men potentialet er kæmpestort, for tarmkræft er desværre en hyppig kræftform hos både mænd og kvinder. Der er ingen bivirkninger ved at drikke gulerodsjuice, og jeg synes, det er spændende, at det ikke handler om at prøve et nyt medicinsk produkt eller en ny avanceret teknologi, men i stedet et simpelt produkt som gulerodsjuice.

 

Speciallæge og postdoc Alexandra Agache forsker i, om gulerodsjuice kan forebygge kræft i tarmen.

Tarmkræft er en alvorlig sygdom

I 2022 fik 6.800 danskere konstateret tarmkræft. Heldigvis har ny viden om sygdommen, ny teknologi, medicin og operationer betydet, at dødeligheden i de seneste 20 år er faldet med 50 pct.

Der er fokus på at forebygge den alvorlige sygdom. Hvert andet år tilbydes alle mellem 50 og 74 år en screening for tarmkræft, der kan afsløre, om man har polypper med celleforandringer, der har risiko for at udvikle sig til kræft. Det er vigtigt at opdage disse polypper så tidligt som muligt, så man kan sætte ind med behandling og forebygge, at de udvikler sig.

- Vi ved, at der i forhold til tarmkræft er nogle risikofaktorer, som man kan påvirke ved for eksempel at ændre sin diæt, så man spiser mindre fastfood og færre forarbejdede fødevarer. Nu håber jeg, at vores forskning kan vise, at en bestemt fødevare – guleroden – kan bruges til at forebygge dannelsen af polypper og derved kræft i tyktarmen, siger Alexandra Agache.

En særlig juice af gule gulerødder

Hun fortæller, at forskerne har udviklet en særlig gulerodsjuice:

- Juicen er specialfremstillet af gule gulerødder, der indeholder op til 50 gange mere falcarinol og falcarindiol end den velkendte orange gulerod, som man ofte skræller til madpakken eller river til råkost.

Der er ifølge Alexandra Agache en god grund til, at patienterne skal drikke gulerodsjuice i stedet for at spise rå gulerødder hver dag:

- Ved at drikke 100 ml af den specialfremstillede juice får man samme mængde af de to stoffer, som hvis man spiste 250 gram rå gulerødder hver dag. Det er mange gulerødder at skulle tygge sig igennem, og vi vurderer, at den koncentrerede juice er lettere at gå til, og at det er den mest effektive måde at indtage gulerødderne på, siger Alexandra Agache, og hun uddyber:

- Vi håber også, at forsøget gør os klogere på, hvilken mængde juice der giver effekt. Måske er det nok at drikke 50 ml gulerodsjuice om dagen, og derfor er det ej heller et krav til deltagerne, at de skal indtage al juicen, selvom vi ønsker, at de gør det.

Løbende samtaler med forskerne

I forsøget vil patienterne løbende tale med forskerne om deres oplevelser, når de henter juicen på sygehuset. De skal også udfylde en simpel dagbog, hvor de noterer, hvordan det går med at drikke gulerodsjuicen, og om de spiser gulerødder til deres måltider.

- Patienterne må i forsøgsperioden godt spise gulerødder til deres måltider, men vi ser helst ikke, at de øger indtaget af gulerødder, for vi skal jo kunne påvise, at det er gulerodsjuicen, der gavner, siger Alexandra Agache.

Hun er klar over, at det kan være lidt ensformigt at skulle drikke den samme juice hver dag. Derfor arbejder hun og de øvrige forskere på at udvikle andre produkter, fx gulerodsis med en høj koncentration af falcarinol og falcarindiol, som kan være med til at forebygge tarmkræft.

APPFWU01V