Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | tysk flag engelsk flag |

Region SyddanmarkTil forsiden

Livmoderhalskræftscreening

Sig ja til screening banner

 

Alle kvinder i alderen 23-64 år bliver tilbudt at deltage i forebyggende folkeundersøgelse (screening) for livmoderhalskræft. Formålet med screeningen er at finde og behandle forstadier til livmoderhalskræft, inden de bliver til kræft. Man bliver automatisk indkaldt pr. brev i e-Boks, når man fylder 23 år.

Screening forebygger livmoderhalskræft

Alle kvinder mellem 23 og 64 år kan deltage i en forebyggende undersøgelse (screening) for livmoderhalskræft.

Livmoderhalskræft udvikler sig som følge af seksuelt overført smitte med HPV (Humant Papilloma Virus).

8 ud af 10 seksuelt aktive bliver smittet med HPV

Mindst 80 procent af alle seksuelt aktive vil i løbet af deres liv blive smittet med HPV en eller flere gange.

Hos de fleste nedkæmper kroppens immunforsvar selv HPV-infektionen, men hos nogle kvinder udvikler det sig til en kronisk infektion.

En kronisk infektion med HPV kan forårsage celleforandringer i livmoderhalsen. Celleforandringerne kan i nogle tilfælde udvikle sig til kræft.

Du kan ikke selv mærke celleforandringer

Ved screening er det muligt at opdage forstadier til livmoderhalskræft.

Forstadier giver ingen symptomer og opdages kun ved at tage en celleprøve fra livmoderhalsen.

Forstadierne udvikler sig ikke nødvendigvis til kræft, heller ikke hvis de ikke bliver behandlet. Men jo mere fremskreden sygdommen er, jo sværere er den at behandle. 

Du inviteres automatisk - men skal selv bestille tid hos lægen

Du modtager automatisk en invitation til undersøgelse med posten eller i e-Boks, når der er gået henholdsvis 3 eller 5 år, siden du sidst fik taget en celleprøve.

Når du har modtaget invitationen, skal du selv kontakte din læge og bestille tid til at få foretaget et celleskrab fra livmoderhalsen. Vi anbefaler, at du bestiller en tid indenfor tre måneder, fra du har modtaget din invitation.

Er du ikke blevet undersøgt, når der er gået tre måneder, modtager du en påmindelse. Hvis du stadig ikke er undersøgt efter yderligere tre måneder, får du endnu en påmindelse.

Din alder afgør hvor ofte du bliver indkaldt

Kvinder i aldersgruppen 23-49 år tilbydes en undersøgelse hvert 3. år. Kvinder i aldersgruppen 50-59 år tilbydes en undersøgelse hvert 5. år.

Kvinder i aldersgruppen 60-64 år undersøges med en såkaldt HPV-DNA-test. Er prøven negativ, udgår kvinden af screeningsprogrammet.

Deltag selvom du er HPV-vaccineret

Det er vigtigt, at du følger screeningsprogrammet - også selvom du er vaccineret for HPV. Der findes mange forskellige typer af HPV, som kan medvirke til udvikling af livmoderhalskræft, og vaccinen dækker ikke alle typer.

Prøven tages hos din læge

Celleprøven tages i forbindelse med en gynækologisk undersøgelse (underlivsundersøgelse) hos din praktiserende læge. Lægen tager et såkaldt celleskrab fra din slimhinde med en lille børste. Det tager kun et par minutter. Prøven sendes dernæst til mikroskopisk undersøgelse på en patologiafdeling.

Når din prøve er analyseret, sender patologiafdelingen svar til din læge. Du skal selv aftale med din læge, hvordan du får svar på prøven – det kan være via mail eller i telefonen.

Du kan afmelde eller udsætte screeningen

For at afmelde eller få udsat indkaldelsen til den forebyggende undersøgelse, f.eks. på grund af graviditet, kan man benytte det elektroniske svarskema på framelding.dk eller man kan ringe til patologiafdelingerne.
Kontakt patologiafdelingerne for afmelde eller udsætte en screening

Du kan til enhver tid komme til at deltage i screeningen igen, selvom du har været frameldt. Du skal blot henvende dig til din læge og bede om at få foretaget en undersøgelse. Derefter vil du blive indbudt automatisk.

Ring hvis du er i tvivl, om du er blevet indkaldt

Hvis du er i tvivl, om du har fået invitationen til screening for livmoderhalskræft, kan du ringe til Sygehus Lillebælt, Vejle; Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg eller Sygehus Sønderjylland, Sønderborg afhængig af hvor du bor. Sekretæren kan se i et register, hvornår du sidst blev inviteret, eller finde en forklaring på hvorfor du ikke har fået en invitation. 

Er du i tvivl så kontakt patologiafdelingerne på sygehusene.


Siden er sidst opdateret 23-09-2020.
Kontakt Sundhed

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring