Skip til primært indhold

Fem indsatser er nomineret til regionens frivillighedspris

Fem frivillige indsatser skal dyste om tre priser, når Region Syddanmarks frivillighedspris uddeles den 25. april. De nominerede indsatser er spredt ud over hele regionen – to på Fyn, en i Trekantområdet og en i det sønderjyske. Den femte indsats dækker hele regionen.

Hvem vinder Region Syddanmarks frivillighedspris i år? Det får de syddanske borgere først svar på den 25. april, når prisen uddeles. Men allerede nu offentliggør regionen de fem nominerede indsatser, som er med i opløbet om en hovedpris og to øvrige priser.

Det er tredje gang, at regionen uddeler Frivillighedsprisen. Prisen uddeles for at hylde de mange frivillige, der hver dag yder en kæmpe indsats på regionens sygehuse og sociale institutioner, på det præhospitale område som frivillige akuthjælpere, på hospices og mange andre steder i sundhedsvæsenet. 

Dommerkomitéen har valgt fem nominerede

En dommerkomité med regionsrådsformand Stephanie Lose (V) for bordenden har gennemlæst og vurderet de mange indsatser, som er indstillet af syddanskerne. Det har resulteret i, at fem indsatser er udvalgt til at dyste om de tre priser, der uddeles i år. 

De fem nominerede er:

 • Udrykningsgruppen under NeuroIntensivt Afsnit (NIA) på OUH - specialuddannede sygeplejesker, der i deres fritid danner et beredskab, som rykker ud til regionens intensivafdelinger både om aftenen, natten og på helligdage for at hjælpe donorer og pårørende igennem et donationsforløb.
 • Patient- og pårørenderepræsentanter i OUH’s forskningsråd, ph.d.-stipendieudvalg og prægraduatudvalg, som er med til at bestemme, hvad der skal forskes i på OUH.
 • Nødbehandlere og akuthjælpere ved Sommersted Frivillige Brandværn, som rykker ud, når der er brug for akuthjælp i Sommersted og omegn.
 • Lægesekretær Kirsten Pedersen på sygehuset i Kolding, som har taget initiativ til at hækle trøstemus til børn på skadestuen i Kolding.
 • ’EN AF OS’-ambassadører i Psykiatrien, som deler deres personlige erfaringer med psykisk sygdom med det formål at bryde tabuer og fordomme på området.

Ikke nemt at vælge fem indsatser

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) er imponeret over, at der igen i år har været så mange spændende indsatser at vælge imellem.

- Jeg synes, vi har fundet nogle rigtig gode kandidater, selv om det ikke har været nemt at vælge blandt de mange meget forskellige indsatser. Jeg bliver glad og rørt, når jeg tænker på de mange syddanskere, som stiller fritiden til rådighed for at hjælpe medborgere, der ofte er i en svær situation. Det kan vi ikke takke nok for. Og jeg håber inderligt, at endnu flere syddanske borgere får lyst til at give en hjælpende hånd med som et supplement til den gode og kompetente indsats, som vores medarbejdere yder hver eneste dag.

Med priserne følger penge til udvikling af frivillig indsats

Med hovedprisen følger 50.000 kroner, mens der følger 10.000 kroner med hver af de to øvrige priser.

Pengene går til den afdeling eller institution, som vinderen er tilknyttet, og skal bruges til at videreudvikle samarbejdet med de frivillige eller skabe endnu bedre rammer for den frivillige indsats på stedet.

Sidste gang, prisen blev uddelt, var i foråret 2017, hvor der blev uddelt to priser.

Frivillighedsprisen gik til headspace, et rådgivningscenter baseret på frivillige, som hjælper børn og unge, der har det svært. Prisen for Den Gode Idé gik til Røde Kors i Esbjerg, der strikker varme, skridsikre sokker til patienter med dårligt blodomløb i benene på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. 

Fakta
Mere information om de fem nominerede indsatser:

10-12 specialuddannede sygeplejesker, som alle arbejder på NeuroIntensiv Afdeling på OUH, danner i deres fritid et beredskab, som er parat til at rykke ud til regionens intensivafdelinger både aften, nat og på helligdage. Sygeplejerskerne er specialiserede i at tage den svære samtale med de pårørende til en donor, der er erklæret hjernedød, og hvor organdonation er en mulighed. Gruppen er organiseret i et samarbejde mellem Region Syddanmark og Dansk Center for Organdonation og rykkede ud 30 gange i 2017.

Repræsentanterne har været med i forskningsrådet og udvalgene siden efteråret 2016.  Patienterne og de pårørende giver deres besyv med, når der skal bevilliges midler fra OUHs forskningspulje til nye forskningsprojekter. De er opmærksomme på, at det er patientnær forskning, der bevilliges midler til, og at der er tænkt involvering af patienter ind i forskningen.

15 frivillige nødbehandlere og akuthjælpere rykker ud ved alle former for 112-udkald i Sommersted og omegn nat og dag. De er ofte de første på stedet og yder akuthjælp, indtil ambulancen er fremme. Behandlerne har en akutbil med udstyr finansieret af lokale midler, ligesom driften af ordningen også har været finansieret lokalt indtil 2018, hvor de er begyndt at få økonomisk støtte fra regionen. Ordningen har eksisteret i 14 år og er dermed den ældste akuthjælper-ordning i Region Syddanmark. I 2017 rykkede nødbehandlerne ud 132 gange.

For 2½ år siden hæklede lægesekretær Kirsten Pedersen den første trøstemus til børn på skadestuen i Kolding. Siden da er det blevet til flere end tusind hæklede mus. Idéen har spredt sig til regionens andre sygehuse og sågar til resten af landet. Børnene får trøstemusene, når de ankommer på skadestuen, og musene skaber tryghed og bygger bro mellem børnene og de ansatte, så det er nemmere at komme igennem en undersøgelse.

I Region Syddanmark er cirka 85 nuværende eller tidligere psykiatribrugere og pårørende frivillige ’EN AF OS’-ambassadører. Ambassadørerne tager blandt andet ud på arbejdspladser, skoler og uddannelsessteder for at fortælle om deres personlige erfaringer med psykisk sygdom og om, hvordan de er kommet sig. Deres indsats er med til at bryde tabuer og fordomme og skabe debat om psykisk sygdom. Ambassadørerne har været ude 270 gange i 2017. Indsatsen er en del af en landsdækkende indsats, og de syddanske ambassadører er tilknyttet PsykInfo i Middelfart.

Dommerkomitéen består af:

 • Stephanie Lose (V), regionsrådet
 • Bente Gertz (S), regionsrådet
 • Karen Margrete Nielsen (Depressionsforeningen), medlem af Psykiatrisk Dialogforum
 • Rita Bruun (Nyreforeningen), medlem af Sundhedsbrugerrådet
 • Børge Larsen, medlem af Kontaktforum for Handicap
 • Helle Adolfsen, sygeplejefaglig direktør på Sygehus Lillebælt
 • Martin Mulvad Ernst, redaktør TV2 Fyn

Læs mere om regionens frivillighedspris på vore hjemmeside.

Yderligere oplysninger

Stephanie Lose

Regionrådsformand


25 33 09 82 Stephanie Lose, Venstre
APPFWU02V