Skip til primært indhold

En beskæftigelsesby med stort B

Brørup er en god historie med overskud af arbejdspladser og en central placering på landkortet tæt ved tre større byer. Men byen har også en udfordring med at få løftet uddannelsesniveauet.

Sagt på godt jysk, så går det ret fornuftigt i Brørup. Byens indbyggertal er de seneste otte år vokset med 3,8 pct. til nu 4.594 indbyggere, og der er flere arbejdspladser end beskæftigede borgere. 

Samtidig gør beliggenheden ved motorvej E45 det nemt at komme hurtigt til de større byer øst og vest for byen.

Det viser en ny byanalyse, som Region Syddanmark har udarbejdet i fællesskab med Vejen Kommune. Byanalysen giver overblik over Brørups styrker, udfordringer, svagheder og muligheder via en lang række detaljerede data om arbejdsmarked, uddannelsesniveau, befolkningssammensætning, ejendomspriser, indkomst og mange andre områder.

- Analysen giver os en masse vigtig viden om Brørup. Den viden er væsentlig, når vi skal forsøge at omsætte den nye udviklingsplan, som bygger på borgernes egne ønsker til, hvordan vi kan gøre Brørup til en endnu bedre by at leve i, siger Egon Fræhr (V), borgmester i Vejen Kommune.

Udviklingsplanen blev vedtaget i byrådet 8. november og indeholder projekter om alt fra at gøre skolevejen mere sikker til start- og velkomstpakker til nye virksomheder og borgere. Borgerne er desuden blevet enige med Vejen Kommune om at lave infostandere, der kan fortælle om byens aktiviteter og på den måde få flere til at blive en del af byens fællesskab.

Nem adgang til uddannelse

Nærheden til Vejen, Kolding, Fredericia og Esbjerg betyder, at man kan nå både erhvervsuddannelser og gymnasier inden for 30 minutter med kollektiv transport. Netop uddannelse er det eneste punkt i byanalysen, hvor Brørup placerer sig under gennemsnittet for tilsvarende byer med mellem 2.000 og 5.000 indbyggere.

Ifølge Bo Libergren (V), der er formand for Udvalget for Regional Udvikling i Region Syddanmark, er nøjagtig viden om de mindre byer afgørende for at kunne udvikle mulighederne for at leve det gode liv som borger og virksomhed alle steder i regionen:

- Flere og flere søger mod de større byer i Syddanmark, og der er en naturlig interesse for udviklingen af de store byer. Men vi må ikke glemme, at der findes mange mindre byer i regionen, som er attraktive og vigtige bosætningsbyer, eller som i Brørups tilfælde er selvstændige erhvervsbyer med et overskud af arbejdspladser i forhold til antallet af beskæftigede, siger han og fortsætter:

- Derfor er det også vigtigt, at vi får et detaljeret billede af udviklingspotentialet i de mindre byer, hvis vi skal udnytte muligheden for at bo, leve, arbejde og drive virksomhed i alle dele af regionen.

Borgerne i Brørup har adgang til flere end 96.000 arbejdspladser inden for blot 30 minutters kørsel – og hele 365.100 inden for 60 minutters afstand til bopælen.

Analysen af Brørup kan downloades på www.detgodeliv.regionsyddanmark.dk

Yderligere oplysninger:

Bo Libergren (V), formand for Udvalget for Regional Udvikling i Region Syddanmark, 
Egon Fræhr (V), borgmester i Vejen Kommune, tlf.: 20 16 26 69

Kontaktperson

Bo Libergren


29 20 18 00
APPFWU01V