Skip til primært indhold

Projekter skal give effekt eller stoppes

Syddansk Vækstforum er i gang med en større undersøgelse, hvor alle større projekter bliver gået efter i sømmene. De bliver målt på deres effekt, og de projekter, der ikke leverer resultater som forventet, skal gennemgå en såkaldt stop and go-proces.

- Det giver os mulighed for at se, hvad der virker, og hvad vi skal justere på. Eller om der måske endda er projekter, der helt skal stoppes, siger formanden for Syddansk Vækstforum, Carl Holst (V)  
De foreløbige resultater tyder dog ikke på, at der bliver mange lukninger. Tværtimod er der en høj effekt af projekterne. Især på de såkaldt bløde områder som for eksempel udbytte i form af netværk, videndeling og kompetenceudvikling.

Effekt ved fire ud af fem

80 pct af de største projekter har givet gevinst i form af bedre netværk, videndeling og kompetencedeling. De fleste projekter skal også give en effekt i form af flere job eller større omsætning, men det forventes først at ske tidligst i løbet af halvandet til tre år. Alligevel oplever en femtedel af virksomhederne allerede ”nogen” eller ”meget store” effekter på de såkaldt hårde områder.

- Vi skal huske, at det handler om at skabe vækst. Det er helt afgørende for os, at projekterne bidrager til at løse de udfordringer, som vi står overfor: Vi skal øge vores produktivitet, og vi skal have flere i arbejde, siger Carl Holst (V).

Han får opbakning fra et andet af medlemmerne af formandskabet, rektor ved SDU Jens Oddershede.

 – Det er meget glædeligt og en smule overraskende, at vi allerede kan se nogle mere kontante effekter, men det er vigtigt, at vi også fremadrettet følger op på, om projekterne leverer de forventede effekter. Det er vi meget opmærksomme på, siger Jens Oddershede.


Fakta om undersøgelsen: Gennemgangen af projekter gælder alle projekter, der har været i gang i mere end et år og har et budget på mere end en million kroner.
260 virksomheder har svaret på et spørgeskema om projekternes effekt, og yderligere 60 virksomheder har deltaget i interviews. 

APPFWU02V