Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | tysk flag engelsk flag |

Region SyddanmarkTil forsiden

Livmoderhalskræftscreening

Alle danske kvinder mellem 23 og 65 år bliver tilbudt at deltage i forebyggende folkeundersøgelse (screening) for livmoderhalskræft. Man bliver automatisk indkaldt pr. brev, når man fylder 23 år. Fordelen ved screeningen er, at man kan finde og behandle forstadier til livmoderhalskræft, inden de bliver til kræft.

Den forebyggende undersøgelse for livmoderhalskræft

Alle danske kvinder mellem 23 og 65 år bliver tilbudt at deltage i forebyggende folkeundersøgelse (screening) for livmoderhalskræft. Man bliver automatisk indkaldt pr. brev, når man fylder 23 år.

Kvinder mellem 23 og 50 år tilbydes at blive screenet hvert 3. år og kvinder mellem 51 og 65 år hvert 5 år. Screeningsprogrammet stopper, når man er 65 år, og de sidste to celleprøver har været normale.

Siden indførelsen af screening for livmoderhalskræft i 1960’erne har der været et markant fald i antallet af nye tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark med 339 nye tilfælde i 2007. Hvert år bliver ca. 4.600 kvinder behandlet for forstadier til livmoderhalskræft. Ved at behandle forstadierne kan man forhindre, at de udvikler sig til kræft.

Forstadier giver ingen symptomer, og opdages kun ved at tage en celleprøve fra livmoderhalsen. Forstadierne udvikler sig ikke nødvendigvis til kræft, heller ikke hvis de ikke bliver behandlet. Da forskerne endnu ikke med sikkerhed kan sige, hos hvilke kvinder forstadierne udvikler sig til kræft, og hos hvem de ikke vil udvikle sig til kræft, bliver kvinder med forstadier tilbudt behandling.

Fordele og ulemper ved screening for livmoderhalskræft

Fordelen ved screeningen er, at man kan finde og behandle forstadier til livmoderhalskræft, inden de bliver til kræft. Man har i mange undersøgelser kunne vise, at kvinder, der ikke deltager i screeningsundersøgelser, har en højere forekomst af sygdommen. Ved at deltage regelmæssigt i screening får man størst chance for helt at undgå at få sygdommen.

Desværre oplever nogle kvinder at celleprøvens svar ikke var korrekt (falsk positivt eller falsk negativt). Et falsk positivt svar betyder, at celleforandringerne blev tolket som forstadier uden at være det. Det kan skabe unødig bekymring og unødvendige kontrolundersøgelser for kvinder, der viser sig at være raske. Ved falsk negative svar bliver de celleforandringer, som kvinden har, ikke fundet. Det tager imidlertid ti år eller mere for de fleste celleforandringer at udvikle sig til livmoderhalskræft. Hvis man bliver undersøgt hvert tredje år, er der meget stor sandsynlighed for, at forstadierne bliver fundet i tide.

Afmelding eller udsættelse af screeningen

For at afmelde eller få udsat indkaldelsen til den forebyggende undersøgelse, f.eks. på grund af graviditet, kan man benytte det elektroniske svarskema på: www.framelding.dk eller man kan ringe til patologiafdelingerne.
Kontakt patologiafdelingerne for afmelde eller udsætte en screening

Du kan til enhver tid komme til at deltage i screening igen selvom du har været frameldt. Du skal blot henvende dig til din læge, og bede om at få foretaget en undersøgelse. Derefter vil du blive indbudt automatisk.

Jeg mener ikke, at jeg er blevet indbudt?

Hvis du er i tvivl, om du har fået invitationen til screening for livmoderhalskræft, kan du ringe til Sygehus Lillebælt, Vejle; Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg eller Sygehus Sønderjylland, Sønderborg afhængig af hvor du bor. Sekretæren kan se i et register hvornår du sidst blev inviteret, eller finde en forklaring på hvorfor du ikke har fået en invitation.

Kontakt patologiafdelingerne på sygehusene


Siden er sidst opdateret 01-05-2017.
Kontakt Sundhed

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap |