Skip til primært indhold

Unge søges til en intensiv fremtid

Ny landsdækkende kampagne skal rekruttere flere unge til de sundhedsfaglige uddannelser som bioanalytiker, sygeplejerske og radiograf. Baggrunden er en markant stigning i manglen på sundhedspersonale. Det er første gang, at ministerier, arbejdsgivere, faglige organisationer og uddannelsessteder går sammen i så massiv en indsats.

Vi mangler arbejdskraft i sundhedssektoren og den lave søgning til de sundhedsfaglige uddannelser gør behovet mere akut. I 2008 manglede der 1210 studerende inden for sygeplejerske-, bioanalytiker- og radiografuddannelserne i det danske sundhedsvæsen. Målet er, at vi i 2011 får udfyldt de tomme pladser. Det svarer til, at der i 2011 skal være 44 procent flere ansøgere end i 2008. Derfor lancerer Undervisningsministeriet, Danske Regioner, KL, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Dansk Sygeplejeråd, Danske Bioanalytikere, Foreningen af Radiografer i Danmark og Professionshøjskolernes Rektorkollegium nu i fællesskab den landsdækkende kampagne "Hvid Zone", som skal få flere unge til at søge ind på de tre uddannelser.

Også i Region Syddanmark er manglen på sundhedspersonalet et velkendt fænomen. Regionsrådsformand Carl Holst siger om kampagnen:

- Der er så mange spændende og udfordrende jobs i vores fælles sundhedsvæsen, og vores hårdtarbejdende medarbejdere har brug for flere kollegaer til at tage fat. Derfor er det godt, at Hvid Zone gennem de næste tre år sætter fokus på de muligheder, der er for uddannelse og karriere i sundhedsvæsnet, siger han.

Fokus på karrieremuligheder

Jobbet som sygeplejerske, bioanalytiker og radiograf kræver mod, handlekraft og viljen til at gøre en forskel. Det gælder uanset, om man er ansat på et hospital, er udstationeret i en krigszone eller sidder i en chefstilling i lægemiddelindustrien. Og det er netop de personlige udfordringer og mange karrieremuligheder, som Hvid Zone stiller skarpt på.

- At uddanne sig til sygeplejerske giver et stærkt fagligt fundament og en tæt kobling til praksis. Og med eksamensbeviset i hånden er der attraktive jobs inden for rækkevidde og et springbræt til specialisering, ledelse, forskning eller en international karriere. Vores profession rummer en bred vifte af muligheder – og det vil vi gerne sætte fokus på med kampagnen, siger Anni Pilgaard, Dansk Sygeplejeråds kredsformand i Region Syddanmark.

Christian Göttsch Hansen, Foreningen af Radiografer i Danmark, hilser også Hvid Zone velkommen.

- Radiograferne har brug for at få skabt synlighed og kendskab til faget – og vi har meget at tilbyde vores kommende kolleger. I vores arbejde er højteknologi og menneskelighed to sider af samme sag, og professionen rummer mange veje til at få en spændende karriere hos såvel offentlige som private arbejdsgivere.

Et fælles anliggende

På University College Lillebælt, der er blandt udbyderne af de tre sundhedsuddannelser, er der også tilfredshed og positive forventninger:

- Denne kampagne er enestående, fordi de faglige organisationer, uddannelsesinstitutionerne og arbejdsgiverne i sundhedssektoren har omsat erkendelse af vores fælles opgave til en forening af kræfterne for at løfte udfordringen, siger rektor Erik Knudsen.

Starten går på Flakhaven i Odense – og i resten af landet
Hvid Zone bliver lanceret den 28. april 2009 kl. 16.00 over hele landet. På Flakhaven i Odense vil taler, underholdning og røde balloner markere starten på kampagnen – og samtidig går balloner til vejrs ved lignende arrangementer i København, Århus, Ålborg, Esbjerg m.fl..

I løbet af de kommende måneder vil der blive lanceret en række lokale kampagneaktiviteter i Svendborg, Odense, Vejle, Esbjerg og Sønderborg for at tiltrække flere sygeplejersker, bioanalytikere og radiografer til uddannelsesstederne i Region Syddanmark.

APPFWU02V